Aşırı Sıcaklar Ruh Sağlığını da Tehdit Ediyor: Uyku Bozukluğu, Öfke Patlamaları, Depresyon…

Yaşam 10.07.2025 - 10:43, Güncelleme: 10.07.2025 - 21:15 3616 kez okundu.
 

Aşırı Sıcaklar Ruh Sağlığını da Tehdit Ediyor: Uyku Bozukluğu, Öfke Patlamaları, Depresyon…

Türkiye’yi etkisi altına alan aşırı sıcak hava dalgası, yalnızca bedeni değil ruh sağlığını da zorluyor. Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, sıcak havaların anksiyete, depresyon ve öfke kontrol sorunlarını tetiklediğine dikkat çekti.

Tüm yurtta etkisini artıran kavurucu sıcaklar sadece fizyolojik değil, ruhsal açıdan da ciddi tehditler oluşturuyor. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, sıcak havaların özellikle uyku düzeni, öfke kontrolü ve zihinsel sağlık üzerinde doğrudan etkili olduğunu belirtti. “Sıcak hava yalnızca bedenimizi yormaz, zihnimizi de tüketir” diyen Öz, üretkenlikten karar verme süreçlerine kadar birçok alanın sıcaklıktan olumsuz etkilendiğine dikkat çekerek, “Aşırı sıcak, kişinin basit görevlerdeki performansını bile azaltabilir” dedi. Ruh Sağlığında Sıcaklık Alarmı Öz, yüksek sıcaklığın depresyon, şizofreni gibi zihinsel hastalıklarda semptomları şiddetlendirebildiğini, madde bağımlılığı gibi eğilimleri tetikleyebildiğini ifade etti. Uyku bozukluğu, halsizlik, tahammülsüzlük ve genel isteksizlik gibi sorunların da sıcak havalarda arttığını söyleyen Öz, “Özellikle bipolar bozukluğu olan bireylerde uykusuzluk, mani dönemlerini tetikleyebilir” dedi. Panik Atakla Karışabiliyor Sıcak havanın kalp ritmini artırarak bunaltı ve baş dönmesi gibi belirtilere yol açabileceğini aktaran Psikolog Merve Öz, bu durumun panik bozukluğu yaşayan bireylerde panik atağa benzer belirtilerle karıştırılabildiğini belirtti: “Bu gibi durumlarda kişinin, yaşadığı fiziksel belirtilerin sıcaklık kaynaklı olabileceğini kendine hatırlatması ve sakinleşmeye çalışması gerekir.” Öfkeye Karşı Nefes, Serinlik ve Farkındalık Sıcaklıkla birlikte öfke kontrolü de zorlaşıyor. Öz, “Sıcak havalar dikkat dağınıklığına ve öfke patlamalarına zemin hazırlar. Kızgınlık, saldırganlık hatta şiddet eğilimleri artabilir” diyerek kişisel farkındalık ve nefes egzersizlerinin önemine vurgu yaptı. Kafein tüketiminin de bu dönemde öfke kontrolünü zorlaştırabileceğini söyleyen Öz, “Sıcak havalarda kahve ve çaydan mümkün olduğunca uzak durulmalı. Mümkünse kafein alımı tamamen bırakılmalı” dedi. Psikolojik Sağlık İçin Yaz Tavsiyeleri Merve Öz’ün özellikle sıcak yaz günlerinde ruhsal dengeyi korumak isteyenlere önerileri şöyle: 12.00–14.00 arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın. Serin yerlerde vakit geçirin, kalabalık ve stresli ortamlardan uzak durun. Güneşten korunmak için şapka, gözlük kullanın. Ilık duş alın, lavanta yağı veya melisa çayı ile gevşeme sağlayın. Bol su tüketin, elektrolit dengesi için (engel yoksa) günde bir soda için. Su oranı yüksek gıdaları tercih edin, ağır yiyeceklerden uzak durun. Spor ve dış mekan aktivitelerini sabah erken saatlerde veya akşam planlayın. En önemlisi: Empati duygunuzu yitirmeyin.  
Türkiye’yi etkisi altına alan aşırı sıcak hava dalgası, yalnızca bedeni değil ruh sağlığını da zorluyor. Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, sıcak havaların anksiyete, depresyon ve öfke kontrol sorunlarını tetiklediğine dikkat çekti.

Tüm yurtta etkisini artıran kavurucu sıcaklar sadece fizyolojik değil, ruhsal açıdan da ciddi tehditler oluşturuyor. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, sıcak havaların özellikle uyku düzeni, öfke kontrolü ve zihinsel sağlık üzerinde doğrudan etkili olduğunu belirtti.

Sıcak hava yalnızca bedenimizi yormaz, zihnimizi de tüketir” diyen Öz, üretkenlikten karar verme süreçlerine kadar birçok alanın sıcaklıktan olumsuz etkilendiğine dikkat çekerek, “Aşırı sıcak, kişinin basit görevlerdeki performansını bile azaltabilir” dedi.

Ruh Sağlığında Sıcaklık Alarmı
Öz, yüksek sıcaklığın depresyon, şizofreni gibi zihinsel hastalıklarda semptomları şiddetlendirebildiğini, madde bağımlılığı gibi eğilimleri tetikleyebildiğini ifade etti. Uyku bozukluğu, halsizlik, tahammülsüzlük ve genel isteksizlik gibi sorunların da sıcak havalarda arttığını söyleyen Öz, “Özellikle bipolar bozukluğu olan bireylerde uykusuzluk, mani dönemlerini tetikleyebilir” dedi.

Panik Atakla Karışabiliyor
Sıcak havanın kalp ritmini artırarak bunaltı ve baş dönmesi gibi belirtilere yol açabileceğini aktaran Psikolog Merve Öz, bu durumun panik bozukluğu yaşayan bireylerde panik atağa benzer belirtilerle karıştırılabildiğini belirtti:
“Bu gibi durumlarda kişinin, yaşadığı fiziksel belirtilerin sıcaklık kaynaklı olabileceğini kendine hatırlatması ve sakinleşmeye çalışması gerekir.”

Öfkeye Karşı Nefes, Serinlik ve Farkındalık
Sıcaklıkla birlikte öfke kontrolü de zorlaşıyor. Öz, “ Sıcak havalar dikkat dağınıklığına ve öfke patlamalarına zemin hazırlar. Kızgınlık, saldırganlık hatta şiddet eğilimleri artabilir” diyerek kişisel farkındalık ve nefes egzersizlerinin önemine vurgu yaptı.

Kafein tüketiminin de bu dönemde öfke kontrolünü zorlaştırabileceğini söyleyen Öz, “ Sıcak havalarda kahve ve çaydan mümkün olduğunca uzak durulmalı. Mümkünse kafein alımı tamamen bırakılmalı” dedi.

Psikolojik Sağlık İçin Yaz Tavsiyeleri
Merve Öz’ün özellikle sıcak yaz günlerinde ruhsal dengeyi korumak isteyenlere önerileri şöyle:

12.00–14.00 arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın.

Serin yerlerde vakit geçirin, kalabalık ve stresli ortamlardan uzak durun.

Güneşten korunmak için şapka, gözlük kullanın.

Ilık duş alın, lavanta yağı veya melisa çayı ile gevşeme sağlayın.

Bol su tüketin, elektrolit dengesi için (engel yoksa) günde bir soda için.

Su oranı yüksek gıdaları tercih edin, ağır yiyeceklerden uzak durun.

Spor ve dış mekan aktivitelerini sabah erken saatlerde veya akşam planlayın.

En önemlisi: Empati duygunuzu yitirmeyin.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.