Çanakkale Haber

Kadınlarda Yaygın tanısı 10 yılı bulabilen bir hastalık ..

SAĞLIK 15.02.2024 - 12:33, Güncelleme: 15.02.2024 - 20:23 9001+ kez okundu.
 

Kadınlarda Yaygın tanısı 10 yılı bulabilen bir hastalık ..

Derin Pelvik Endometriozis adlı sinsi hastalık, kadınların hayatını olumsuz etkileyen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor. Acıbadem Taksim Hastanesi Kadın

Derin Pelvik Endometriozis adlı sinsi hastalık, kadınların hayatını olumsuz etkileyen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor. Acıbadem Taksim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Faruk Abike, hastalığın toplumda sadece 'çikolata kisti' olarak bilinmesinin teşhis sürecini geciktirdiğini ve bu algının değişmesi gerektiğini belirtiyor. Derin Pelvik Endometriozis, çikolata kisti olmadan da var olabilen ve daha şiddetli bir türdür. Doç. Dr. Faruk Abike, Derin Pelvik Endometriozisin, geçmeyen bağırsak sorunlarından cinsel ilişki sırasındaki ağrılara, idrar yolları problemlerinden kasık, bel ve sırt ağrılarına kadar birçok farklı şikayete neden olabilen bir hastalık olduğunu ifade ediyor. Halk arasında yaygın olarak 'çikolata kisti' olarak adlandırılan endometriozisin aslında çok daha karmaşık bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Abike, tanısının 10 yılı bulabilen bir hastalık olduğunu da belirtiyor. Derin Pelvik Endometriozisin teşhisi için deneyimli bir jinekolog tarafından değerlendirme yapılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Faruk Abike, ultrason veya diğer görüntüleme yöntemlerinde herhangi bir patoloji saptanmasa bile, bu şikayetlere sahip kadınların endometriozis açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Hastalığın tedavi seçeneklerinin kişiye özel olarak belirlenmesinin önemine de dikkat çekiyor. Derin Pelvik Endometriozise karşı alınabilecek önlemler arasında düzenli iletişimde olmak, tedavi planına sadık kalmak, anti-inflamatuar özelliklere sahip besinleri içeren bir diyet benimsemek, stres yönetimi tekniklerini uygulamak, destek gruplarına katılmak, sigara içmeyi bırakmak, sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak ve alkol tüketimini sınırlamak gibi yaşam tarzı değişikliklerini sıralıyor. Bu önerilere uyarak hastaların yaşam kalitesini artırmanın mümkün olduğunu belirtiyor.  
Derin Pelvik Endometriozis adlı sinsi hastalık, kadınların hayatını olumsuz etkileyen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor. Acıbadem Taksim Hastanesi Kadın

Derin Pelvik Endometriozis adlı sinsi hastalık, kadınların hayatını olumsuz etkileyen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor. Acıbadem Taksim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Faruk Abike, hastalığın toplumda sadece 'çikolata kisti' olarak bilinmesinin teşhis sürecini geciktirdiğini ve bu algının değişmesi gerektiğini belirtiyor. Derin Pelvik Endometriozis, çikolata kisti olmadan da var olabilen ve daha şiddetli bir türdür.

Doç. Dr. Faruk Abike, Derin Pelvik Endometriozisin, geçmeyen bağırsak sorunlarından cinsel ilişki sırasındaki ağrılara, idrar yolları problemlerinden kasık, bel ve sırt ağrılarına kadar birçok farklı şikayete neden olabilen bir hastalık olduğunu ifade ediyor. Halk arasında yaygın olarak 'çikolata kisti' olarak adlandırılan endometriozisin aslında çok daha karmaşık bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Abike, tanısının 10 yılı bulabilen bir hastalık olduğunu da belirtiyor.

Derin Pelvik Endometriozisin teşhisi için deneyimli bir jinekolog tarafından değerlendirme yapılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Faruk Abike, ultrason veya diğer görüntüleme yöntemlerinde herhangi bir patoloji saptanmasa bile, bu şikayetlere sahip kadınların endometriozis açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Hastalığın tedavi seçeneklerinin kişiye özel olarak belirlenmesinin önemine de dikkat çekiyor.

Derin Pelvik Endometriozise karşı alınabilecek önlemler arasında düzenli iletişimde olmak, tedavi planına sadık kalmak, anti-inflamatuar özelliklere sahip besinleri içeren bir diyet benimsemek, stres yönetimi tekniklerini uygulamak, destek gruplarına katılmak, sigara içmeyi bırakmak, sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak ve alkol tüketimini sınırlamak gibi yaşam tarzı değişikliklerini sıralıyor. Bu önerilere uyarak hastaların yaşam kalitesini artırmanın mümkün olduğunu belirtiyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.