Kalça Ağrısı Belirti Olabilir: Kasık Bölgesindeki Sinyallere Dikkat!

Yaşam 22.07.2025 - 10:42, Güncelleme: 22.07.2025 - 22:07 1472 kez okundu.
 

Kalça Ağrısı Belirti Olabilir: Kasık Bölgesindeki Sinyallere Dikkat!

Kalça ağrıları bel fıtığı sanılabiliyor. Özellikle kasıkta hissedilen ağrılar ihmal edilirse ciddi eklem sorunlarına yol açabiliyor.

Her yaştan bireyin yaşam kalitesini etkileyebilen kalça çevresi ağrıları, genellikle bel ağrısı ya da kas yorgunluğu sanılarak göz ardı ediliyor. Ancak uzmanlara göre, özellikle kasık bölgesinde hissedilen ve hareketle artan ağrılar, kalça eklemine ait ciddi sorunların erken habercisi olabilir. Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Burak Çağrı Aksu, basit gibi görünen kalça ağrılarının, tedavi edilmezse hem fiziksel hem de psikolojik olarak bireylerin yaşamını olumsuz etkileyebileceğini belirtti. “Kalça eklemi problemleri; yürüme, oturma, merdiven çıkma gibi günlük aktiviteleri bile kısıtlayabilir. Bu ağrılar basit bir yorgunluk değil, kasık bölgesine yayılan, 3 aydan uzun süren veya gece uykudan uyandıran türden ise mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.” Dr. Aksu’ya göre, özellikle kalça sıkışma sendromu, osteoartrit ve kireçlenme gibi durumlarda en sık görülen belirti kasık ağrısı. Hastaların çoğu bu ağrıyı bel fıtığı sanarak yanlış yönlendirilebiliyor. Oysa ki erken tanı ile eklem hasarı büyük ölçüde önlenebilir. Kalça ağrıları sadece ileri yaşlarda değil, gençlerde de görülebiliyor. Sporcularda, ağır işlerde çalışanlarda ve uzun süre oturarak çalışan bireylerde risk daha yüksek. Özellikle futbol, buz hokeyi, bale gibi sporlarla uğraşan gençler, kalça eklemi hasarına daha sık maruz kalıyor. Bunun yanında 40 yaş sonrasında kıkırdak ve kas dokusundaki zayıflama nedeniyle sorunlar daha sık görülüyor. Dr. Aksu, kalça ağrısının zamanla denge problemleri, hareket kısıtlılığı ve diğer eklemlerde aşırı yüklenme gibi ikincil sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. Bu durumun sosyal izolasyona ve depresyona kadar uzanabileceğini vurgulayan uzman, koruyucu önlemlerin önemine dikkat çekiyor. “İdeal kilo korunmalı, zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalı ve düzenli egzersizle kalça kasları desteklenmeli. Erken teşhis, doğru tedaviyle birlikte yaşam kalitesini artırmak mümkün.”  
Kalça ağrıları bel fıtığı sanılabiliyor. Özellikle kasıkta hissedilen ağrılar ihmal edilirse ciddi eklem sorunlarına yol açabiliyor.

Her yaştan bireyin yaşam kalitesini etkileyebilen kalça çevresi ağrıları, genellikle bel ağrısı ya da kas yorgunluğu sanılarak göz ardı ediliyor. Ancak uzmanlara göre, özellikle kasık bölgesinde hissedilen ve hareketle artan ağrılar, kalça eklemine ait ciddi sorunların erken habercisi olabilir.

Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Burak Çağrı Aksu, basit gibi görünen kalça ağrılarının, tedavi edilmezse hem fiziksel hem de psikolojik olarak bireylerin yaşamını olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Kalça eklemi problemleri; yürüme, oturma, merdiven çıkma gibi günlük aktiviteleri bile kısıtlayabilir. Bu ağrılar basit bir yorgunluk değil, kasık bölgesine yayılan, 3 aydan uzun süren veya gece uykudan uyandıran türden ise mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.”

Dr. Aksu’ya göre, özellikle kalça sıkışma sendromu, osteoartrit ve kireçlenme gibi durumlarda en sık görülen belirti kasık ağrısı. Hastaların çoğu bu ağrıyı bel fıtığı sanarak yanlış yönlendirilebiliyor. Oysa ki erken tanı ile eklem hasarı büyük ölçüde önlenebilir.

Kalça ağrıları sadece ileri yaşlarda değil, gençlerde de görülebiliyor. Sporcularda, ağır işlerde çalışanlarda ve uzun süre oturarak çalışan bireylerde risk daha yüksek. Özellikle futbol, buz hokeyi, bale gibi sporlarla uğraşan gençler, kalça eklemi hasarına daha sık maruz kalıyor. Bunun yanında 40 yaş sonrasında kıkırdak ve kas dokusundaki zayıflama nedeniyle sorunlar daha sık görülüyor.

Dr. Aksu, kalça ağrısının zamanla denge problemleri, hareket kısıtlılığı ve diğer eklemlerde aşırı yüklenme gibi ikincil sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. Bu durumun sosyal izolasyona ve depresyona kadar uzanabileceğini vurgulayan uzman, koruyucu önlemlerin önemine dikkat çekiyor.

“İdeal kilo korunmalı, zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalı ve düzenli egzersizle kalça kasları desteklenmeli. Erken teşhis, doğru tedaviyle birlikte yaşam kalitesini artırmak mümkün.”


 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.