Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü’nden Güneş ve Sıcak Çarpmasına Karşı Uyarı

Yaşam 08.07.2025 - 21:26, Güncelleme: 08.07.2025 - 21:26 4859 kez okundu.
 

Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü’nden Güneş ve Sıcak Çarpmasına Karşı Uyarı

Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, sıcak havaların yol açtığı sağlık tehditlerine karşı vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.

Yaz aylarında artan hava sıcaklıkları, yalnızca bunaltıcı hava koşulları yaratmakla kalmıyor; aynı zamanda ciddi sağlık sorunlarına da zemin hazırlıyor. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, sıcak çarpması başta olmak üzere güneşe bağlı rahatsızlıklar konusunda vatandaşları uyardı. Açıklamada; sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının yükseldiği, bu durumun özellikle yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı bulunan bireyler için büyük bir risk oluşturduğu belirtildi. Terleme mekanizmasının bu gruplarda yeterli çalışmaması nedeniyle sıcak çarpması, güneş yanığı, sıcak bitkinliği, isilik ve sıvı kaybı gibi sağlık problemlerinin daha sık görüldüğüne dikkat çekildi. Risk Altındaki Gruplar: 65 yaş üstü yalnız yaşayan bireyler, dört yaş altı çocuklar, kronik rahatsızlığı olanlar, açık alanda çalışanlar, hamileler, aşırı kilolu bireyler, düzenli ilaç kullananlar ve evsizler yüksek risk grubunda yer alıyor. Korunmak İçin Öneriler: 10.00 ile 16.00 saatleri arasında mümkünse dışarı çıkılmamalı Gölgelik alanlarda bulunulmalı, açık renkli ve bol giysiler tercih edilmeli Bol su tüketilmeli, kafein ve alkolden uzak durulmalı Deniz sonrası güneş altında uzun süre kalınmamalı Araçta çocuk, yaşlı veya hayvan bırakılmamalı Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde güneşlenmekten kaçınılmalı İlk Yardım Uyarıları: Güneş veya sıcak çarpması belirtileri arasında; yüksek ateş, bilinç bulanıklığı, terlemenin durması, ciltte kızarıklık ve kuru sıcaklık, baş dönmesi, kusma ve bayılma yer alıyor. Bu durumda kişi serin bir ortama alınmalı, giysileri gevşetilmeli ve tıbbi yardım çağrılmalıdır. Beslenmeye Dikkat Edilmeli: Yüksek sıcaklıkta vücudun sıvı ve mineral dengesi korunmalı. Günde en az 2–2,5 litre su tüketilmeli, ağır ve yağlı gıdalardan kaçınılmalı, taze sebze ve meyveye ağırlık verilmelidir. Yetkililer, sıcak havalarda özellikle yalnız yaşayan yaşlı bireylerin yakından izlenmesi gerektiğini hatırlatarak, belirtiler fark edildiğinde zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti.    
Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, sıcak havaların yol açtığı sağlık tehditlerine karşı vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.

Yaz " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> Yaz aylarında artan hava sıcaklıkları, yalnızca bunaltıcı hava koşulları yaratmakla kalmıyor; aynı zamanda ciddi sağlık " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> sağlık sorunlarına da zemin hazırlıyor. Çanakkale İl Sağlık " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> Sağlık Müdürlüğü, sıcak " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> sıcak çarpması başta olmak üzere güneşe bağlı rahatsızlıklar konusunda vatandaşları uyardı.

Açıklamada; sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının yükseldiği, bu durumun özellikle yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı bulunan bireyler için büyük bir risk oluşturduğu belirtildi. Terleme mekanizmasının bu gruplarda yeterli çalışmaması nedeniyle sıcak " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> sıcak çarpması, güneş " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> güneş yanığı, sıcak " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> sıcak bitkinliği, isilik ve sıvı kaybı gibi sağlık " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> sağlık problemlerinin daha sık görüldüğüne dikkat çekildi.

Risk Altındaki Gruplar:
65 yaş üstü yalnız yaşayan bireyler, dört yaş altı çocuklar, kronik rahatsızlığı olanlar, açık alanda çalışanlar, hamileler, aşırı kilolu bireyler, düzenli ilaç kullananlar ve evsizler yüksek risk grubunda yer alıyor.

Korunmak İçin Öneriler:

10.00 ile 16.00 saatleri arasında mümkünse dışarı çıkılmamalı

Gölgelik alanlarda bulunulmalı, açık renkli ve bol giysiler tercih edilmeli

Bol su tüketilmeli, kafein ve alkolden uzak durulmalı

Deniz sonrası güneş " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> güneş altında uzun süre kalınmamalı

Araçta çocuk, yaşlı veya hayvan bırakılmamalı

Güneş " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde güneşlenmekten kaçınılmalı

İlk Yardım Uyarıları:
Güneş " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> Güneş veya sıcak " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> sıcak çarpması belirtileri arasında; yüksek ateş, bilinç bulanıklığı, terlemenin durması, ciltte kızarıklık ve kuru sıcaklık, baş dönmesi, kusma ve bayılma yer alıyor. Bu durumda kişi serin bir ortama alınmalı, giysileri gevşetilmeli ve tıbbi yardım çağrılmalıdır.

Beslenmeye Dikkat Edilmeli:
Yüksek sıcaklıkta vücudun sıvı ve mineral dengesi korunmalı. Günde en az 2–2,5 litre su tüketilmeli, ağır ve yağlı gıdalardan kaçınılmalı, taze sebze ve meyveye ağırlık verilmelidir.

Yetkililer, sıcak " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> sıcak havalarda özellikle yalnız yaşayan yaşlı bireylerin yakından izlenmesi gerektiğini hatırlatarak, belirtiler fark edildiğinde zaman kaybetmeden sağlık " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti.


 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.