Üsküdar Üniversitesi’nde Kanser ve beslenme ilişkisi tartışılıyor…

Eğitim 09.05.2025 - 19:27, Güncelleme: 09.05.2025 - 19:27 1131 kez okundu.
 

Üsküdar Üniversitesi’nde Kanser ve beslenme ilişkisi tartışılıyor…

Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 2. Ulusal Beslenme ve Diyetetikte Güncel Yaklaşımlar Kongresi, bu yıl “Kansere Bütüncül Yaklaşımda Beslenmenin Gücü

Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 2. Ulusal Beslenme ve Diyetetikte Güncel Yaklaşımlar Kongresi, bu yıl “Kansere Bütüncül Yaklaşımda Beslenmenin Gücü” temasıyla bilim insanlarını bir araya getirdi. NP Sağlık Yerleşkesi İbni Sina Oditoryumu’nda gerçekleştirilen kongrede, beslenme, yaşam tarzı, genetik yatkınlık ve hastalık ilişkisi bilimsel verilerle masaya yatırıldı. Kongrenin açılışında konuşan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Yediğimiz şeyler sadece bedenimizi değil, kişiliğimizi ve davranışlarımızı da etkiler. Epigenetik değişimler yoluyla bu etkiler nesiller boyunca sürebilir” dedi. İşlenmiş gıdaların DNA hasarına yol açabileceği ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Tarhan, "Beslenme alışkanlıklarımız sağlığımız kadar karakterimizi de biçimlendiriyor," ifadelerini kullandı. Tarhan, koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine dikkat çekerek, hastalıkları tedavi etmek yerine önlemenin temel hedef olması gerektiğini belirtti. Probiyotik, prebiyotik, mikrobiyota sağlığı, mindful eating gibi konuların koruyucu hekimlikteki yeri vurgulandı. “Yaşam tarzı hastalıkların %70’ini etkiliyor” Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin, genetik yapının zamanla bozulduğunu ve kanserin, özellikle uzun yaşam süresiyle birlikte daha sık görülmeye başladığını belirtti. Kanserin genetik temelli olmasının yanı sıra çevresel ve bireysel faktörlerin de hastalığın ortaya çıkışında belirleyici olduğunu söyleyen Ertekin, “Yaşam tarzı ve beslenme biçimi, hastalıkların %60-70’inde rol oynar” dedi. “Kanser sadece bireyi değil, ailesini de etkiler” Kongre Başkanı Doç. Dr. Müge Arslan ise “Kanser yalnızca fiziksel bir hastalık değildir. Psikolojik etkileri ve yaşam kalitesi üzerindeki yüküyle, bireyin çevresini de etkileyen çok boyutlu bir durumdur. Bu nedenle beslenme gibi koruyucu alanlar multidisipliner yaklaşımlarla ele alınmalıdır” ifadelerini kullandı. Kongrede, epigenetik, antioksidanlar, fitokimyasallar, D vitamini, omega-3, bağırsak mikrobiyotası, ketojenik diyetler ve kişiselleştirilmiş beslenme protokolleri gibi pek çok başlık akademisyenler tarafından sunuldu. Ayrıca, palyatif bakım, remisyon dönemi destekleri ve vaka sunumlarıyla bilimsel uygulamalar paylaşıldı. Kongrenin kapanışında sözel ve poster bildirilerle yapılan sunumlar, genç akademisyenlerin ilgisinin bilimsel üretime dönüştüğü bir platforma dönüştü.
Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 2. Ulusal Beslenme ve Diyetetikte Güncel Yaklaşımlar Kongresi, bu yıl “Kansere Bütüncül Yaklaşımda Beslenmenin Gücü

Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 2. Ulusal Beslenme ve Diyetetikte Güncel Yaklaşımlar Kongresi, bu yıl “Kansere Bütüncül Yaklaşımda Beslenmenin Gücü” temasıyla bilim insanlarını bir araya getirdi. NP Sağlık Yerleşkesi İbni Sina Oditoryumu’nda gerçekleştirilen kongrede, beslenme, yaşam tarzı, genetik yatkınlık ve hastalık ilişkisi bilimsel verilerle masaya yatırıldı.

Kongrenin açılışında konuşan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Yediğimiz şeyler sadece bedenimizi değil, kişiliğimizi ve davranışlarımızı da etkiler. Epigenetik değişimler yoluyla bu etkiler nesiller boyunca sürebilir” dedi. İşlenmiş gıdaların DNA hasarına yol açabileceği ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Tarhan, "Beslenme alışkanlıklarımız sağlığımız kadar karakterimizi de biçimlendiriyor," ifadelerini kullandı.

Tarhan, koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine dikkat çekerek, hastalıkları tedavi etmek yerine önlemenin temel hedef olması gerektiğini belirtti. Probiyotik, prebiyotik, mikrobiyota sağlığı, mindful eating gibi konuların koruyucu hekimlikteki yeri vurgulandı.

“Yaşam tarzı hastalıkların %70’ini etkiliyor”

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin, genetik yapının zamanla bozulduğunu ve kanserin, özellikle uzun yaşam süresiyle birlikte daha sık görülmeye başladığını belirtti. Kanserin genetik temelli olmasının yanı sıra çevresel ve bireysel faktörlerin de hastalığın ortaya çıkışında belirleyici olduğunu söyleyen Ertekin, “Yaşam tarzı ve beslenme biçimi, hastalıkların %60-70’inde rol oynar” dedi.

“Kanser sadece bireyi değil, ailesini de etkiler”

Kongre Başkanı Doç. Dr. Müge Arslan ise “Kanser yalnızca fiziksel bir hastalık değildir. Psikolojik etkileri ve yaşam kalitesi üzerindeki yüküyle, bireyin çevresini de etkileyen çok boyutlu bir durumdur. Bu nedenle beslenme gibi koruyucu alanlar multidisipliner yaklaşımlarla ele alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

Kongrede, epigenetik, antioksidanlar, fitokimyasallar, D vitamini, omega-3, bağırsak mikrobiyotası, ketojenik diyetler ve kişiselleştirilmiş beslenme protokolleri gibi pek çok başlık akademisyenler tarafından sunuldu. Ayrıca, palyatif bakım, remisyon dönemi destekleri ve vaka sunumlarıyla bilimsel uygulamalar paylaşıldı.

Kongrenin kapanışında sözel ve poster bildirilerle yapılan sunumlar, genç akademisyenlerin ilgisinin bilimsel üretime dönüştüğü bir platforma dönüştü.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.