Çanakkale Haber

Bünyamin Nami Tonka
Köşe Yazarı
Bünyamin Nami Tonka
 

07.03.1953, 64 yıl önce bugün...

Kıbrıs'taki Türk halkını yok edip, Adayı Yunanistan'a bağlamak için kurulmuş bir terör örgütü olan EOKA için ilk gizli görüşmeler 2 Temmuz 1952'de Atina'da Makarios'un başkanlığında yapılmıştır. Bu toplantıların ardından 7 Mart 1953'de Gerasimos Konidaris’in evinde bir "İhtilal Konseyi" kurulmuş ve bu konseyin kurucuları (12 kişi) ENOSİS için şu gizli yemini etmişlerdir: “Aynı öz ve bölünmez Kutsal Üçlü (Baba, Oğul ve Kutsal Ruh) adına yemin ederim ki, Kıbrıs’ın Yunanistan’la birleşmesi davası hakkında bildiğim her şeyi hayatımı feda etme pahasına, ve en ağır işkenceler altında bile gizli tutacağım. Ve verilen emirlere itaat edeceğim.” 1- III. Makarios [Mihail Hristodulu Muskos], Başpiskopos 2- Georgios Stratos 3- Gerasimos Konidaris, Atina Üniversitesi İlahiyat profesörü 4- Dimitrios Vezanis [Demetrios Vezanis] 5- Savas Loizidis [Savvas Loizides] 6- Sokrates Loizidis [Socrates Loizides] 7- Nikolaos Papadopoulos [Nicolaos Papadopoulos], General 8- George Grivas [Georgios Grivas], Emekli Albay 9- Anthony Avgikos [Antonios Avgikos] 10- Ilias Alexopoulos [Elias Alexopoulos] 11- Dimitrios Stavropoulos [D. Stavropoulos] 12- Ilias Tsatsomoiros [Elias Tsatsomiros] Bu yazılı yeminin orijinal metni “1955-1959 Mücadele Müzesi”, Asklepios Sokak [Asclepiou Street] 36-B binasının üçüncü katında bulunan piskoposluk içindeki dairededir. KAYNAK;Metin Sertbaş    
Ekleme Tarihi: 07 Mart 2017 - Salı
Bünyamin Nami Tonka

07.03.1953, 64 yıl önce bugün...

Kıbrıs'taki Türk halkını yok edip, Adayı Yunanistan'a bağlamak için kurulmuş bir terör örgütü olan EOKA için ilk gizli görüşmeler 2 Temmuz 1952'de Atina'da Makarios'un başkanlığında yapılmıştır. Bu toplantıların ardından 7 Mart 1953'de Gerasimos Konidaris’in evinde bir "İhtilal Konseyi" kurulmuş ve bu konseyin kurucuları (12 kişi) ENOSİS için şu gizli yemini etmişlerdir:

“Aynı öz ve bölünmez Kutsal Üçlü (Baba, Oğul ve Kutsal Ruh) adına yemin ederim ki, Kıbrıs’ın Yunanistan’la birleşmesi davası hakkında bildiğim her şeyi hayatımı feda etme pahasına, ve en ağır işkenceler altında bile gizli tutacağım. Ve verilen emirlere itaat edeceğim.”

1- III. Makarios [Mihail Hristodulu Muskos], Başpiskopos
2- Georgios Stratos
3- Gerasimos Konidaris, Atina Üniversitesi İlahiyat profesörü
4- Dimitrios Vezanis [Demetrios Vezanis]
5- Savas Loizidis [Savvas Loizides]
6- Sokrates Loizidis [Socrates Loizides]
7- Nikolaos Papadopoulos [Nicolaos Papadopoulos], General
8- George Grivas [Georgios Grivas], Emekli Albay
9- Anthony Avgikos [Antonios Avgikos]
10- Ilias Alexopoulos [Elias Alexopoulos]
11- Dimitrios Stavropoulos [D. Stavropoulos]
12- Ilias Tsatsomoiros [Elias Tsatsomiros]

Bu yazılı yeminin orijinal metni “1955-1959 Mücadele Müzesi”, Asklepios Sokak [Asclepiou Street] 36-B binasının üçüncü katında bulunan piskoposluk içindeki dairededir.

KAYNAK;Metin Sertbaş

 

 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.