İmplantta Erken Müdahale ve Hijyen Başarıyı Belirliyor

Dünya 23.07.2025 - 16:38, Güncelleme: 23.07.2025 - 20:29 3895 kez okundu.
 

İmplantta Erken Müdahale ve Hijyen Başarıyı Belirliyor

Diş implantlarında başarı; çene kemiği yapısı, hijyen ve erken müdahale ile doğrudan ilişkili. Dr. Seda Altop önemli uyarılarda bulundu.

Üsküdar Üniversitesi Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Seda Altop, diş implantlarıyla ilgili sıkça sorulan sorulara açıklık getirdi. Çene kemiği erimesi, implant ömrü, enfeksiyon riski ve tedavi sürecine dair kritik bilgiler paylaştı. Dişsiz Kalmak Kemiği Eritiyor Dr. Altop, diş kaybı sonrası çene kemiğinde başlayan yıkım sürecine dikkat çekerek, “Basit bir diş çekiminden sonra bile beyin, ‘o bölge artık kullanılmıyor’ komutu veriyor. Bu da zamanla ciddi kemik erimesine neden oluyor” dedi. Uzun süre dişsiz kalan bireylerde bu yıkımın daha da belirginleştiğini vurguladı. Her Diş Kaybı İmplant Gerektirir mi? Diş kaybının genellikle derin çürükler, enfekte dokular ya da kırık dişler sonucu ortaya çıktığını belirten Altop, “Kırık dişlerle uzun süre yaşamak, o bölgede enfeksiyon başlatabilir. Bu da kemiği zayıflatarak implant uygulamasını zorlaştırabilir” dedi. Ciddi kemik kaybı durumlarında ise kemik ekleme, zigomatik implant ya da subperiostal implant gibi ileri cerrahi tekniklerin gerekebileceğini belirtti. Tedavi Kişiye Özel Planlanmalı İmplant uygulamasının üç boyutlu tomografi ile planlandığını belirten Altop, “Kemik yoğunluğu ve uygun bölgeler belirlenerek kişiye özel üretim yapılıyor. Genellikle operasyon sonrası geçici diş uygulanabiliyor; üç hafta sonra kalıcı diş takılıyor” dedi. Hijyen ve Sigara Kritik Rol Oynar İmplantın sağlıklı kemik içine yerleştirildiğini, ancak hastanın ağız hijyeni kötüyse veya yoğun sigara kullanımı varsa enfeksiyon riskinin arttığını belirten Dr. Altop, “İmplantlar da tıpkı doğal dişler gibi bakım ister” dedi. Ortalama Ömür: 20 Yıl İmplantların ömür boyu garantili olmadığını vurgulayan Dr. Altop, “Sağkalım süresi ortalama 20 yıldır. Ancak bu, hastanın yaşı, hastalıkları ve ağız bakım alışkanlıklarına göre değişebilir” diye ekledi. İmplant tedavisinin ilk etapta maliyetli görünse de, çiğneme konforu, estetik etkisi ve özgüvene katkısıyla uzun vadede değerli bir yatırım olduğunu söyleyen Dr. Altop, gelecekte kök hücre temelli protezlerin gündeme gelebileceğini belirtti.  
Diş implantlarında başarı; çene kemiği yapısı, hijyen ve erken müdahale ile doğrudan ilişkili. Dr. Seda Altop önemli uyarılarda bulundu.

Üsküdar Üniversitesi Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Seda Altop, diş implantlarıyla ilgili sıkça sorulan sorulara açıklık getirdi. Çene kemiği erimesi, implant ömrü, enfeksiyon riski ve tedavi sürecine dair kritik bilgiler paylaştı.

Dişsiz Kalmak Kemiği Eritiyor
Dr. Altop, diş kaybı sonrası çene kemiğinde başlayan yıkım sürecine dikkat çekerek, “Basit bir diş çekiminden sonra bile beyin, ‘o bölge artık kullanılmıyor’ komutu veriyor. Bu da zamanla ciddi kemik erimesine neden oluyor” dedi. Uzun süre dişsiz kalan bireylerde bu yıkımın daha da belirginleştiğini vurguladı.

Her Diş Kaybı İmplant Gerektirir mi?
Diş kaybının genellikle derin çürükler, enfekte dokular ya da kırık dişler sonucu ortaya çıktığını belirten Altop, “Kırık dişlerle uzun süre yaşamak, o bölgede enfeksiyon başlatabilir. Bu da kemiği zayıflatarak implant uygulamasını zorlaştırabilir” dedi. Ciddi kemik kaybı durumlarında ise kemik ekleme, zigomatik implant ya da subperiostal implant gibi ileri cerrahi tekniklerin gerekebileceğini belirtti.

Tedavi Kişiye Özel Planlanmalı
İmplant uygulamasının üç boyutlu tomografi ile planlandığını belirten Altop, “ Kemik yoğunluğu ve uygun bölgeler belirlenerek kişiye özel üretim yapılıyor. Genellikle operasyon sonrası geçici diş uygulanabiliyor; üç hafta sonra kalıcı diş takılıyor” dedi.

Hijyen ve Sigara Kritik Rol Oynar
İmplantın sağlıklı kemik içine yerleştirildiğini, ancak hastanın ağız hijyeni kötüyse veya yoğun sigara kullanımı varsa enfeksiyon riskinin arttığını belirten Dr. Altop, “İmplantlar da tıpkı doğal dişler gibi bakım ister” dedi.

Ortalama Ömür: 20 Yıl
İmplantların ömür boyu garantili olmadığını vurgulayan Dr. Altop, “Sağkalım süresi ortalama 20 yıldır. Ancak bu, hastanın yaşı, hastalıkları ve ağız bakım alışkanlıklarına göre değişebilir” diye ekledi.

İmplant tedavisinin ilk etapta maliyetli görünse de, çiğneme konforu, estetik etkisi ve özgüvene katkısıyla uzun vadede değerli bir yatırım olduğunu söyleyen Dr. Altop, gelecekte kök hücre temelli protezlerin gündeme gelebileceğini belirtti.


 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.