Çanakkale Haber

Berrak Damla YAĞAN
Köşe Yazarı
Berrak Damla YAĞAN
 

Gelinciğin Hüznü

  Baharla birlikte doğa uyandı. Rengarenk çiçekler, yemyeşil ağaçlar her yeri süslemeye başladı. Baharın en güzel çiçeklerinden biridir gelincik. Sıcak yaz günlerinin çok yakında olduğunu müjdeler bizlere. Bilimsel adı Papaver rhoeas L. olan bitki bazı bölgelerde aş otu olarak isimlendirilmiştir. Gelincik ismini ise eskiden kırmızı gelinlik giyen Türk gelinlerinden almış; narin, hassas ve kırılgan yapısı gelinlik giyen genç kızlarla özdeşleştirilmiştir. Çok askerin şehit düştüğü yerlerde bittiğine inanılan gelincik birinci dünya savaşının da en önemli sembollerinden olmuştur. Birçok kültürde sıkça adı geçen bu güzel çiçek için Japonlar; insan ömrü gibidir. Dünü vardır, bugünü vardır ama yarını belli değildir derler. Eski çağlardan beri hüzünlü hikayelere de konu olan gelincik sevgiliye benzetilmiştir. Hatta Romalılar bu bitkiden yaptıkları içecekleri kara sevdaya düşenlere verir ve aşk acısına iyi geldiğine inanırlarmış. Günümüzde ise tüm dünyada geniş yayılış gösteren gelinciğin çiçeklenme dönemleri yetiştiği bölgenin iklim koşulları ve toprak özelliklerine göre Mart-Temmuz ayları arasında değişkenlik göstermektedir. Bileşiminde musilaj, renk maddeleri ve Alkoloidler (rhoeodin ve coptisin başta olmak üzere) bulunan bitki acımtırak tadıyla dikkat çekmektedir. Literatüre bakıldığında özellikle içerisindeki alkoloidler çeşitli bilimsel faaliyetlere konu olmuştur. Etken maddeleri üzerinde yapılan antioksidan ve antibakteriyal testler umut verici olmakla birlikte bitkinin tıbbi kullanımı üzerine yapılan çalışmalar M.Ö. 1500 yılına kadar uzanmaktadır. Tıbbın babası Hipokrat tarafından tanımlanan bitkinin tohumlarını ilk defa ünlü Yunanlı eczacı ve doktor Galenos kullanmıştır. Yine önemli bir tıp literatürü olan Discorides’in “Materia Medicana” adlı kitabında bitkinin meyvalarının yapraklarla birlikte alınmasının iltihaplanmaya iyi geldiği belirtilmektedir. Günümüzde de gelincik özellikle öksürük kesici ve göğüs yumuşatıcı olarak ve uyku getirmede kullanılmaktadır. Bunun yanısıra halk arasında şeker, ateş ve böbrek taşı düşürücü olarak sıklıkla kullanılmakta. Antidiyaretik (ishale karşı etkili), Antiromatizmal, Antispazmotik özellikleri olduğu ve immun sistemi geliştirdiği belirtilmektedir. ****Gelincikten doğal öksürük şurubu nasıl yapılır? Gelincik çiçeği üzerine kaynar su koyup 6 saat kapalı bir kapta bekletin. Bu sürenin sonunda karışıma az şeker ilave edip tekrar kaynatın ve bezden süzün. Elde ettiğiniz şurup  etkili ve doğal bir öksürük kesici ve göğüs yumuşatıcıdır Gıda maddesi olarak çiçeklerinden yapılan reçel, şurup ve pastalar; rozet yapraklarından yapılan börek ve salatalar oldukça lezzetlidir.                                                                           Dr. Berrak Damla Yağan
Ekleme Tarihi: 04 Aralık 2014 - Perşembe
Berrak Damla YAĞAN

Gelinciğin Hüznü

 

Baharla birlikte doğa uyandı. Rengarenk çiçekler, yemyeşil ağaçlar her yeri süslemeye başladı. Baharın en güzel çiçeklerinden biridir gelincik. Sıcak yaz günlerinin çok yakında olduğunu müjdeler bizlere. Bilimsel adı Papaver rhoeas L. olan bitki bazı bölgelerde aş otu olarak isimlendirilmiştir.

Gelincik ismini ise eskiden kırmızı gelinlik giyen Türk gelinlerinden almış; narin, hassas ve kırılgan yapısı gelinlik giyen genç kızlarla özdeşleştirilmiştir. Çok askerin şehit düştüğü yerlerde bittiğine inanılan gelincik birinci dünya savaşının da en önemli sembollerinden olmuştur.

Birçok kültürde sıkça adı geçen bu güzel çiçek için Japonlar; insan ömrü gibidir. Dünü vardır, bugünü vardır ama yarını belli değildir derler. Eski çağlardan beri hüzünlü hikayelere de konu olan gelincik sevgiliye benzetilmiştir. Hatta Romalılar bu bitkiden yaptıkları içecekleri kara sevdaya düşenlere verir ve aşk acısına iyi geldiğine inanırlarmış.

Günümüzde ise tüm dünyada geniş yayılış gösteren gelinciğin çiçeklenme dönemleri yetiştiği bölgenin iklim koşulları ve toprak özelliklerine göre Mart-Temmuz ayları arasında değişkenlik göstermektedir.

Bileşiminde musilaj, renk maddeleri ve Alkoloidler (rhoeodin ve coptisin başta olmak üzere) bulunan bitki acımtırak tadıyla dikkat çekmektedir. Literatüre bakıldığında özellikle içerisindeki alkoloidler çeşitli bilimsel faaliyetlere konu olmuştur. Etken maddeleri üzerinde yapılan antioksidan ve antibakteriyal testler umut verici olmakla birlikte bitkinin tıbbi kullanımı üzerine yapılan çalışmalar M.Ö. 1500 yılına kadar uzanmaktadır.

Tıbbın babası Hipokrat tarafından tanımlanan bitkinin tohumlarını ilk defa ünlü Yunanlı eczacı ve doktor Galenos kullanmıştır. Yine önemli bir tıp literatürü olan Discorides’in “Materia Medicana” adlı kitabında bitkinin meyvalarının yapraklarla birlikte alınmasının iltihaplanmaya iyi geldiği belirtilmektedir.

Günümüzde de gelincik özellikle öksürük kesici ve göğüs yumuşatıcı olarak ve uyku getirmede kullanılmaktadır. Bunun yanısıra halk arasında şeker, ateş ve böbrek taşı düşürücü olarak sıklıkla kullanılmakta. Antidiyaretik (ishale karşı etkili), Antiromatizmal, Antispazmotik özellikleri olduğu ve immun sistemi geliştirdiği belirtilmektedir.

****Gelincikten doğal öksürük şurubu nasıl yapılır?

Gelincik çiçeği üzerine kaynar su koyup 6 saat kapalı bir kapta bekletin. Bu sürenin sonunda karışıma az şeker ilave edip tekrar kaynatın ve bezden süzün. Elde ettiğiniz şurup  etkili ve doğal bir öksürük kesici ve göğüs yumuşatıcıdır

Gıda maddesi olarak çiçeklerinden yapılan reçel, şurup ve pastalar; rozet yapraklarından yapılan börek ve salatalar oldukça lezzetlidir. 

 

                                                                       Dr. Berrak Damla Yağan

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.