Kumkale Cephesi’nde 110 Yıllık Savaş İzleri Gün Yüzüne Çıkarıldı

Dünya 09.05.2025 - 19:46, Güncelleme: 09.05.2025 - 19:46 965 kez okundu.
 

Kumkale Cephesi’nde 110 Yıllık Savaş İzleri Gün Yüzüne Çıkarıldı

Çanakkale Kara Savaşları’nın Anadolu yakasındaki en önemli cephelerinden biri olan Kumkale, 110 yıl sonra yeniden tarih sahnesine çıktı.

Çanakkale Kara Savaşları’nın Anadolu yakasındaki en önemli cephelerinden biri olan Kumkale, 110 yıl sonra yeniden tarih sahnesine çıktı. Troya Müzesi ekiplerince yürütülen arkeolojik kazılar, Fransız askerlerinin 1915 yılında gerçekleştirdiği çıkarma operasyonuna dair somut izleri ortaya koydu. Çanakkale’nin merkez ilçesine bağlı Kumkale köyünde 2023 yılında başlatılan kazılar, savaşın bu bölgedeki şiddetli yüzünü gözler önüne serdi. İtilaf Devletleri’nin Anadolu kıyısında gerçekleştirdiği tek çıkarma noktasında yapılan bu bilimsel çalışma, toplu mezarlara dair herhangi bir bulguya ulaşamasa da, o dönemde yaşanan çatışmalara dair güçlü arkeolojik veriler sundu. 25 Nisan 1915’te Fransız birliklerinin sahile ayak bastığı ve Osmanlı askerlerinin amansız direnişiyle karşılaştığı Kumkale’de, Troya Müzesi arkeologları tarafından sürdürülen kazılar; mühimmat parçaları, siper kalıntıları ve savaş pozisyonlarına dair yeni bulgularla desteklendi. Çalışma, savaş tarihçileri ve askeri arkeologlar için de yeni veriler sağladı. Troya Müzesi yetkilileri, yapılan kazıların sadece askeri tarihe değil, aynı zamanda bölgenin kültürel mirasına da ışık tuttuğunu ifade ederek, Kumkale Cephesi’nin daha önce yeterince belgelenmemiş yönlerinin bu sayede kayıt altına alındığını belirtti.
Çanakkale Kara Savaşları’nın Anadolu yakasındaki en önemli cephelerinden biri olan Kumkale, 110 yıl sonra yeniden tarih sahnesine çıktı.

Çanakkale Kara Savaşları’nın Anadolu yakasındaki en önemli cephelerinden biri olan Kumkale, 110 yıl sonra yeniden tarih sahnesine çıktı. Troya Müzesi ekiplerince yürütülen arkeolojik kazılar, Fransız askerlerinin 1915 yılında gerçekleştirdiği çıkarma operasyonuna dair somut izleri ortaya koydu.

Çanakkale’nin merkez ilçesine bağlı Kumkale köyünde 2023 yılında başlatılan kazılar, savaşın bu bölgedeki şiddetli yüzünü gözler önüne serdi. İtilaf Devletleri’nin Anadolu kıyısında gerçekleştirdiği tek çıkarma noktasında yapılan bu bilimsel çalışma, toplu mezarlara dair herhangi bir bulguya ulaşamasa da, o dönemde yaşanan çatışmalara dair güçlü arkeolojik veriler sundu.

25 Nisan 1915’te Fransız birliklerinin sahile ayak bastığı ve Osmanlı askerlerinin amansız direnişiyle karşılaştığı Kumkale’de, Troya Müzesi arkeologları tarafından sürdürülen kazılar; mühimmat parçaları, siper kalıntıları ve savaş pozisyonlarına dair yeni bulgularla desteklendi. Çalışma, savaş tarihçileri ve askeri arkeologlar için de yeni veriler sağladı.

Troya Müzesi yetkilileri, yapılan kazıların sadece askeri tarihe değil, aynı zamanda bölgenin kültürel mirasına da ışık tuttuğunu ifade ederek, Kumkale Cephesi’nin daha önce yeterince belgelenmemiş yönlerinin bu sayede kayıt altına alındığını belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.