Çanakkale Haber

Fırtına öncesinde, sırasında ve sonrasında hayati 3 aşama!

GÜNCEL 17.02.2024 - 13:28, Güncelleme: 17.02.2024 - 14:28 9258+ kez okundu.
 

Fırtına öncesinde, sırasında ve sonrasında hayati 3 aşama!

Uzmanlar, kuvvetli fırtınaların olumsuz hava koşullarına hazırlıksız olanları olumsuz etkileyebileceğini belirterek, fırtına öncesinde, sırasında ve sonrasında

Uzmanlar, kuvvetli fırtınaların olumsuz hava koşullarına hazırlıksız olanları olumsuz etkileyebileceğini belirterek, fırtına öncesinde, sırasında ve sonrasında alınması gereken tedbirleri sıralayarak vatandaşları uyardı. Acil Yardım ve Afet Yönetimi Uzmanı Dr. Ayşe Aydemir Yıldırım, fırtına öncesinde balkon, teras gibi alanlarda bulunan saksı veya uçabilecek her türlü eşyanın kaldırılması veya sabitlenmesi gerektiğini hatırlatarak, elektrik, su, doğalgaz gibi vanaların kapatılması için hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı. Dr. Ayşe Aydemir Yıldırım, fırtına öncesinde alınması gereken tedbirleri şu şekilde sıraladı: Meteorolojik uyarıları televizyon, radyo gibi yayın kuruluşlarından takip edin. Uyarılar yapıldıktan sonra gerekmedikçe dışarıya çıkmayın. Sahil bölgelerinden uzaklaşın. Balkon, teras gibi alanlarda bulunan saksılar ve uçabilecek diğer eşyaları kaldırın veya sabitleyin. Kapılar, pencereler ve kepenkleri kapatın, rüzgâr girişini engelleyin. Araçlarınızı mümkünse kapalı garajlara park edin. Bina, ağaç, duvar gibi yıkılma veya parça düşme riski olan yerlerden uzak durun. Afet ilk yardım çantasını yanınıza alın. Fırtına sırasında yapılması gerekenler hakkında ise şu bilgileri verdi: Sakin bir şekilde evinizde veya kapalı bir alanda bekleyin. Dışarı çıkma durumunda, yüksek yapılar ve ağaçlardan uzak durun. Hasar meydana geldiyse dışarıda herhangi bir çalışma yapmayın. Fırtınanın geçmesini bekleyin. Binalara girerken kapıları kapatın. Soba kullanımında dikkatli olun. Fırtına sonrasında yapılması gerekenler hakkında ise şu önerilerde bulundu: Yere düşmüş veya sallanan elektrik kablolarına dokunmayın. Güvenliğinden emin olmadığınız duvar, bina ve ağaçlardan uzak durun. Hasar tespiti yaparak güvenli bir şekilde hasarlı alanlara giriş yapın. Güvenli olmayan alanlardan uzak durun. Uzman, alınacak bu önlemlerle fırtınalara karşı kendimizi ve sevdiklerimizi koruyabileceğimizi vurguladı.        
Uzmanlar, kuvvetli fırtınaların olumsuz hava koşullarına hazırlıksız olanları olumsuz etkileyebileceğini belirterek, fırtına öncesinde, sırasında ve sonrasında

Uzmanlar, kuvvetli fırtınaların olumsuz hava koşullarına hazırlıksız olanları olumsuz etkileyebileceğini belirterek, fırtına öncesinde, sırasında ve sonrasında alınması gereken tedbirleri sıralayarak vatandaşları uyardı.

Acil Yardım ve Afet Yönetimi Uzmanı Dr. Ayşe Aydemir Yıldırım, fırtına öncesinde balkon, teras gibi alanlarda bulunan saksı veya uçabilecek her türlü eşyanın kaldırılması veya sabitlenmesi gerektiğini hatırlatarak, elektrik, su, doğalgaz gibi vanaların kapatılması için hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.

Dr. Ayşe Aydemir Yıldırım, fırtına öncesinde alınması gereken tedbirleri şu şekilde sıraladı:

  1. Meteorolojik uyarıları televizyon, radyo gibi yayın kuruluşlarından takip edin.
  2. Uyarılar yapıldıktan sonra gerekmedikçe dışarıya çıkmayın.
  3. Sahil bölgelerinden uzaklaşın.
  4. Balkon, teras gibi alanlarda bulunan saksılar ve uçabilecek diğer eşyaları kaldırın veya sabitleyin.
  5. Kapılar, pencereler ve kepenkleri kapatın, rüzgâr girişini engelleyin.
  6. Araçlarınızı mümkünse kapalı garajlara park edin.
  7. Bina, ağaç, duvar gibi yıkılma veya parça düşme riski olan yerlerden uzak durun.
  8. Afet ilk yardım çantasını yanınıza alın.

Fırtına sırasında yapılması gerekenler hakkında ise şu bilgileri verdi:

  1. Sakin bir şekilde evinizde veya kapalı bir alanda bekleyin.
  2. Dışarı çıkma durumunda, yüksek yapılar ve ağaçlardan uzak durun.
  3. Hasar meydana geldiyse dışarıda herhangi bir çalışma yapmayın.
  4. Fırtınanın geçmesini bekleyin.
  5. Binalara girerken kapıları kapatın.
  6. Soba kullanımında dikkatli olun.

Fırtına sonrasında yapılması gerekenler hakkında ise şu önerilerde bulundu:

  1. Yere düşmüş veya sallanan elektrik kablolarına dokunmayın.
  2. Güvenliğinden emin olmadığınız duvar, bina ve ağaçlardan uzak durun.
  3. Hasar tespiti yaparak güvenli bir şekilde hasarlı alanlara giriş yapın.
  4. Güvenli olmayan alanlardan uzak durun.

Uzman, alınacak bu önlemlerle fırtınalara karşı kendimizi ve sevdiklerimizi koruyabileceğimizi vurguladı.

 
 
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.