ÇOMÜ'den Peynircilik Atağı: Bölge Peynirleri İçin Yeni Araştırma Merkezi Kuruldu

Dünya 01.07.2025 - 17:05, Güncelleme: 01.07.2025 - 17:05 1075 kez okundu.
 

ÇOMÜ'den Peynircilik Atağı: Bölge Peynirleri İçin Yeni Araştırma Merkezi Kuruldu

YÖK kararıyla kurulan ÇOMÜ Peynircilik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ezine Peyniri ve bölgesel süt ürünlerine bilimsel destek sunacak.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Türkiye'nin gıda alanındaki yerel değerlerini küresel markalara dönüştürme hedefi doğrultusunda önemli bir adım daha attı. Yükseköğretim Kurulu Yönetim Kurulu tarafından alınan kararla, üniversite bünyesinde Peynircilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (PUAM) resmen kuruldu. Yeni merkez, başta coğrafi işaretli Ezine Peyniri olmak üzere, Çanakkale ve çevresindeki süt ürünlerinin kalite, sürdürülebilirlik ve markalaşma alanlarında desteklenmesini amaçlıyor. PUAM, ÇOMÜ’nün Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Ezine Meslek Yüksekokulu ve Biga Meslek Yüksekokulu ile ortaklaşa yürüttüğü çalışmalarla, hem bölge ekonomisine hem de Türkiye’nin gıda sektörüne stratejik katkılar sunacak. Merkezin temel hedeflerinden biri, geleneksel yöntemlerle üretilen peynirlerin bilimsel kriterlerle yeniden yorumlanması, uluslararası kalite standartlarına kavuşturulması ve dünya pazarlarında rekabet edebilir hale getirilmesi. PUAM, aynı zamanda üniversite-sanayi iş birliğinin sadece teoride değil, uygulamalı projeler ile hayat bulmasını sağlayacak. Ar-Ge, inovasyon ve eğitim odaklı faaliyetlerle üreticiye ve sanayiye rehberlik edecek. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Cüneyt Erenoğlu, merkezin sadece akademik değil aynı zamanda ekonomik ve kültürel kalkınma açısından da önemli bir misyon üstlendiğini belirterek şu açıklamayı yaptı: “Peynircilik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Çanakkale’nin gıda zenginliğini sadece korumakla kalmayacak, onu dünya çapında bir marka haline getirme çabamıza ivme kazandıracak. Üniversitemizin bilimsel gücünü, yerel üreticimizin emeğiyle buluşturuyoruz. Hedefimiz; sadece Ezine değil, tüm bölge peynirlerini ve süt ürünlerini uluslararası arenada tanınan ürünlere dönüştürmek.” PUAM’ın kurulmasıyla birlikte, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bölgesel kalkınma odaklı vizyonunu bir kez daha ortaya koyarken, yerel ürünleri küresel rekabet gücüne kavuşturma yolunda örnek bir girişime imza atmış oldu. Üniversitenin bu hamlesi, hem tarıma hem de kırsal kalkınmaya doğrudan katkı sağlayacak.      
YÖK kararıyla kurulan ÇOMÜ Peynircilik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ezine Peyniri ve bölgesel süt ürünlerine bilimsel destek sunacak.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Türkiye'nin gıda alanındaki yerel değerlerini küresel markalara dönüştürme hedefi doğrultusunda önemli bir adım daha attı. Yükseköğretim Kurulu Yönetim Kurulu tarafından alınan kararla, üniversite bünyesinde Peynircilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (PUAM) resmen kuruldu.

Yeni merkez, başta coğrafi işaretli Ezine Peyniri olmak üzere, Çanakkale ve çevresindeki süt ürünlerinin kalite, sürdürülebilirlik ve markalaşma alanlarında desteklenmesini amaçlıyor. PUAM, ÇOMÜ’nün Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Ezine Meslek Yüksekokulu ve Biga Meslek Yüksekokulu ile ortaklaşa yürüttüğü çalışmalarla, hem bölge ekonomisine hem de Türkiye’nin gıda sektörüne stratejik katkılar sunacak.

Merkezin temel hedeflerinden biri, geleneksel yöntemlerle üretilen peynirlerin bilimsel kriterlerle yeniden yorumlanması, uluslararası kalite standartlarına kavuşturulması ve dünya pazarlarında rekabet edebilir hale getirilmesi. PUAM, aynı zamanda üniversite- sanayi iş birliğinin sadece teoride değil, uygulamalı projeler ile hayat bulmasını sağlayacak. Ar-Ge, inovasyon ve eğitim odaklı faaliyetlerle üreticiye ve sanayiye rehberlik edecek.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Cüneyt Erenoğlu, merkezin sadece akademik değil aynı zamanda ekonomik ve kültürel kalkınma açısından da önemli bir misyon üstlendiğini belirterek şu açıklamayı yaptı:

Peynircilik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Çanakkale’nin gıda zenginliğini sadece korumakla kalmayacak, onu dünya çapında bir marka haline getirme çabamıza ivme kazandıracak. Üniversitemizin bilimsel gücünü, yerel üreticimizin emeğiyle buluşturuyoruz. Hedefimiz; sadece Ezine değil, tüm bölge peynirlerini ve süt ürünlerini uluslararası arenada tanınan ürünlere dönüştürmek.”

PUAM’ın kurulmasıyla birlikte, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bölgesel kalkınma odaklı vizyonunu bir kez daha ortaya koyarken, yerel ürünleri küresel rekabet gücüne kavuşturma yolunda örnek bir girişime imza atmış oldu. Üniversitenin bu hamlesi, hem tarıma hem de kırsal kalkınmaya doğrudan katkı sağlayacak.

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.