Çanakkale Haber

Puna GÜLEÇÖZ
Köşe Yazarı
Puna GÜLEÇÖZ
 

MUASIR MEDENİYETLER SEVİYESİNE GEÇEBİLİRMİYİZ ARTIK...!!!

MUASIR MEDENİYETLER SEVİYESİNE GEÇEBİLİRMİYİZ ARTIK...!!!       85 yıldır önümüzde hedef olarak duran, lakin yakınlaşacağına her geçen gün uzaklaşan çağdaş uygarlık seviyesidir bu seviye...85 yıldır ulaşamadık şu seviyeye. level atlıya atlıya anamız ağladı ama yok. sanırım gökkuşağının altından geçince o seviyeye ulaşacaz. sabırsızlıkla bekliyorum.Elalem artık Marsta Akarsuyu bile buldu bizim adımlar geri geri hızla geriliyor.,geriledikçe sıfır noktasını bulmuş oluruz sanıyorum.bugünün siyasi ortamı da malum. Bugünün aydınının durumu da malum. hala Halk ile Aydın bütün değil. aydına bile gerek yok aslında. Eğitim, Iş, Sosyal Ortam vs. sebeplerle sekülerleşen bireyler bile halka sırtını dönüyor, halkı aşağılıyor. seçim döneminin sığkoyun muhabbeti bile bunu ortaya koyuyor aslında. bir tarafta geleneklerine sıkı sıkıya bağlı muhafazakarlar, öte yanda batıya öykünerek uygarlaşan görece daha eğitimli kitle....Kopukluk o kadar fazla ki, o kadar derin ki akıl almıyor. özellikle de cumhuriyetten bu yana bu soruna değinen gerçekten halkçı aydınların sayısı çok az. Onları okuyanların sayısı da daha az.kendi kültür sistemine, kendi öğrenci kitlene uygun eğitim sistemin yok, aydının veya eğitimli bireylerin yönünü halktan çevirmiş, dünya sürekli globalleşiyor ve özden uzaklaşma da o nispette artıyor, sistemin çarkları bireyleri her geçen gün daha da ezip sisteme daha da bağımlı hale getiriyor ve sonunda ekonomik temelli eşitsizliklerle birlikte entelektüel farklar iyice ayyuka çıkıyor. zengin ile fakir, aydın ile cahil halk, muhafazakar ile seküler, yerel ile global her geçen gün daha da kopuyor, daha da uzaklaşıyor. uçuruma sürüklenen bu sosyokültürel ve ekonomik ortamın çözümsüzlüğü nasıl sonlanır, bu işin sonu nereye gider açıkçası bilemiyorum...İnsanların metrobüslerle, yollarla, gökdelenlerle, dev avmlerle, iphonelarla, ekonomik büyümelerle ulaşacağına inandığı seviyeyi,Bilimsel olarak; "Bilim ve sanat bir kuşun kanadı gibidir. bu iki kanadı kullanabilen toplumlar uçar ve özgür olurlar. uçamayanlar ise tavuk olur. Tavuk Toplum, önüne atılan bir avuç yemi gagalarken, arkadan yumurtalarının alındığını bile farkedemezler"şeklinde özetleyebilirim.//Puna Güleçöz.
Ekleme Tarihi: 30 Ekim 2015 - Cuma
Puna GÜLEÇÖZ

MUASIR MEDENİYETLER SEVİYESİNE GEÇEBİLİRMİYİZ ARTIK...!!!

MUASIR MEDENİYETLER SEVİYESİNE GEÇEBİLİRMİYİZ ARTIK...!!!

 

    85 yıldır önümüzde hedef olarak duran, lakin yakınlaşacağına her geçen gün uzaklaşan çağdaş uygarlık seviyesidir bu seviye...85 yıldır ulaşamadık şu seviyeye. level atlıya atlıya anamız ağladı ama yok. sanırım gökkuşağının altından geçince o seviyeye ulaşacaz. sabırsızlıkla bekliyorum.Elalem artık Marsta Akarsuyu bile buldu bizim adımlar geri geri hızla geriliyor.,geriledikçe sıfır noktasını bulmuş oluruz sanıyorum.bugünün siyasi ortamı da malum. Bugünün aydınının durumu da malum. hala Halk ile Aydın bütün değil. aydına bile gerek yok aslında. Eğitim, Iş, Sosyal Ortam vs. sebeplerle sekülerleşen bireyler bile halka sırtını dönüyor, halkı aşağılıyor. seçim döneminin sığkoyun muhabbeti bile bunu ortaya koyuyor aslında. bir tarafta geleneklerine sıkı sıkıya bağlı muhafazakarlar, öte yanda batıya öykünerek uygarlaşan görece daha eğitimli kitle....Kopukluk o kadar fazla ki, o kadar derin ki akıl almıyor. özellikle de cumhuriyetten bu yana bu soruna değinen gerçekten halkçı aydınların sayısı çok az. Onları okuyanların sayısı da daha az.kendi kültür sistemine, kendi öğrenci kitlene uygun eğitim sistemin yok, aydının veya eğitimli bireylerin yönünü halktan çevirmiş, dünya sürekli globalleşiyor ve özden uzaklaşma da o nispette artıyor, sistemin çarkları bireyleri her geçen gün daha da ezip sisteme daha da bağımlı hale getiriyor ve sonunda ekonomik temelli eşitsizliklerle birlikte entelektüel farklar iyice ayyuka çıkıyor. zengin ile fakir, aydın ile cahil halk, muhafazakar ile seküler, yerel ile global her geçen gün daha da kopuyor, daha da uzaklaşıyor. uçuruma sürüklenen bu sosyokültürel ve ekonomik ortamın çözümsüzlüğü nasıl sonlanır, bu işin sonu nereye gider açıkçası bilemiyorum...İnsanların metrobüslerle, yollarla, gökdelenlerle, dev avmlerle, iphonelarla, ekonomik büyümelerle ulaşacağına inandığı seviyeyi,Bilimsel olarak; "Bilim ve sanat bir kuşun kanadı gibidir. bu iki kanadı kullanabilen toplumlar uçar ve özgür olurlar. uçamayanlar ise tavuk olur. Tavuk Toplum, önüne atılan bir avuç yemi gagalarken, arkadan yumurtalarının alındığını bile farkedemezler"şeklinde özetleyebilirim.//Puna Güleçöz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

07
Eylül
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.