Çanakkale’de Kadınlar Seramikle İz Bıraktı: Dayanışma Sanata Dönüştü

Dünya 09.05.2025 - 20:19, Güncelleme: 09.05.2025 - 20:19 822 kez okundu.
 

Çanakkale’de Kadınlar Seramikle İz Bıraktı: Dayanışma Sanata Dönüştü

Kadının İnsan Hakları Şenliği kapsamında düzenlenen seramik atölye çalışması sonucunda ortaya çıkan seramik duvar panosu, Barış Kafe’nin yanındaki park alanına yerleştirilerek kentle buluştu.

  Kadınların kolektif emeği, birlikte üretmenin coşkusuyla Çanakkale’de kalıcı bir sanat eserine dönüştü. Kadının İnsan Hakları Şenliği kapsamında düzenlenen seramik atölye çalışması sonucunda ortaya çıkan seramik duvar panosu, Barış Kafe’nin yanındaki park alanına yerleştirilerek kentle buluştu. Farklıyız Eşitiz Derneği, Kadın İnsan Hakları Derneği ve Çanakkale Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen projeye yaklaşık 300 kadın katıldı. Seramikle ilk kez tanışan kadınlar, 10x10 cm'lik çini karolar üzerine özgün desenlerini işleyerek hem bireysel hem de kolektif bir iz bıraktılar. Proje küratörlüğünü ve kompozisyon tasarımını Doç. Dr. Tuba Batu üstlenirken, panonun üretim süreci üç ay boyunca büyük bir özveriyle sürdü. Farklıyız Eşitiz Derneği Başkanı Nigar Etizer Karacık öncülüğünde yürütülen çalışmalarda; Aysel Tutkun, Hande Günalp Ergun, Banu Yetimler Çerçi, Evrim Balıkçı, Pınar Açıksöz Alğın, Serap Yaşar, Zeliha Filiz, Yeliz Yavaş Peker, Şeyda Kızıl Solmaz ve Özlem Gürsoy gibi birçok kadın gönüllü yer aldı. Seramiklerin pişirim ve teknik işlemleri ise Atölye Maysa’dan Mustafa Birol Batu tarafından gerçekleştirildi. Gece ve Gündüzün Kadınları: Birlikte Üretmenin Simgesi Panonun merkezinde yer alan güneşi ve ayı simgeleyen iki kadın figürü, gece ve gündüz boyunca yaşamı aydınlatan kadınların gücünü simgeliyor. Çeşitliliği, dayanışmayı ve görünür emeği sanat aracılığıyla ifade eden pano, hem bireysel katkının hem de kolektif üretimin izlerini taşıyor. Bu çalışma, kamusal alanı kadın emeğiyle dönüştürürken, farklılıkların uyum içinde nasıl sanat ve dayanışma yaratabileceğini somut biçimde gözler önüne seriyor. Açılış töreniyle birlikte tüm kent halkı bu kolektif emeği ve dayanışmanın izini kutlamaya davet ediliyor.
Kadının İnsan Hakları Şenliği kapsamında düzenlenen seramik atölye çalışması sonucunda ortaya çıkan seramik duvar panosu, Barış Kafe’nin yanındaki park alanına yerleştirilerek kentle buluştu.

 

Kadınların kolektif emeği, birlikte üretmenin coşkusuyla Çanakkale’de kalıcı bir sanat eserine dönüştü. Kadının İnsan Hakları Şenliği kapsamında düzenlenen seramik atölye çalışması sonucunda ortaya çıkan seramik duvar panosu, Barış Kafe’nin yanındaki park alanına yerleştirilerek kentle buluştu.

Farklıyız Eşitiz Derneği, Kadın İnsan Hakları Derneği ve Çanakkale Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen projeye yaklaşık 300 kadın katıldı. Seramikle ilk kez tanışan kadınlar, 10x10 cm'lik çini karolar üzerine özgün desenlerini işleyerek hem bireysel hem de kolektif bir iz bıraktılar.

Proje küratörlüğünü ve kompozisyon tasarımını Doç. Dr. Tuba Batu üstlenirken, panonun üretim süreci üç ay boyunca büyük bir özveriyle sürdü. Farklıyız Eşitiz Derneği Başkanı Nigar Etizer Karacık öncülüğünde yürütülen çalışmalarda; Aysel Tutkun, Hande Günalp Ergun, Banu Yetimler Çerçi, Evrim Balıkçı, Pınar Açıksöz Alğın, Serap Yaşar, Zeliha Filiz, Yeliz Yavaş Peker, Şeyda Kızıl Solmaz ve Özlem Gürsoy gibi birçok kadın gönüllü yer aldı. Seramiklerin pişirim ve teknik işlemleri ise Atölye Maysa’dan Mustafa Birol Batu tarafından gerçekleştirildi.

Gece ve Gündüzün Kadınları: Birlikte Üretmenin Simgesi

Panonun merkezinde yer alan güneşi ve ayı simgeleyen iki kadın figürü, gece ve gündüz boyunca yaşamı aydınlatan kadınların gücünü simgeliyor. Çeşitliliği, dayanışmayı ve görünür emeği sanat aracılığıyla ifade eden pano, hem bireysel katkının hem de kolektif üretimin izlerini taşıyor.

Bu çalışma, kamusal alanı kadın emeğiyle dönüştürürken, farklılıkların uyum içinde nasıl sanat ve dayanışma yaratabileceğini somut biçimde gözler önüne seriyor.

Açılış töreniyle birlikte tüm kent halkı bu kolektif emeği ve dayanışmanın izini kutlamaya davet ediliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.