Çanakkale Haber

Oruç tutanlar nasıl beslenmeli? Dikkat Edilmesi Gerekenler

SAĞLIK 06.03.2024 - 15:25, Güncelleme: 06.03.2024 - 19:35 7007+ kez okundu.
 

Oruç tutanlar nasıl beslenmeli? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ramazan ayı yaklaşırken, uzmanlar sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemini vurguluyor. Normal günlerdekinden farklı olan uyku, beslenme ve fiziksel

Ramazan ayı yaklaşırken, uzmanlar sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemini vurguluyor. Normal günlerdekinden farklı olan uyku, beslenme ve fiziksel aktivite düzenine dikkat çeken İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emel Alphan, sahura kalkmadan sadece iftarda yenilen yemekle oruç tutulmasının kilo artışına neden olabileceği uyarısında bulundu. Ramazan'da Beslenme Düzeni Değişiyor Prof. Dr. M. Emel Alphan, Ramazan ayında uyku, fiziksel aktivite ve beslenme düzeninde önemli değişiklikler yaşandığını ve bu durumun besin alımını da etkilediğini belirtiyor. Yapılan bazı çalışmalarda Ramazan ayında daha fazla enerji, karbonhidrat ve yağ alındığı ve daha az protein alındığına dair bulgular olduğunu da ekliyor. Sahur Öğünü İhmal Edilmemeli Prof. Dr. Alphan, sahura kalkmanın ve dengeli bir sahur öğünü yapmanın önemini vurguluyor. Sahurda peynir, yumurta, süt gibi proteinli besinlerin tüketilmesi, yağsız vücut kütlesini korur ve tokluk hissi sağlar. Tam buğday ekmeği, zeytin, domates, salatalık ve ıhlamur gibi besinlerin de sahurda yer alması öneriliyor. İftar ve Beslenme Önerileri Orucu su ile açmak ve iftarlık olarak 1-2 zeytin yemek yeterlidir. Yemek sırasında ve sonunda su içmek ve çorba gibi sulu besinlerin tüketilmesi gün içinde kaybedilen sıvının yerine konmasını sağlar. Sahur ve iftarda tüketilecek besinlerle yeterince enerji, protein, karbonhidrat, vitamin, mineral ve sıvı alınmalıdır. İftarlık olarak şarküteri ürünlerinin (sucuk, salam, sosis, yağlı peynirlerin) aşırı tüketimi gereksizdir. Bu ürünler yerine ızgara veya haşlanmış et, balık, tavuk veya az yağlı etli sebze yemekleri, yoğurt, kepekli ekmek gibi yiyecekler tercih edilmelidir. Yemekten bir süre sonra 1-2 porsiyon meyve ve sütlü tatlı (tatlandırıcılı olabilir) yenilmeli, yatarken de süt içilmelidir. Hamurlu yiyecekler, aşırı yağlı börekler ve yağda kızartılmış yiyecekler, şerbetli hamur tatlıları mideyi yorar ve sağlıklı beslenme için gerekli olan diğer yiyeceklerin yenilmesini engeller. Çocuklar ve Gençler Dikkat! Prof. Dr. Alphan, okul çağındaki çocukların ve gençlerin gelişme döneminde olduklarını ve enerji, protein, vitamin ve mineral gereksinimlerinin yetişkinlere göre daha fazla olduğunu belirtiyor. Oruç tutmak isteyen çocuk ve gençlerin mutlaka sahura kalkmaları ve dengeli beslenmeleri gerekiyor. Düzenli spor yapanların da günlük sıvılarını karşılamaya özellikle dikkat etmeleri gerektiği vurgulanıyor. Sağlıklı Bir Ramazan İçin Öneriler: Sahura kalkmayı ihmal etmeyin. Dengeli ve besleyici bir sahur öğünü hazırlayın. İftar ve sahurda aşırı yemekten kaçının. Yeterince su ve sıvı tüketin. Şekerli ve yağlı besinleri sınırlayın. Tam tahıllı ürünler, sebze ve meyveleri tercih edin. Düzenli egzersiz yapın. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, oruç tutmadan önce doktorunuza danışın. Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmeniz dileğiyle!  
Ramazan ayı yaklaşırken, uzmanlar sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemini vurguluyor. Normal günlerdekinden farklı olan uyku, beslenme ve fiziksel


