ÇOMÜ’lü Akademisyenlerden Kümeslerde Devrim Yaratan Robot: BroBot

Dünya 02.07.2025 - 23:18, Güncelleme: 02.07.2025 - 23:18 6081 kez okundu.
 

ÇOMÜ’lü Akademisyenlerden Kümeslerde Devrim Yaratan Robot: BroBot

ÇOMÜ’lü akademisyenlerin geliştirdiği yapay zekâ destekli BroBot, tavuk çiftliklerinde hastalıkları erken tespit ediyor, verimliliği artırıyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), tarım ve hayvancılığa katkı sağlayacak yüksek teknoloji ürünü bir projeye daha imza attı. Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri tarafından geliştirilen Broiler Sağlık Takip Robotu “BroBot”, tavuk çiftliklerinde hem hastalıkların erken teşhis edilmesine hem de üretim verimliliğinin artmasına katkı sunmayı hedefliyor. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Arda Aydın, Prof. Dr. Anıl Çay ve Prof. Dr. Habib Kocabıyık’ın öncülüğünde geliştirilen robot, iki yıl önce sahada üreticilerin ihtiyaçları dinlenerek tasarlandı. Üreticilerin özellikle erken teşhis ve müdahale talebinden yola çıkan ekip, TÜBİTAK desteğiyle BroBot projesini hayata geçirdi. Tamamen otonom şekilde çalışan robot, kümes içerisinde 7/24 dolaşarak tüm alanı tarıyor. Üzerindeki sensörler sayesinde sıcaklık, nem, ses, hareket ve görüntü verilerini anlık olarak topluyor. Yapay zekâ algoritmaları ile bu veriler analiz edilerek hastalık belirtileri tespit edildiğinde çiftlik sahibine, veteriner hekime veya bakıcıya anlık bildirim gönderiliyor. Ayrıca, lokal ilaçlama yapabilen ve ölü hayvanları dışarı çıkarabilen sistemiyle hayvan sağlığını koruma altına alıyor. BroBot, yalnızca biyogüvenlik açısından değil, aynı zamanda verim artışı ile de dikkat çekiyor. Yapay zekâ ile piliç hareketliliğini artırarak her kümes için 3-4 ton arasında ek verim hedefliyor. Proje, üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde ÇOMÜ TEKNOPARK bünyesinde kurulan FarmX Tarım Teknolojileri firmasınca yürütülüyor. Şu anda Dümrek köyünde yapılan saha testlerinde başarı sağlayan BroBot, Türkiye genelindeki binlerce tavuk çiftliği tarafından ilgiyle takip ediliyor. ÇOMÜ, bu tür projelerle bölge ve ülke tarımına sadece bilimsel değil, ekonomik katkılar da sunmaya devam ediyor.
ÇOMÜ’lü akademisyenlerin geliştirdiği yapay zekâ destekli BroBot, tavuk çiftliklerinde hastalıkları erken tespit ediyor, verimliliği artırıyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), tarım ve hayvancılığa katkı sağlayacak yüksek teknoloji ürünü bir projeye daha imza attı. Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri tarafından geliştirilen Broiler Sağlık Takip Robotu “BroBot”, tavuk çiftliklerinde hem hastalıkların erken teşhis edilmesine hem de üretim verimliliğinin artmasına katkı sunmayı hedefliyor.

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Arda Aydın, Prof. Dr. Anıl Çay ve Prof. Dr. Habib Kocabıyık’ın öncülüğünde geliştirilen robot, iki yıl önce sahada üreticilerin ihtiyaçları dinlenerek tasarlandı. Üreticilerin özellikle erken teşhis ve müdahale talebinden yola çıkan ekip, TÜBİTAK desteğiyle roBot " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">B roBot projesini hayata geçirdi.

Tamamen otonom şekilde çalışan robot, kümes içerisinde 7/24 dolaşarak tüm alanı tarıyor. Üzerindeki sensörler sayesinde sıcaklık, nem, ses, hareket ve görüntü verilerini anlık olarak topluyor. Yapay zekâ algoritmaları ile bu veriler analiz edilerek hastalık belirtileri tespit edildiğinde çiftlik sahibine, veteriner hekime veya bakıcıya anlık bildirim gönderiliyor. Ayrıca, lokal ilaçlama yapabilen ve ölü hayvanları dışarı çıkarabilen sistemiyle hayvan sağlığını koruma altına alıyor.

BroBot, yalnızca biyogüvenlik açısından değil, aynı zamanda verim artışı ile de dikkat çekiyor. Yapay zekâ ile piliç hareketliliğini artırarak her kümes için 3-4 ton arasında ek verim hedefliyor.

Proje, üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde ÇOMÜ TEKNOPARK bünyesinde kurulan FarmX Tarım Teknolojileri firmasınca yürütülüyor. Şu anda Dümrek köyünde yapılan saha testlerinde başarı sağlayan BroBot, Türkiye genelindeki binlerce tavuk çiftliği tarafından ilgiyle takip ediliyor.

ÇOMÜ, bu tür projelerle bölge ve ülke tarımına sadece bilimsel değil, ekonomik katkılar da sunmaya devam ediyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.