Çanakkale Haber

Oruç Tutmak İsteyen Hastalar Dikkat! ilaçları nasıl kullanmalısınız ..

SAĞLIK 11.03.2024 - 13:42, Güncelleme: 11.03.2024 - 23:13 2681+ kez okundu.
 

Oruç Tutmak İsteyen Hastalar Dikkat! ilaçları nasıl kullanmalısınız ..

Ramazan ayı yaklaşırken, oruç tutmak isteyen hastaların ilaç kullanımı ve sağlık durumu hakkında dikkatli olması gerekiyor. Uzmanlar, bazı hastaların oruç

Ramazan ayı yaklaşırken, oruç tutmak isteyen hastaların ilaç kullanımı ve sağlık durumu hakkında dikkatli olması gerekiyor. Uzmanlar, bazı hastaların oruç tutmaması gerektiğini ve ilaç kullanımının aksatılmaması gerektiğini vurguluyor. Kimler Oruç Tutamaz? İslam dininin oruç tutma konusunda belli sınırlamalar getirdiğini hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Firdevs Seyfe Şen, hastalığı sebebiyle oruç tutmakta zorlanan kişilerin oruç tutmamaları gerektiğini söylüyor. Gebeler, yolcular ve ciddi sağlık sorunları olan bireyler de oruç tutmamalı. Hastalar Doktor İzni Olmadan Karar Vermemeli Psikiyatrik hastalıklarda, diyabette, tansiyonda, düzenli ilaç kullanan hastaların dini açıdan oruç tutmakla ilgili bir yükümlülüklerinin olmadığını ifade eden Dr. Şen, “Ancak kendini iyi hisseden ve oruç tutmak isteyen hastalarımızın oruçlarını tutarken mutlaka doktorlarıyla görüşmesi ve doktorların izni olmadan bu kararı vermemelerini öneriyoruz.” diyor. Sabah İlaçları Sahurda, Akşam İlaçları İftarda Alınabilir Bazı ilaçların sabah-akşam alınması gerektiğini kaydeden Dr. Şen, “Eğer oruç tutmalarında sakınca görülmediyse sabah ilaçlarını sahurda, akşam ilaçlarını iftarda almak kaydıyla ilaçlarını aksatmamaya özen göstermeleri gerekiyor.” şeklinde sözlerini sürdürüyor. Oruç Tutmak İsteyen Hastalar Neye Dikkat Etmeli? Oruç tutmak isteyen hastaların doktorlarıyla görüşerek sağlık durumlarının oruç tutmaya uygun olup olmadığını öğrenmeleri gerekiyor. Doktor izniyle oruç tutabilecek hastalar, ilaçlarını sahurda ve iftarda aksatmadan almalıdır. Oruç tutarken bol su içmek ve sıvı alımını ihmal etmemek önemlidir. Ağır ve yağlı besinlerden kaçınmak, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek gerekir. Hava sıcaklıklarının yüksek olduğu saatlerde güneş altında fazla kalmamak ve aşırı yorulmamak önemlidir. Herhangi bir sağlık sorunu yaşanırsa oruç derhal kesilmeli ve doktora başvurulmalıdır. Oruç tutmak, sağlıklı kişiler için faydalı olabilir. Ancak bazı hastalar için riskli olabilir. Bu nedenle, oruç tutmak isteyen hastaların doktorlarıyla görüşerek sağlık durumlarının oruç tutmaya uygun olup olmadığını öğrenmeleri önemlidir
Ramazan ayı yaklaşırken, oruç tutmak isteyen hastaların ilaç kullanımı ve sağlık durumu hakkında dikkatli olması gerekiyor. Uzmanlar, bazı hastaların oruç
Ramazan ayı yaklaşırken, oruç tutmak isteyen hastaların ilaç kullanımı ve sağlık durumu hakkında dikkatli olması gerekiyor. Uzmanlar, bazı hastaların oruç tutmaması gerektiğini ve ilaç kullanımının aksatılmaması gerektiğini vurguluyor.

Kimler Oruç Tutamaz?

  • İslam dininin oruç tutma konusunda belli sınırlamalar getirdiğini hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Firdevs Seyfe Şen, hastalığı sebebiyle oruç tutmakta zorlanan kişilerin oruç tutmamaları gerektiğini söylüyor.
  • Gebeler, yolcular ve ciddi sağlık sorunları olan bireyler de oruç tutmamalı.

Hastalar Doktor İzni Olmadan Karar Vermemeli

  • Psikiyatrik hastalıklarda, diyabette, tansiyonda, düzenli ilaç kullanan hastaların dini açıdan oruç tutmakla ilgili bir yükümlülüklerinin olmadığını ifade eden Dr. Şen, “Ancak kendini iyi hisseden ve oruç tutmak isteyen hastalarımızın oruçlarını tutarken mutlaka doktorlarıyla görüşmesi ve doktorların izni olmadan bu kararı vermemelerini öneriyoruz.” diyor.

Sabah İlaçları Sahurda, Akşam İlaçları İftarda Alınabilir

  • Bazı ilaçların sabah-akşam alınması gerektiğini kaydeden Dr. Şen, “Eğer oruç tutmalarında sakınca görülmediyse sabah ilaçlarını sahurda, akşam ilaçlarını iftarda almak kaydıyla ilaçlarını aksatmamaya özen göstermeleri gerekiyor.” şeklinde sözlerini sürdürüyor.

Oruç Tutmak İsteyen Hastalar Neye Dikkat Etmeli?

  • Oruç tutmak isteyen hastaların doktorlarıyla görüşerek sağlık durumlarının oruç tutmaya uygun olup olmadığını öğrenmeleri gerekiyor.
  • Doktor izniyle oruç tutabilecek hastalar, ilaçlarını sahurda ve iftarda aksatmadan almalıdır.
  • Oruç tutarken bol su içmek ve sıvı alımını ihmal etmemek önemlidir.
  • Ağır ve yağlı besinlerden kaçınmak, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek gerekir.
  • Hava sıcaklıklarının yüksek olduğu saatlerde güneş altında fazla kalmamak ve aşırı yorulmamak önemlidir.
  • Herhangi bir sağlık sorunu yaşanırsa oruç derhal kesilmeli ve doktora başvurulmalıdır.

Oruç tutmak, sağlıklı kişiler için faydalı olabilir. Ancak bazı hastalar için riskli olabilir. Bu nedenle, oruç tutmak isteyen hastaların doktorlarıyla görüşerek sağlık durumlarının oruç tutmaya uygun olup olmadığını öğrenmeleri önemlidir

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.