Ramazan ayı yaklaşırken, uzmanlar sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemini vurguluyor. Normal günlerdekinden farklı olan uyku, beslenme ve fiziksel aktivite düzenine dikkat çeken İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emel Alphan, sahura kalkmadan sadece iftarda yenilen yemekle oruç tutulmasının kilo artışına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Ramazan'da Beslenme Düzeni Değişiyor

Prof. Dr. M. Emel Alphan, Ramazan ayında uyku, fiziksel aktivite ve beslenme düzeninde önemli değişiklikler yaşandığını ve bu durumun besin alımını da etkilediğini belirtiyor. Yapılan bazı çalışmalarda Ramazan ayında daha fazla enerji, karbonhidrat ve yağ alındığı ve daha az protein alındığına dair bulgular olduğunu da ekliyor.

Sahur Öğünü İhmal Edilmemeli

Prof. Dr. Alphan, sahura kalkmanın ve dengeli bir sahur öğünü yapmanın önemini vurguluyor. Sahurda peynir, yumurta, süt gibi proteinli besinlerin tüketilmesi, yağsız vücut kütlesini korur ve tokluk hissi sağlar. Tam buğday ekmeği, zeytin, domates, salatalık ve ıhlamur gibi besinlerin de sahurda yer alması öneriliyor.

İftar ve Beslenme Önerileri

Orucu su ile açmak ve iftarlık olarak 1-2 zeytin yemek yeterlidir. Yemek sırasında ve sonunda su içmek ve çorba gibi sulu besinlerin tüketilmesi gün içinde kaybedilen sıvının yerine konmasını sağlar.

Sahur ve iftarda tüketilecek besinlerle yeterince enerji, protein, karbonhidrat, vitamin, mineral ve sıvı alınmalıdır. İftarlık olarak şarküteri ürünlerinin (sucuk, salam, sosis, yağlı peynirlerin) aşırı tüketimi gereksizdir. Bu ürünler yerine ızgara veya haşlanmış et, balık, tavuk veya az yağlı etli sebze yemekleri, yoğurt, kepekli ekmek gibi yiyecekler tercih edilmelidir.

Yemekten bir süre sonra 1-2 porsiyon meyve ve sütlü tatlı (tatlandırıcılı olabilir) yenilmeli, yatarken de süt içilmelidir. Hamurlu yiyecekler, aşırı yağlı börekler ve yağda kızartılmış yiyecekler, şerbetli hamur tatlıları mideyi yorar ve sağlıklı beslenme için gerekli olan diğer yiyeceklerin yenilmesini engeller.

Çocuklar ve Gençler Dikkat!

Prof. Dr. Alphan, okul çağındaki çocukların ve gençlerin gelişme döneminde olduklarını ve enerji, protein, vitamin ve mineral gereksinimlerinin yetişkinlere göre daha fazla olduğunu belirtiyor. Oruç tutmak isteyen çocuk ve gençlerin mutlaka sahura kalkmaları ve dengeli beslenmeleri gerekiyor. Düzenli spor yapanların da günlük sıvılarını karşılamaya özellikle dikkat etmeleri gerektiği vurgulanıyor.

Sağlıklı Bir Ramazan İçin Öneriler:

Sahura kalkmayı ihmal etmeyin.
Dengeli ve besleyici bir sahur öğünü hazırlayın.
İftar ve sahurda aşırı yemekten kaçının.
Yeterince su ve sıvı tüketin.
Şekerli ve yağlı besinleri sınırlayın.
Tam tahıllı ürünler, sebze ve meyveleri tercih edin.
Düzenli egzersiz yapın.
Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, oruç tutmadan önce doktorunuza danışın.
Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmeniz dileğiyle!

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.