Çanakkale Haber

Böbrek Sağlığınızı Koruyun: Diyabet ve Hipertansiyona dikkat.

SAĞLIK 13.03.2024 - 12:49, Güncelleme: 13.03.2024 - 13:05 6660+ kez okundu.
 

Böbrek Sağlığınızı Koruyun: Diyabet ve Hipertansiyona dikkat.

Dünya Böbrek Günü, böbreklerin önemini ve böbrek hastalıklarının önlenmesini vurgulamak için her yıl Mart ayının ikinci perşembe günü kutlanmaktadır.

Dünya Böbrek Günü, böbreklerin önemini ve böbrek hastalıklarının önlenmesini vurgulamak için her yıl Mart ayının ikinci perşembe günü kutlanmaktadır. Bu yılki tema "Böbrek Sağlığınızı Koruyun: Diyabet ve Hipertansiyonu Kontrol Altına Alın". Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) Türkiye'de yetişkinlerde %16 oranında görülür. Erken teşhis edilmezse son dönem böbrek yetmezliğine ve yaşam kalitesinin bozulmasına yol açabilir. Yüksek tansiyon, diyabet, obezite, ailede KBH öyküsü gibi risk faktörleri vardır. Bel ağrısı, sık idrara çıkma, idrarda kan, yorgunluk gibi belirtileri olabilir. Polikistik Böbrek Hastalığı (PKH) Kalıtsal bir hastalıktır. Böbreklerde kist oluşmasına neden olur. Erken teşhis ve tedavi ile ilerlemesi yavaşlatılabilir. Yüksek tansiyon, bel ağrısı, sık idrara çıkma, kanlı idrar gibi belirtileri olabilir. PKH Hastaları için Öneriler: Sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı böbrek fonksiyonlarını korumaya yardımcı olur. Kilonuzu kontrol edin. Yeterli sıvı tüketin. Tuzu düşük bir diyet uygulayın. Düzenli egzersiz yapın. Sigarayı bırakın. Kahve tüketimini azaltın. Dünya Böbrek Günü'nde: Böbrek hastalıkları hakkında bilgi edinin. Risk faktörlerinizi kontrol altında tutun. Düzenli olarak böbrek fonksiyonlarınızı kontrol ettirin. Ailenizde PKH öyküsü varsa bir nefroloji uzmanına başvurun.
Dünya Böbrek Günü, böbreklerin önemini ve böbrek hastalıklarının önlenmesini vurgulamak için her yıl Mart ayının ikinci perşembe günü kutlanmaktadır.

Dünya Böbrek Günü, böbreklerin önemini ve böbrek hastalıklarının önlenmesini vurgulamak için her yıl Mart ayının ikinci perşembe günü kutlanmaktadır. Bu yılki tema "Böbrek Sağlığınızı Koruyun: Diyabet ve Hipertansiyonu Kontrol Altına Alın".

Kronik Böbrek Hastalığı (KBH)

Türkiye'de yetişkinlerde %16 oranında görülür.
Erken teşhis edilmezse son dönem böbrek yetmezliğine ve yaşam kalitesinin bozulmasına yol açabilir.
Yüksek tansiyon, diyabet, obezite, ailede KBH öyküsü gibi risk faktörleri vardır.
Bel ağrısı, sık idrara çıkma, idrarda kan, yorgunluk gibi belirtileri olabilir.
Polikistik Böbrek Hastalığı (PKH)

Kalıtsal bir hastalıktır.
Böbreklerde kist oluşmasına neden olur.
Erken teşhis ve tedavi ile ilerlemesi yavaşlatılabilir.
Yüksek tansiyon, bel ağrısı, sık idrara çıkma, kanlı idrar gibi belirtileri olabilir.
PKH Hastaları için Öneriler:

Sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı böbrek fonksiyonlarını korumaya yardımcı olur.
Kilonuzu kontrol edin.
Yeterli sıvı tüketin.
Tuzu düşük bir diyet uygulayın.
Düzenli egzersiz yapın.
Sigarayı bırakın.
Kahve tüketimini azaltın.
Dünya Böbrek Günü'nde:

Böbrek hastalıkları hakkında bilgi edinin.
Risk faktörlerinizi kontrol altında tutun.
Düzenli olarak böbrek fonksiyonlarınızı kontrol ettirin.
Ailenizde PKH öyküsü varsa bir nefroloji uzmanına başvurun.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.