Güneşten Korunmanın Altın Kuralları: Cilt Kanserine Karşı Kalkan

Yaşam 18.07.2025 - 10:22, Güncelleme: 19.07.2025 - 12:01 2645 kez okundu.
 

Güneşten Korunmanın Altın Kuralları: Cilt Kanserine Karşı Kalkan

Güneş koruyucular doğru seçilip düzenli kullanıldığında cilt yaşlanması ve cilt kanseri gibi risklere karşı etkili bir koruma sağlıyor. İşte dikkat edilmesi gerekenler!

Yaz mevsimiyle birlikte güneşin yakıcı etkisi artarken, D vitamini sentezinden bağışıklık sistemine kadar birçok faydayı beraberinde getiren güneş ışınları, kontrolsüz maruz kalındığında ciddi sağlık tehditlerine yol açabiliyor. Cilt yaşlanması, leke oluşumu, foto yaşlanma ve cilt kanseri; güneşin ultraviyole (UV) ışınlarının en sık neden olduğu olumsuzluklardan sadece bazıları. Bu nedenle güneş koruyucu kullanımı, yalnızca tatil günlerinin değil, günlük yaşamın da vazgeçilmez bir parçası olmalı. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Kübra Nursel Bölük, güneş koruyucuların doğru seçilmesi, doğru zamanda uygulanması ve yeterli miktarda kullanılması gerektiğini vurguluyor. Üç temel kuralı hatırlatıyor: Cilt tipine uygun ürün seçimi, güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce uygulama ve her iki saatte bir tekrarlama. Güneş koruyucular fiziksel (mineral) ve kimyasal filtreli olarak ikiye ayrılıyor. Fiziksel filtreler çinko oksit ve titanyum dioksit gibi maddelerle ışınları yansıtırken; kimyasal filtreler ciltte emilerek UV ışınlarını absorbe ediyor. Hassas ciltler ve çocuklar için genellikle fiziksel filtreli ürünler öneriliyor. Cilt tipine uygun ürün seçmek, sivilce, tahriş veya alerji gibi istenmeyen etkileri önlemek açısından büyük önem taşıyor. Yağlı ciltler için su bazlı ve matlaştırıcı ürünler, kuru ciltler için nemlendirici etkili kremler tercih edilmeli. Güneş koruyucular, yüz, boyun, kulak arkası, el ve ayak üstleri gibi tüm açık alanlara ince değil, homojen bir tabaka halinde uygulanmalı. Yüz ve boyun için bir çay kaşığı, tüm vücut için ise yaklaşık iki yemek kaşığı ürün öneriliyor. SPF (Sun Protection Factor) değeri ürünün koruma kapasitesini belirler. Günlük kullanımda SPF 50 ve üzeri ürünler tercih edilmeli. Üstelik güneş koruyucular sadece yaz aylarında değil, bulutlu havalarda ve gölgede de mutlaka kullanılmalı. Çünkü UV ışınları bulutları ve camları geçerek cilde zarar verebiliyor. Son olarak, ürünlerin doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması gerektiğini hatırlatan Dr. Bölük, güneş koruyucuların serin, gölge bir yerde muhafaza edilmesinin önemine dikkat çekiyor. Cildinizi yaşlandırmadan, güvenle güneşlenmek istiyorsanız bu basit ama hayati kuralları ihmal etmeyin.            
Güneş koruyucular doğru seçilip düzenli kullanıldığında cilt yaşlanması ve cilt kanseri gibi risklere karşı etkili bir koruma sağlıyor. İşte dikkat edilmesi gerekenler!

Yaz mevsimiyle birlikte güneşin yakıcı etkisi artarken, D vitamini sentezinden bağışıklık sistemine kadar birçok faydayı beraberinde getiren güneş ışınları, kontrolsüz maruz kalındığında ciddi sağlık tehditlerine yol açabiliyor. Cilt yaşlanması, leke oluşumu, foto yaşlanma ve cilt kanseri; güneşin ultraviyole (UV) ışınlarının en sık neden olduğu olumsuzluklardan sadece bazıları. Bu nedenle güneş koruyucu kullanımı, yalnızca tatil günlerinin değil, günlük yaşamın da vazgeçilmez bir parçası olmalı.

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Kübra Nursel Bölük, güneş koruyucuların doğru seçilmesi, doğru zamanda uygulanması ve yeterli miktarda kullanılması gerektiğini vurguluyor. Üç temel kuralı hatırlatıyor: Cilt tipine uygun ürün seçimi, güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce uygulama ve her iki saatte bir tekrarlama.

Güneş koruyucular fiziksel (mineral) ve kimyasal filtreli olarak ikiye ayrılıyor. Fiziksel filtreler çinko oksit ve titanyum dioksit gibi maddelerle ışınları yansıtırken; kimyasal filtreler ciltte emilerek UV ışınlarını absorbe ediyor. Hassas ciltler ve çocuklar için genellikle fiziksel filtreli ürünler öneriliyor.

Cilt tipine uygun ürün seçmek, sivilce, tahriş veya alerji gibi istenmeyen etkileri önlemek açısından büyük önem taşıyor. Yağlı ciltler için su bazlı ve matlaştırıcı ürünler, kuru ciltler için nemlendirici etkili kremler tercih edilmeli. Güneş koruyucular, yüz, boyun, kulak arkası, el ve ayak üstleri gibi tüm açık alanlara ince değil, homojen bir tabaka halinde uygulanmalı. Yüz ve boyun için bir çay kaşığı, tüm vücut için ise yaklaşık iki yemek kaşığı ürün öneriliyor.

SPF (Sun Protection Factor) değeri ürünün koruma kapasitesini belirler. Günlük kullanımda SPF 50 ve üzeri ürünler tercih edilmeli. Üstelik güneş koruyucular sadece yaz aylarında değil, bulutlu havalarda ve gölgede de mutlaka kullanılmalı. Çünkü UV ışınları bulutları ve camları geçerek cilde zarar verebiliyor.

Son olarak, ürünlerin doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması gerektiğini hatırlatan Dr. Bölük, güneş koruyucuların serin, gölge bir yerde muhafaza edilmesinin önemine dikkat çekiyor. Cildinizi yaşlandırmadan, güvenle güneşlenmek istiyorsanız bu basit ama hayati kuralları ihmal etmeyin.


 

 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.