Vücudun Temeli: Su Sıvı ihtiyacını gidermek için önce suyu tercih edin!

Yaşam 24.05.2025 - 13:48, Güncelleme: 24.05.2025 - 18:33 616 kez okundu.
 

Vücudun Temeli: Su Sıvı ihtiyacını gidermek için önce suyu tercih edin!

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, sıcaklıkların artmasıyla birlikte su tüketiminin önemine dikkat çekti.

Uzman Uyardı: Yaz Aylarında Su Tüketimini İhmal Etmeyin Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, sıcaklıkların artmasıyla birlikte su tüketiminin önemine dikkat çekerek, vücudun sıvı dengesinin korunmasının hayati olduğunu vurguladı. Vücudun Temeli: Su İnsan vücudunun yaklaşık %60’ının sudan oluştuğunu hatırlatan Yiğit, bu oranın %60’ının hücre içinde, %40’ının ise hücre dışında bulunduğunu belirtti. Gün içinde deri, akciğer ve boşaltım yollarıyla sürekli sıvı kaybedildiğini söyleyen uzman, suyun yaşamı sürdürebilmek için vazgeçilmez bir unsur olduğunun altını çizdi. Susuzluk Performansı ve Sağlığı Etkiliyor Yiğit, susama mekanizmasının kandaki iyon yoğunluğundaki %1’lik artışla hipotalamus tarafından uyarıldığını açıklayarak, “Vücut ağırlığının %3’ü oranında sıvı kaybı fiziksel performansı ve kan hacmini azaltır. %5 ve üzeri kayıplar ise baş dönmesi, yorgunluk ve solunum sıkıntılarına yol açabilir” dedi. Ne Kadar Su Tüketilmeli? Bilimsel verilere göre günlük su ihtiyacının vücut ağırlığına göre hesaplanabileceğini belirten Yiğit, “Kilonuzun her bir kilosu başına yaklaşık 30 ml su tüketmelisiniz. Örneğin 60 kg bir birey için günlük ihtiyaç 1,8 litredir. Ancak bu miktar fiziksel aktivite, hava sıcaklığı ve metabolizma hızına göre artabilir” dedi. Sıvı İhtiyacınız Sadece Su ile Karşılanmalı Yiğit, çay ve kahve gibi içeceklerin diüretik etkileri nedeniyle suyun yerini tutmadığını belirterek, Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’ne (TÜBER) göre sade su tüketiminin günlük en az 600-1500 ml arasında olması gerektiğini hatırlattı. Suyunuzu Renklendirin Sade su tüketemeyenler için öneride bulunan Yiğit, “Suyunuza meyve dilimleri, limon, nane yaprağı ya da seylan tarçını ekleyerek hem aromalandırabilir hem de antioksidan değerini artırabilirsiniz,” dedi.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, sıcaklıkların artmasıyla birlikte su tüketiminin önemine dikkat çekti.

Uzman Uyardı: Yaz Aylarında Su Tüketimini İhmal Etmeyin

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, sıcaklıkların artmasıyla birlikte su tüketiminin önemine dikkat çekerek, vücudun sıvı dengesinin korunmasının hayati olduğunu vurguladı.

Vücudun Temeli: Su

İnsan vücudunun yaklaşık %60’ının sudan oluştuğunu hatırlatan Yiğit, bu oranın %60’ının hücre içinde, %40’ının ise hücre dışında bulunduğunu belirtti. Gün içinde deri, akciğer ve boşaltım yollarıyla sürekli sıvı kaybedildiğini söyleyen uzman, suyun yaşamı sürdürebilmek için vazgeçilmez bir unsur olduğunun altını çizdi.

Susuzluk Performansı ve Sağlığı Etkiliyor

Yiğit, susama mekanizmasının kandaki iyon yoğunluğundaki %1’lik artışla hipotalamus tarafından uyarıldığını açıklayarak, “Vücut ağırlığının %3’ü oranında sıvı kaybı fiziksel performansı ve kan hacmini azaltır. %5 ve üzeri kayıplar ise baş dönmesi, yorgunluk ve solunum sıkıntılarına yol açabilir” dedi.

Ne Kadar Su Tüketilmeli?

Bilimsel verilere göre günlük su ihtiyacının vücut ağırlığına göre hesaplanabileceğini belirten Yiğit, “Kilonuzun her bir kilosu başına yaklaşık 30 ml su tüketmelisiniz. Örneğin 60 kg bir birey için günlük ihtiyaç 1,8 litredir. Ancak bu miktar fiziksel aktivite, hava sıcaklığı ve metabolizma hızına göre artabilir” dedi.

Sıvı İhtiyacınız Sadece Su ile Karşılanmalı

Yiğit, çay ve kahve gibi içeceklerin diüretik etkileri nedeniyle suyun yerini tutmadığını belirterek, Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’ne (TÜBER) göre sade su tüketiminin günlük en az 600-1500 ml arasında olması gerektiğini hatırlattı.

Suyunuzu Renklendirin

Sade su tüketemeyenler için öneride bulunan Yiğit, “Suyunuza meyve dilimleri, limon, nane yaprağı ya da seylan tarçını ekleyerek hem aromalandırabilir hem de antioksidan değerini artırabilirsiniz,” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.