Atikhisar Barajı’nda Endişelendiren Görüntü: Balık Ölümleri İncelemeye Alındı
Atikhisar Barajı’nda Endişelendiren Görüntü: Balık Ölümleri İncelemeye Alındı
Çanakkale’nin önemli su kaynaklarından Atikhisar Baraj Gölü’nde farklı noktalarda balık ölümleri görülmesi üzerine ekipler harekete geçti. Balık ve su numuneleri laboratuvara gönderilirken kesin nedenin analizlerin ardından ortaya çıkacağı bildirildi.
Çanakkale’nin önemli su kaynaklarından Atikhisar Baraj Gölü’nde farklı noktalarda balık ölümleri görülmesi üzerine ekipler harekete geçti. Balık ve su numuneleri laboratuvara gönderilirken kesin nedenin analizlerin ardından ortaya çıkacağı bildirildi.
Çanakkale merkez sınırları içerisinde bulunan Atikhisar Baraj Gölü’nde balık ölümleri görülmesi üzerine kapsamlı inceleme başlatıldı. İhbarın ardından bölgeye giden ekipler, ölümlerin barajın tek bir noktasında değil farklı bölgelerinde meydana geldiğini belirledi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü su ürünleri kontrol görevlileri ile Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğünde görevli veteriner hekimler, 8 Ağustos saat 09.30 sıralarında Atikhisar Baraj Gölü’nde saha incelemesi gerçekleştirdi.
Ölümler Birden Fazla Noktada Görüldü
Ekiplerin yaptığı ilk incelemelerde balık ölümlerinin belirli bir bölgede yoğunlaşmadığı ve baraj gölünün farklı noktalarında görüldüğü tespit edildi.
Ölen balıkların ağırlıklı olarak yaklaşık 1 kilogram ağırlığa ulaşmış balıklar olduğu belirlenirken, kıyıya yakın bazı bölgelerde su yüzeyinde köpürmeler görüldüğü de kayıtlara geçti.
Balık ölümlerinin nedeni konusunda ise henüz kesin bir değerlendirme yapılmadı.
Birden Fazla Kurum Bölgede İnceleme Yaptı
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerinin çalışmalarına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü personeli ile Jandarma ekipleri de eşlik etti.
Saha çalışması sırasında hem ölü balıklardan hem de baraj gölünün farklı noktalarındaki sulardan numuneler alındı.
Veteriner hekimler tarafından alınan ölü balık numuneleri, balık ölümlerinin nedeninin araştırılması amacıyla Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne gönderildi.
Atikhisar’ın Farklı Noktalarından Su Numunesi Alındı
Su ürünleri kontrol görevlileri ise Atikhisar Baraj Gölü’nün farklı noktalarından su numuneleri aldı.
Numuneler, gerekli analizlerin gerçekleştirilmesi amacıyla Çanakkale Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğüne teslim edildi.
Yapılacak incelemelerle sudaki olası değişikliklerin ve balık ölümleriyle bağlantılı olabilecek unsurların değerlendirilmesi bekleniyor.
Kesin Neden İçin Laboratuvar Sonuçları Bekleniyor
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, balık ölümlerinin nedenine ilişkin şu aşamada kesin bir sonuca varılmadığını bildirdi.
Müdürlük tarafından yapılan açıklamada:
“Alınan numunelere ilişkin laboratuvar analiz sonuçlarının beklenmekte olduğu, balık ölümlerinin kesin nedeninin analiz sonuçları doğrultusunda değerlendirilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.”
ifadelerine yer verildi.
Atikhisar Baraj Gölü’ndeki balık ölümlerinin kirlilik, hastalık veya başka bir etkenden kaynaklanıp kaynaklanmadığı, laboratuvar sonuçlarının ardından netlik kazanacak.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

