Çanakkale Haber

Yapay Zekâ Gazeteciliği Nasıl Etkiliyor? Uzmanlardan Görüşler

TEKNOLOJİ 14.03.2024 - 11:40, Güncelleme: 14.03.2024 - 13:10 13311+ kez okundu.
 

Yapay Zekâ Gazeteciliği Nasıl Etkiliyor? Uzmanlardan Görüşler

Teknolojinin hızlı gelişimi, yapay zekâyı birçok alanda önemli bir aktör haline getirdi. Yapay zekânın etkisi gazetecilik sektöründe de hissediliyor. Peki,

Teknolojinin hızlı gelişimi, yapay zekâyı birçok alanda önemli bir aktör haline getirdi. Yapay zekânın etkisi gazetecilik sektöründe de hissediliyor. Peki, yapay zekâ gazeteciliği nasıl etkiliyor? Uzmanlar bu konuda farklı görüşler sunuyor. Yapay Zekâ Gazetecilikte Tehdit mi, Fırsat mı? Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şadiye Deniz, yapay zekânın gazetecilik fonksiyonlarını kolaylaştırdığını ancak etik açıdan endişeler doğurduğunu belirtiyor. Yapay zekânın haber kaynak bulma ve başlık atma gibi temel görevleri üstlenebildiğini, ancak bu haberlerin editöryel kontrolden geçmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Deniz, "Yapay zekâ ile yapılmış bir haberin mutlaka editöryel bir süreçten geçmesi, kontrol edilmesi gerekmektedir" diyor. Yapay Zekâda Uzmanlaşma Gerekiyor Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Yazılımı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aybars Uğur ise yapay zekânın gazeteciliği Üretken Yapay Zekâ (Generative AI) aracılığıyla etkilediğini ve bu alanda uzmanlaşmanın önemini vurguluyor. Prof. Dr. Uğur, "Üretken Yapay Zekâ, orijinal içerik üretebilen yapay zekâdır. ChatGPT, Gemini, Stable Diffusion, Midjourney, DALL-E gibi yapay zekâ uygulamaları hızlı içerik üretimi, bilgi araştırma, dil çevirisi gibi işlemleri yaptığı için önümüzdeki zamanlarda gazetecilik mesleğini derinden etkileyeceğini söyleyebilirim" diyor. Yapay Zekâ Sektördeki Rekabeti Arttıracak Prof. Dr. Uğur, yapay zekânın kod üretme yeteneğinin yazılım geliştirmeyi de etkileyeceğini ve bu alanda farklı yetkinliklere sahip yazılımcılara ihtiyaç duyulacağını söylüyor. Yapay zekânın yazılım geliştirme süreçlerini hızlandıracağını ve sektördeki rekabeti farklı bir boyuta taşıyacağını belirten Prof. Dr. Uğur, "Yapay zekâ ile yazılım geliştirme süreçlerinin hızlandırılması, daha büyük ve ileri yazılımlar yapılabilmesini de sağlayabilecek, sektördeki rekabeti de farklı bir boyuta taşıyabilecektir" diyor. Sonuç olarak, yapay zekânın gazetecilik sektörünü dönüştürdüğü ve bu dönüşümün hem fırsatlar hem de tehditler sunduğu açık. Bu yeni ortamda gazetecilerin yapay zekâ araçlarını etkin kullanmayı öğrenmesi ve etik ilkelerden taviz vermeden habercilik yapmaya devam etmesi büyük önem taşıyor.  
Teknolojinin hızlı gelişimi, yapay zekâyı birçok alanda önemli bir aktör haline getirdi. Yapay zekânın etkisi gazetecilik sektöründe de hissediliyor. Peki,

Teknolojinin hızlı gelişimi, yapay zekâyı birçok alanda önemli bir aktör haline getirdi. Yapay zekânın etkisi gazetecilik sektöründe de hissediliyor. Peki, yapay zekâ gazeteciliği nasıl etkiliyor? Uzmanlar bu konuda farklı görüşler sunuyor.

Yapay Zekâ Gazetecilikte Tehdit mi, Fırsat mı?

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şadiye Deniz, yapay zekânın gazetecilik fonksiyonlarını kolaylaştırdığını ancak etik açıdan endişeler doğurduğunu belirtiyor. Yapay zekânın haber kaynak bulma ve başlık atma gibi temel görevleri üstlenebildiğini, ancak bu haberlerin editöryel kontrolden geçmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Deniz, "Yapay zekâ ile yapılmış bir haberin mutlaka editöryel bir süreçten geçmesi, kontrol edilmesi gerekmektedir" diyor.

Yapay Zekâda Uzmanlaşma Gerekiyor

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Yazılımı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aybars Uğur ise yapay zekânın gazeteciliği Üretken Yapay Zekâ (Generative AI) aracılığıyla etkilediğini ve bu alanda uzmanlaşmanın önemini vurguluyor. Prof. Dr. Uğur, "Üretken Yapay Zekâ, orijinal içerik üretebilen yapay zekâdır. ChatGPT, Gemini, Stable Diffusion, Midjourney, DALL-E gibi yapay zekâ uygulamaları hızlı içerik üretimi, bilgi araştırma, dil çevirisi gibi işlemleri yaptığı için önümüzdeki zamanlarda gazetecilik mesleğini derinden etkileyeceğini söyleyebilirim" diyor.

Yapay Zekâ Sektördeki Rekabeti Arttıracak

Prof. Dr. Uğur, yapay zekânın kod üretme yeteneğinin yazılım geliştirmeyi de etkileyeceğini ve bu alanda farklı yetkinliklere sahip yazılımcılara ihtiyaç duyulacağını söylüyor. Yapay zekânın yazılım geliştirme süreçlerini hızlandıracağını ve sektördeki rekabeti farklı bir boyuta taşıyacağını belirten Prof. Dr. Uğur, "Yapay zekâ ile yazılım geliştirme süreçlerinin hızlandırılması, daha büyük ve ileri yazılımlar yapılabilmesini de sağlayabilecek, sektördeki rekabeti de farklı bir boyuta taşıyabilecektir" diyor.

Sonuç olarak, yapay zekânın gazetecilik sektörünü dönüştürdüğü ve bu dönüşümün hem fırsatlar hem de tehditler sunduğu açık. Bu yeni ortamda gazetecilerin yapay zekâ araçlarını etkin kullanmayı öğrenmesi ve etik ilkelerden taviz vermeden habercilik yapmaya devam etmesi büyük önem taşıyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.