Çanakkale Haber

Spor Yaralanmalarına Neden Olan 7 Önemli Hata!

GÜNCEL 26.02.2024 - 11:27, Güncelleme: 26.02.2024 - 13:16 6775+ kez okundu.
 

Spor Yaralanmalarına Neden Olan 7 Önemli Hata!

Oğun iş temposuna rağmen spora zaman ayırmak son derece önemli. Sporun bedensel ve psikolojik sağlığımıza katkıları saymakla bitmiyor. Fakat spor

oğun iş temposuna rağmen spora zaman ayırmak son derece önemli. Sporun bedensel ve psikolojik sağlığımıza katkıları saymakla bitmiyor. Fakat spor yaparken bazı hatalara dikkat etmezsek, istenmeyen sonuçlarla karşılaşabiliriz. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Alper Kaya, spor yaparken kaçınmamız gereken 8 hatayı ve önemli önerileri paylaştı: 1. Spora Isınmadan Başlamak: Spora başlamadan önce ısınma hareketleri yapmak kaslarınızı hazırlar ve yaralanma riskini azaltır. Soğuk kaslarla yapılan ani hareketler kas yırtığı gibi sorunlara yol açabilir. 2. Sporun Hemen Öncesinde Aşırı Yemek: Spor saatine yakın zamanda aşırı yemek kan dolaşımını kaslardan sindirim sistemine yönlendirir. Bu durum rahatsızlık hissi ve erken yorulmalara neden olur. Basit şeker tüketimi ise baş dönmesi ve bayılma riskini artırır. 3. Vücudu Susuz Bırakmak: Egzersiz öncesi, sırasında ve sonrasında su içmeyi ihmal etmeyin. Susuzluk kas krampları gibi önemli sorunlara yol açabilir. 4. Aşırı Yorgun ve Bitkin Günlerde Spor Yapmak: Yorgun ve bitkin olduğunuzda dikkat ve denge duyusu azalır. Bu durum yaralanma riskini artırır. Kendinizi aşırı yorgun hissediyorsanız sporu ertelemeniz daha iyi. 5. Kısa Sürede Sonuç Alma Hayali: Sporu uzmanın önerisi doğrultusunda bir program halinde uygulamalısınız. Kısa sürede sonuca ulaşma düşüncesi aşırı antrenman ve yaralanmalara yol açabilir. 6. Geç Saatlerde Spor Yapmak: Geç saatlerde yapılan spor uyku düzenini bozabilir. Vücudun haftada en az bir-iki gün dinlenmesi gerekir. Dinlenmeden yapılan sporlarda stres kırığı, kıkırdak ve yumuşak doku sorunları görülebilir. 7. Spora Uygun Kıyafet ve Ekipman Kullanmamak: Soğuk havalarda terletmeyen ama vücut ısısını koruyan kıyafetler giyin. Ayakkabınızın yapacağınız sporun zeminine uygun olması gerekir. Spor ekipmanları konusunda bilgi edinmeli ve bilinçli seçimler yapmalısınız. 8. Vücudunuzu Dinlememek: Spor yaparken vücudunuzu dinlemeniz ve herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissederseniz durmanız önemlidir. Ağrıya rağmen devam etmek sorunu daha da kötüleştirebilir. Spor yaparken bu hatalara dikkat ederek hem daha sağlıklı bir şekilde spor yapabilir hem de yaralanma riskini minimize edebilirsiniz.    
Oğun iş temposuna rağmen spora zaman ayırmak son derece önemli. Sporun bedensel ve psikolojik sağlığımıza katkıları saymakla bitmiyor. Fakat spor

oğun iş temposuna rağmen spora zaman ayırmak son derece önemli. Sporun bedensel ve psikolojik sağlığımıza katkıları saymakla bitmiyor. Fakat spor yaparken bazı hatalara dikkat etmezsek, istenmeyen sonuçlarla karşılaşabiliriz.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Alper Kaya, spor yaparken kaçınmamız gereken 8 hatayı ve önemli önerileri paylaştı:

1. Spora Isınmadan Başlamak:

Spora başlamadan önce ısınma hareketleri yapmak kaslarınızı hazırlar ve yaralanma riskini azaltır. Soğuk kaslarla yapılan ani hareketler kas yırtığı gibi sorunlara yol açabilir.

2. Sporun Hemen Öncesinde Aşırı Yemek:

Spor saatine yakın zamanda aşırı yemek kan dolaşımını kaslardan sindirim sistemine yönlendirir. Bu durum rahatsızlık hissi ve erken yorulmalara neden olur. Basit şeker tüketimi ise baş dönmesi ve bayılma riskini artırır.

3. Vücudu Susuz Bırakmak:

Egzersiz öncesi, sırasında ve sonrasında su içmeyi ihmal etmeyin. Susuzluk kas krampları gibi önemli sorunlara yol açabilir.

4. Aşırı Yorgun ve Bitkin Günlerde Spor Yapmak:

Yorgun ve bitkin olduğunuzda dikkat ve denge duyusu azalır. Bu durum yaralanma riskini artırır. Kendinizi aşırı yorgun hissediyorsanız sporu ertelemeniz daha iyi.

5. Kısa Sürede Sonuç Alma Hayali:

Sporu uzmanın önerisi doğrultusunda bir program halinde uygulamalısınız. Kısa sürede sonuca ulaşma düşüncesi aşırı antrenman ve yaralanmalara yol açabilir.

6. Geç Saatlerde Spor Yapmak:

Geç saatlerde yapılan spor uyku düzenini bozabilir. Vücudun haftada en az bir-iki gün dinlenmesi gerekir. Dinlenmeden yapılan sporlarda stres kırığı, kıkırdak ve yumuşak doku sorunları görülebilir.

7. Spora Uygun Kıyafet ve Ekipman Kullanmamak:

Soğuk havalarda terletmeyen ama vücut ısısını koruyan kıyafetler giyin. Ayakkabınızın yapacağınız sporun zeminine uygun olması gerekir. Spor ekipmanları konusunda bilgi edinmeli ve bilinçli seçimler yapmalısınız.

8. Vücudunuzu Dinlememek:

Spor yaparken vücudunuzu dinlemeniz ve herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissederseniz durmanız önemlidir. Ağrıya rağmen devam etmek sorunu daha da kötüleştirebilir.

Spor yaparken bu hatalara dikkat ederek hem daha sağlıklı bir şekilde spor yapabilir hem de yaralanma riskini minimize edebilirsiniz.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.