Av.Emine AYGÖREN
Köşe Yazarı
Av.Emine AYGÖREN
 

Cumhuriyet Dönemi Şapka Kanunu incelemesi

Yeni Türk Devleti'nin sosyal yapısını oluşturmaya yönelik devrimlerden birisi de kıyafet inkılabıdır. Padişah II. Mahmut tarafından kabul ettirilen fes, zamanla bir İslam giysisi hâline gelmiş, Osmanlılığın sembolü olmuştu. "Bir insanın veya kavmin kılığı hangi kavime benzerse o kavimden olacağı" gibi düşünceler dolayısıyla, Osmanlı topraklarındaki her millet veya topluluk farklı bir giysiyle dolaşıyordu. Çağdaş toplumlarının vardığı gelişme düzeyini hedefleyen yeni Türk Devleti'nin modernleşmesi için, geride bırakılması gereken bir toplum düzeninin ve kafa yapısının tüm simgelerinin toplum yaşamından silinmesi gerekiyordu. İnsanın giysisinin, kültürel birikiminin göstergesi olduğunu bilen Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucuları, bilim ve sanatta çağdaş uygarlık seviyesine eski anlayışla ulaşılamayacağını anlamışlardı. 25 Kasım 1925'te "Şapka İktisası Hakkındaki Kanun" kabul edilmiştir. Kanun metninde de belirtildigi üzere Şapka Kanun'u sadece memurlar ve mebuslar içindir! Kadın giyim kuşamı ve sıradan halkın şapka giymesi konusunda hiçbir devrim kanunu yoktur.  1934'te çıkarılan bir kanunla da din görevlilerinin ibadet yerleri dışında dini kıyafetlerle gezmeleri yasaklanmıştır.Olayın  özeti bu olup şapka kanunu metnini okumadan yorum yapanlar yeni bir tarih yazıyor  Özetle : Şapka Kanunu HALK İÇİN değil, "memurlar ve mebuslar" için çıkarılmıştır!  Şapka takmadığı için tek bir kişi bile idam edilmemiştir. Yıllarca ŞAPKA KANUNU'nun halka şapka giydirmek için çıkarıldığı yalanını söylediler. O kanun sıradan HALK için değil sadece memurlar içindir İskilipli Atıf, Kurtuluş Savaşı sırasında TEALİ İSLAM CEMİYETİ başkanı olduğu zamanda yayınlanan 2 İHANET FETVASI'ndan idam edildi! İskilipli Atıf, "Frenk Mukallitliği ve Şapka" adlı risalesi dolayısıyla yargılandığı Giresun İstiklal Mahkemesi'nden beraat etti. İskilipli Atıf, "Frenk Mukallitliği ve Şapka" adlı risalesini mahkemenin toplatma kararına karşın HALKI kışkırtmak için dağıtmaya devam etti İskilipli Atıf'ın Ankara İstiklal Mahkemesi'nde yargılandığı davada çok sayıda din adamı da değişik suçlardan yargılanmış ve beraat etmişti İstiklal Mahkemelerinde Şapka Kanunu nedeniyle sadece devrim kışkırtıcılığı yapan, ihanet içinde bulunan 27 kişi idam edilmiştir. Şapka Kanunu'ndan sonra devlet memuru ve mebus olmayan sırdan halkın şapka giyme zorunluluğu yoktur.Şapka takmadığı için kimse idam edilmemiştir  İsklipli Atıf'ın MARİFETLERİ, İHANETLERİ ve idamı hak ettiğinin belgeleri var  Kadın giyim kuşamı ve sıradan halkın şapka giymesi konusunda hiçbir devrim kanunu yoktur. Şapka Kanun'u sadece memurlar ve mebuslar içindir! Av.Emine Aygören H.
Ekleme Tarihi: 09 July 2025 - Wednesday

Cumhuriyet Dönemi Şapka Kanunu incelemesi

Yeni Türk Devleti'nin sosyal yapısını oluşturmaya yönelik devrimlerden birisi de kıyafet inkılabıdır.

Padişah II. Mahmut tarafından kabul ettirilen fes, zamanla bir İslam giysisi hâline gelmiş, Osmanlılığın sembolü olmuştu. "Bir insanın veya kavmin kılığı hangi kavime benzerse o kavimden olacağı" gibi düşünceler dolayısıyla, Osmanlı topraklarındaki her millet veya topluluk farklı bir giysiyle dolaşıyordu.

Çağdaş toplumlarının vardığı gelişme düzeyini hedefleyen yeni Türk Devleti'nin modernleşmesi için, geride bırakılması gereken bir toplum düzeninin ve kafa yapısının tüm simgelerinin toplum yaşamından silinmesi gerekiyordu. İnsanın giysisinin, kültürel birikiminin göstergesi olduğunu bilen Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucuları, bilim ve sanatta çağdaş uygarlık seviyesine eski anlayışla ulaşılamayacağını anlamışlardı.

25 Kasım 1925'te "Şapka İktisası Hakkındaki Kanun" kabul edilmiştir.

Kanun metninde de belirtildigi üzere Şapka Kanun'u sadece memurlar ve mebuslar içindir!

Kadın giyim kuşamı ve sıradan halkın şapka giymesi konusunda hiçbir devrim kanunu yoktur. 

1934'te çıkarılan bir kanunla da din görevlilerinin ibadet yerleri dışında dini kıyafetlerle gezmeleri yasaklanmıştır.Olayın  özeti bu olup şapka kanunu metnini okumadan yorum yapanlar yeni bir tarih yazıyor 

Özetle :
Şapka Kanunu HALK İÇİN değil, "memurlar ve mebuslar" için çıkarılmıştır! 

Şapka takmadığı için tek bir kişi bile idam edilmemiştir.

Yıllarca ŞAPKA KANUNU'nun halka şapka giydirmek için çıkarıldığı yalanını söylediler. O kanun sıradan HALK için değil sadece memurlar içindir

İskilipli Atıf, Kurtuluş Savaşı sırasında TEALİ İSLAM CEMİYETİ başkanı olduğu zamanda yayınlanan 2 İHANET FETVASI'ndan idam edildi!

İskilipli Atıf, "Frenk Mukallitliği ve Şapka" adlı risalesi dolayısıyla yargılandığı Giresun İstiklal Mahkemesi'nden beraat etti.

İskilipli Atıf, "Frenk Mukallitliği ve Şapka" adlı risalesini mahkemenin toplatma kararına karşın HALKI kışkırtmak için dağıtmaya devam etti

İskilipli Atıf'ın Ankara İstiklal Mahkemesi'nde yargılandığı davada çok sayıda din adamı da değişik suçlardan yargılanmış ve beraat etmişti

İstiklal Mahkemelerinde Şapka Kanunu nedeniyle sadece devrim kışkırtıcılığı yapan, ihanet içinde bulunan 27 kişi idam edilmiştir.

Şapka Kanunu'ndan sonra devlet memuru ve mebus olmayan sırdan halkın şapka giyme zorunluluğu yoktur.Şapka takmadığı için kimse idam edilmemiştir 

İsklipli Atıf'ın MARİFETLERİ, İHANETLERİ ve idamı hak ettiğinin belgeleri var 

Kadın giyim kuşamı ve sıradan halkın şapka giymesi konusunda hiçbir devrim kanunu yoktur. Şapka Kanun'u sadece memurlar ve mebuslar içindir!

Av.Emine Aygören H.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.