Bitkiler Sessiz Değil: Stres Altında Ultrasonik Çığlık Atıyorlar

Dünya (AA) - Anadolu Ajansı | 02.05.2025 - 11:20, Güncelleme: 02.05.2025 - 11:32 1542 kez okundu.
 

Bitkiler Sessiz Değil: Stres Altında Ultrasonik Çığlık Atıyorlar

Bitkiler sessiz gibi görünse de aslında çevrelerine düşündüğümüzden çok daha fazla sinyal gönderiyor. İsrail merkezli bir araştırma ekibi, yaptığı çığır açıcı çalışmada,

Bitkiler sessiz gibi görünse de aslında çevrelerine düşündüğümüzden çok daha fazla sinyal gönderiyor. İsrail merkezli bir araştırma ekibi, yaptığı çığır açıcı çalışmada, bitkilerin stres altındayken ultrasonik sesler yaydığını ortaya koydu. Bu sesler, insan kulağıyla duyulamasa da, doğadaki bazı hayvanlar ve böcekler tarafından algılanabiliyor. Çalışma kapsamında domates ve tütün bitkileri, farklı çevresel koşullar altında incelendi. Sağlıklı bitkiler sessiz kalırken, susuz bırakılan veya gövdesi kesilen bitkilerin, saatte 30 ila 50 arası “tıklama” sesi çıkardığı tespit edildi. Bu seslerin bir metreden fazla mesafeden dahi algılanabildiği kaydedildi. Araştırma ekibi, sadece domates ve tütün değil, buğday, mısır, üzüm, kaktüs ve bazı yabani otlarda da benzer ses davranışlarını gözlemledi. Bilim insanlarına göre bu bulgular, doğada karmaşık ve işitsel bir iletişim ağının varlığını destekliyor. Bu sesler aynı zamanda çevredeki diğer bitkiler için uyarıcı sinyaller taşıyor olabilir. Tarımda Yeni Bir Dönem Başlayabilir Araştırmacılar, bu ultrasonik seslerin tarım teknolojileri açısından devrim niteliğinde olabileceğine dikkat çekiyor. Geliştirilecek akustik algoritmalar sayesinde, çiftçiler bitkilerin susuzluk gibi stres durumlarını erken fark ederek, verimli ve zamanında sulama yapabilecek. Bu durum, hem su tasarrufu sağlayacak hem de verimi artıracak yenilikçi uygulamaların önünü açabilir.
Bitkiler sessiz gibi görünse de aslında çevrelerine düşündüğümüzden çok daha fazla sinyal gönderiyor. İsrail merkezli bir araştırma ekibi, yaptığı çığır açıcı çalışmada,

Bitkiler sessiz gibi görünse de aslında çevrelerine düşündüğümüzden çok daha fazla sinyal gönderiyor. İsrail merkezli bir araştırma ekibi, yaptığı çığır açıcı çalışmada, bitkilerin stres altındayken ultrasonik sesler yaydığını ortaya koydu. Bu sesler, insan kulağıyla duyulamasa da, doğadaki bazı hayvanlar ve böcekler tarafından algılanabiliyor.

Çalışma kapsamında domates ve tütün bitkileri, farklı çevresel koşullar altında incelendi. Sağlıklı bitkiler sessiz kalırken, susuz bırakılan veya gövdesi kesilen bitkilerin, saatte 30 ila 50 arası “tıklama” sesi çıkardığı tespit edildi. Bu seslerin bir metreden fazla mesafeden dahi algılanabildiği kaydedildi.

Araştırma ekibi, sadece domates ve tütün değil, buğday, mısır, üzüm, kaktüs ve bazı yabani otlarda da benzer ses davranışlarını gözlemledi. Bilim insanlarına göre bu bulgular, doğada karmaşık ve işitsel bir iletişim ağının varlığını destekliyor. Bu sesler aynı zamanda çevredeki diğer bitkiler için uyarıcı sinyaller taşıyor olabilir.

Tarımda Yeni Bir Dönem Başlayabilir
Araştırmacılar, bu ultrasonik seslerin tarım teknolojileri açısından devrim niteliğinde olabileceğine dikkat çekiyor. Geliştirilecek akustik algoritmalar sayesinde, çiftçiler bitkilerin susuzluk gibi stres durumlarını erken fark ederek, verimli ve zamanında sulama yapabilecek. Bu durum, hem su tasarrufu sağlayacak hem de verimi artıracak yenilikçi uygulamaların önünü açabilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.