Çocuklarda Diş Sıkma ve Gıcırdatma (Bruksizm) Ciddiye Alınmalı!

Yaşam 02.07.2025 - 10:44, Güncelleme: 03.07.2025 - 14:39 4012 kez okundu.
 

Çocuklarda Diş Sıkma ve Gıcırdatma (Bruksizm) Ciddiye Alınmalı!

Bruksizm çocuklarda yaygın görülüyor; çene yapısını bozuyor, uyku kalitesini düşürüyor. Uzmanlar erken müdahale çağrısında bulunuyor.

Çocukluk çağında giderek daha sık rastlanan diş sıkma ve gıcırdatma sorunu, yalnızca diş sağlığını değil, çocukların genel yaşam kalitesini de tehdit ediyor. Üsküdar Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hacer Fulya Üçem, çocuklarda görülen bruksizm hakkında önemli uyarılarda bulundu. Bruksizm sadece yetişkinleri değil çocukları da etkiliyor Dr. Üçem’e göre, toplumda genellikle stresle ilişkilendirilen diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı çocuklarda da sıkça görülüyor. Her 100 çocuktan yaklaşık 25’i bruksizm belirtileri gösteriyor. Çocuklarda bu durum, uykuda veya uyanıkken bilinçsizce gerçekleşebiliyor. Özellikle stres, depresif ruh hali ve mutsuzluk gibi psikolojik nedenler bruksizmin temel sebepleri arasında yer alıyor. Diş sıkmanın zararları düşündüğünüzden daha fazla Dr. Üçem, diş sıkma ve gıcırdatma tedavi edilmediğinde, diş aşınması, dolgu ve restorasyonlarda bozulmalar, çürükler, çene ekleminde deformasyon ve ciddi uyku problemlerine yol açabildiğini belirtti. Ayrıca sistemik hastalıklar, diş değişimi dönemleri, kronik solunum ve sindirim problemleri de bu alışkanlığı tetikleyebiliyor. Erken müdahale büyük önem taşıyor Bruksizm vakalarının genellikle aileler tarafından çocukların uykusunda çıkan sesler sayesinde fark edildiğini vurgulayan Üçem, ilk müdahale yönteminin çocuğun uykuda izlenmesi ve gıcırdatma başladığında hafifçe uyarılması olduğunu söyledi. Bu yöntem, alışkanlığın zamanla azalmasına yardımcı olabiliyor. Gelişim döneminde medikal plak önerilmiyor Çocuklarda medikal gece plağı kullanımının genellikle önerilmediğini belirten Dr. Üçem, sorunun çözümü için bir çocuk diş hekimi ve gerekirse çocuk psikoloğunun desteğiyle bütüncül bir yaklaşım gerektiğini vurguladı. Ailelere öneriler Dr. Üçem, diş sıkma şikayeti olan çocukların mutlaka bir diş hekimine götürülmesi gerektiğini, gerekirse psikolojik destekle birlikte tedavi sürecinin planlanabileceğini belirtti. Ayrıca çocukların stres kaynaklarının azaltılması, düzenli uyku ortamı sağlanması ve pozitif aile iletişimi gibi önlemler de bruksizmin azalmasına katkı sağlayabilir.            
Bruksizm çocuklarda yaygın görülüyor; çene yapısını bozuyor, uyku kalitesini düşürüyor. Uzmanlar erken müdahale çağrısında bulunuyor.

Çocukluk çağında giderek daha sık rastlanan diş sıkma ve gıcırdatma sorunu, yalnızca diş sağlığını değil, çocukların genel yaşam kalitesini de tehdit ediyor. Üsküdar Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hacer Fulya Üçem, çocuklarda görülen bruksizm hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Bruksizm sadece yetişkinleri değil çocukları da etkiliyor
Dr. Üçem’e göre, toplumda genellikle stresle ilişkilendirilen diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı çocuklarda da sıkça görülüyor. Her 100 çocuktan yaklaşık 25’i bruksizm belirtileri gösteriyor. Çocuklarda bu durum, uykuda veya uyanıkken bilinçsizce gerçekleşebiliyor. Özellikle stres, depresif ruh hali ve mutsuzluk gibi psikolojik nedenler bruksizmin temel sebepleri arasında yer alıyor.

Diş sıkmanın zararları düşündüğünüzden daha fazla
Dr. Üçem, diş sıkma ve gıcırdatma tedavi edilmediğinde, diş aşınması, dolgu ve restorasyonlarda bozulmalar, çürükler, çene ekleminde deformasyon ve ciddi uyku problemlerine yol açabildiğini belirtti. Ayrıca sistemik hastalıklar, diş değişimi dönemleri, kronik solunum ve sindirim problemleri de bu alışkanlığı tetikleyebiliyor.

Erken müdahale büyük önem taşıyor
Bruksizm vakalarının genellikle aileler tarafından çocukların uykusunda çıkan sesler sayesinde fark edildiğini vurgulayan Üçem, ilk müdahale yönteminin çocuğun uykuda izlenmesi ve gıcırdatma başladığında hafifçe uyarılması olduğunu söyledi. Bu yöntem, alışkanlığın zamanla azalmasına yardımcı olabiliyor.

Gelişim döneminde medikal plak önerilmiyor
Çocuklarda medikal gece plağı kullanımının genellikle önerilmediğini belirten Dr. Üçem, sorunun çözümü için bir çocuk diş hekimi ve gerekirse çocuk psikoloğunun desteğiyle bütüncül bir yaklaşım gerektiğini vurguladı.

Ailelere öneriler
Dr. Üçem, diş sıkma şikayeti olan çocukların mutlaka bir diş hekimine götürülmesi gerektiğini, gerekirse psikolojik destekle birlikte tedavi sürecinin planlanabileceğini belirtti. Ayrıca çocukların stres kaynaklarının azaltılması, düzenli uyku ortamı sağlanması ve pozitif aile iletişimi gibi önlemler de bruksizmin azalmasına katkı sağlayabilir.


 

 

 

 


 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.