Prof. Dr. Tarlacı: “Beyniniz İçin de Cildiniz Gibi Özen Gösterin”

Yaşam 21.07.2025 - 14:41, Güncelleme: 21.07.2025 - 15:33 1013 kez okundu.
 

Prof. Dr. Tarlacı: “Beyniniz İçin de Cildiniz Gibi Özen Gösterin”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı, Dünya Beyin Sağlığı Günü'nde beyin sağlığının ruhsal, bedensel ve sosyal iyilik haliyle bütünleştiğine dikkat çekti.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, Dünya Beyin Sağlığı Günü kapsamında yaptığı açıklamada, beyin sağlığının yalnızca tıbbi bir mesele değil, ruhsal, bedensel ve sosyal iyilik halinin bütünsel ifadesi olduğunu belirtti. “Cildimize nasıl özen gösteriyorsak, beynimize de aynı hassasiyeti göstermeliyiz” diyen Prof. Dr. Tarlacı, iyi bir yaşamın merkezinde sağlıklı bir beynin yer aldığını vurguladı. Tarlacı, sağlığın tanımından yola çıkarak “Sağlıklı olmak sadece hastalığın olmaması değil, ruhen, bedenen ve sosyal anlamda iyi hissetmektir. Beyin sağlığı da bu üç alanı kapsar” dedi. Bedensel bakımda doğru ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken uzman, özellikle Ege ve Akdeniz diyetinin beyin ve damar sağlığı için ideal olduğuna işaret etti. Sağlıklı beslenmenin yanında alkol ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmanın beyin için hayati olduğunu belirtti. Ruhsal iyilik halinin ise hayata şükrederek ve olumlu pencereden bakarak güçlendirilebileceğini ifade eden Tarlacı, yaşamın sıkıntılarına karşı dirençli olabilmek için farkındalık ve pozitif bakış açısının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Tarlacı, sosyal etkileşimlerin beyin sağlığı üzerindeki etkisine de dikkat çekti: “İnsan sosyal bir canlıdır. Yalnızlık beyne iyi gelmez, çabuk yaşlanmasına neden olur. Aile, arkadaş ve sosyal çevreyle bağları güçlü tutmak gerekir.” Beyin sağlığı için yılın yalnızca bir gününde değil, 365 gün boyunca farkındalık gerektiğini söyleyen Tarlacı, düzenli egzersiz, kaliteli uyku, zihinsel aktiviteler, stres yönetimi, sağlıklı beslenme ve sosyal ilişkilerin güçlü tutulması gibi unsurların uzun vadede beyin sağlığını koruduğunu belirtti.  
Prof. Dr. Sultan Tarlacı, Dünya Beyin Sağlığı Günü'nde beyin sağlığının ruhsal, bedensel ve sosyal iyilik haliyle bütünleştiğine dikkat çekti.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, Dünya Beyin Sağlığı Günü kapsamında yaptığı açıklamada, beyin sağlığının yalnızca tıbbi bir mesele değil, ruhsal, bedensel ve sosyal iyilik halinin bütünsel ifadesi olduğunu belirtti. “Cildimize nasıl özen gösteriyorsak, beynimize de aynı hassasiyeti göstermeliyiz” diyen Prof. Dr. Tarlacı, iyi bir yaşamın merkezinde sağlıklı bir beynin yer aldığını vurguladı.

Tarlacı, sağlığın tanımından yola çıkarak “Sağlıklı olmak sadece hastalığın olmaması değil, ruhen, bedenen ve sosyal anlamda iyi hissetmektir. Beyin sağlığı da bu üç alanı kapsar” dedi. Bedensel bakımda doğru ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken uzman, özellikle Ege ve Akdeniz diyetinin beyin ve damar sağlığı için ideal olduğuna işaret etti. Sağlıklı beslenmenin yanında alkol ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmanın beyin için hayati olduğunu belirtti.

Ruhsal iyilik halinin ise hayata şükrederek ve olumlu pencereden bakarak güçlendirilebileceğini ifade eden Tarlacı, yaşamın sıkıntılarına karşı dirençli olabilmek için farkındalık ve pozitif bakış açısının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Tarlacı, sosyal etkileşimlerin beyin sağlığı üzerindeki etkisine de dikkat çekti: “İnsan sosyal bir canlıdır. Yalnızlık beyne iyi gelmez, çabuk yaşlanmasına neden olur. Aile, arkadaş ve sosyal çevreyle bağları güçlü tutmak gerekir.”

Beyin sağlığı için yılın yalnızca bir gününde değil, 365 gün boyunca farkındalık gerektiğini söyleyen Tarlacı, düzenli egzersiz, kaliteli uyku, zihinsel aktiviteler, stres yönetimi, sağlıklı beslenme ve sosyal ilişkilerin güçlü tutulması gibi unsurların uzun vadede beyin sağlığını koruduğunu belirtti.


 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.