Gümrük Denetimlerinde Rekor Artış: 13,6 Milyar Lira Ceza Kesildi

Dünya (AA) - Anadolu Ajansı | 15.01.2026 - 12:48, Güncelleme: 15.01.2026 - 19:39 1608 kez okundu.
 

Gümrük Denetimlerinde Rekor Artış: 13,6 Milyar Lira Ceza Kesildi

Ticaret Bakanlığı, 2025’te yürütülen gümrük denetimlerinde 224 bin beyannameyi inceledi, 13,6 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza uyguladı.

Ticaret Bakanlığı, dış ticaret ve gümrük işlemlerine yönelik inceleme ve denetim faaliyetlerinin 2025 yılında da kararlılıkla sürdürüldüğünü açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, hem ikincil kontrol hem de sonradan kontrol mekanizmalarının etkin şekilde işletildiği, usulsüz işlem yapan firmalara karşı caydırıcı adımlar atıldığı vurgulandı. Açıklamaya göre, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, 18 bölge müdürlüğüne bağlı kontrol şubeleri tarafından denetimler gerçekleştirildi. Bu süreçte yeni nesil analitik teknolojiler kullanılarak risk odaklı incelemeler yapıldı. Söz konusu çalışmalar kapsamında 224 bin 738 gümrük beyannamesi ikincil kontrole tabi tutuldu. Yapılan incelemeler sonucunda mevzuata aykırı işlem yaptığı belirlenen 7 bin 410 firmanın, tescil ettiği 49 bin 975 beyanname mercek altına alındı. Bu işlemlerle ilgili olarak firmalar hakkında 11,8 milyar lira tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendi. Bakanlık, bu tutarın bir önceki yıla göre yüzde 120 artış gösterdiğine dikkat çekti. Denetimlerin yalnızca beyanname kontrolleriyle sınırlı kalmadığı belirtilen açıklamada, sonradan kontrol denetimleri kapsamında da önemli sonuçlar elde edildiği aktarıldı. Ticaret müfettişleri tarafından 240 firma sonradan kontrol denetimine tabi tutuldu. Bu denetimlerde tespit edilen usulsüzlükler sonucunda, önceki yıla kıyasla yüzde 22 artışla 1,8 milyar lira tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı alındı. Bakanlık açıklamasında, 2025 yılı boyunca yürütülen tüm inceleme ve denetim faaliyetlerinin toplam bilançosuna da yer verildi. Buna göre, ikincil kontrol ve sonradan kontrol denetimlerinin tamamı dikkate alındığında, bir önceki yıla kıyasla yüzde 100 artışla toplam 13,6 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendi. Ticaret Bakanlığı, usulsüz işlemlerle haksız kazanç sağlayan ve adil rekabet ortamını bozan firmalara yönelik denetimlerin 2026 yılında da artarak devam edeceğini vurguladı. Açıklamada, son teknoloji analitik imkânların ve tecrübeli insan kaynağının birlikte kullanılarak devletin gelir kaybının önlenmesine yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceği ifade edildi.    
Ticaret Bakanlığı, 2025’te yürütülen gümrük denetimlerinde 224 bin beyannameyi inceledi, 13,6 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza uyguladı.

Ticaret Bakanlığı, dış ticaret ve gümrük işlemlerine yönelik inceleme ve denetim faaliyetlerinin 2025 yılında da kararlılıkla sürdürüldüğünü açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, hem ikincil kontrol hem de sonradan kontrol mekanizmalarının etkin şekilde işletildiği, usulsüz işlem yapan firmalara karşı caydırıcı adımlar atıldığı vurgulandı.

Açıklamaya göre, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, 18 bölge müdürlüğüne bağlı kontrol şubeleri tarafından denetimler gerçekleştirildi. Bu süreçte yeni nesil analitik teknolojiler kullanılarak risk odaklı incelemeler yapıldı. Söz konusu çalışmalar kapsamında 224 bin 738 gümrük beyannamesi ikincil kontrole tabi tutuldu.

Yapılan incelemeler sonucunda mevzuata aykırı işlem yaptığı belirlenen 7 bin 410 firmanın, tescil ettiği 49 bin 975 beyanname mercek altına alındı. Bu işlemlerle ilgili olarak firmalar hakkında 11,8 milyar lira tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendi. Bakanlık, bu tutarın bir önceki yıla göre yüzde 120 artış gösterdiğine dikkat çekti.

Denetimlerin yalnızca beyanname kontrolleriyle sınırlı kalmadığı belirtilen açıklamada, sonradan kontrol denetimleri kapsamında da önemli sonuçlar elde edildiği aktarıldı. Ticaret müfettişleri tarafından 240 firma sonradan kontrol denetimine tabi tutuldu. Bu denetimlerde tespit edilen usulsüzlükler sonucunda, önceki yıla kıyasla yüzde 22 artışla 1,8 milyar lira tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı alındı.

Bakanlık açıklamasında, 2025 yılı boyunca yürütülen tüm inceleme ve denetim faaliyetlerinin toplam bilançosuna da yer verildi. Buna göre, ikincil kontrol ve sonradan kontrol denetimlerinin tamamı dikkate alındığında, bir önceki yıla kıyasla yüzde 100 artışla toplam 13,6 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendi.

Ticaret Bakanlığı, usulsüz işlemlerle haksız kazanç sağlayan ve adil rekabet ortamını bozan firmalara yönelik denetimlerin 2026 yılında da artarak devam edeceğini vurguladı. Açıklamada, son teknoloji analitik imkânların ve tecrübeli insan kaynağının birlikte kullanılarak devletin gelir kaybının önlenmesine yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceği ifade edildi.


 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.