Çanakkale Haber

Böbrek Taşı Riskini Azaltmak İçin 10 Yanlış Bilgi ve Doğru Çözümler!

GÜNCEL 20.02.2024 - 16:25, Güncelleme: 20.02.2024 - 19:25 6801+ kez okundu.
 

Böbrek Taşı Riskini Azaltmak İçin 10 Yanlış Bilgi ve Doğru Çözümler!

Böbrek taşı hastalığı, günümüzde giderek yaygınlaşan ve şiddetli ağrılara neden olan bir sağlık sorunudur. Acıbadem Fulya Hastanesi Üroloji Uzmanı

Böbrek taşı hastalığı, günümüzde giderek yaygınlaşan ve şiddetli ağrılara neden olan bir sağlık sorunudur. Acıbadem Fulya Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Zeren, bu hastalığın genetik etkenlerden yanlış yaşam alışkanlıklarına kadar birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Bu ciddi sağlık sorununa karşı önlem almak için günlük yaşamda bazı kritik kurallara uymanın önemine vurgu yapıyor. İşte bu kurallar ve dikkat edilmesi gereken hususlar: Az su içmek: YANLIŞ! DOĞRUSU: Az su içmek, böbrekte kum ve taş oluşumuna zemin hazırlar. Günde 2-2.5 litre idrar çıkarmak özellikle böbrek taşı oluşumuna yatkın kişilerde taş riskini azaltır. Limon, portakal suyu gibi içecekler de idrarda taş oluşumunu engelleyen sitrat madde içerdiğinden faydalı olabilir. Ayrıca, bazı çalışmalar kahvenin taş oluşumunu engellediğini göstermektedir. Fazla tuz ve şeker tüketmek: YANLIŞ! DOĞRUSU: Fazla tuzlu ve şekerli besinler, idrarla kalsiyum çıkışını artırarak taş oluşumunu tetikleyebilir. Bu nedenle tuz ve şeker tüketimine dikkat edilmelidir. Bilinçsizce vitamin takviyesi kullanmak: YANLIŞ! DOĞRUSU: Gelişigüzel vitamin ve mineral takviyeleri, uzun vadede böbreklere zarar verebilir. Vitamin takviyelerini doktor kontrolünde kullanmak önemlidir. Hareketsiz olmak: YANLIŞ! DOĞRUSU: Hareketli olmak, taşların idrarla atılmasını kolaylaştırabilir. Düzenli egzersiz ve yürüyüş yapmak, taş oluşumunu önleyebilir. Hayvansal gıdaları aşırı tüketmek: YANLIŞ! DOĞRUSU: Aşırı hayvansal protein tüketimi, idrarı asitleştirip taş oluşumunu artırabilir. Hayvansal gıdalara dikkat edilmeli ve günlük tüketim miktarına uyulmalıdır. Kas yapmak için aşırı protein almak: YANLIŞ! DOĞRUSU: Aşırı protein alımı, böbrek fonksiyonlarını bozabilir ve taş oluşumuna zemin hazırlayabilir. Protein takviyesi kullanmadan önce doktora danışılmalıdır. Yoğurt, süt ve peyniri az tüketmek: YANLIŞ! DOĞRUSU: Kalsiyumlu gıdaların, özellikle ana öğünlerde tüketilmesi önerilir. Oksalat içeren yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde kalsiyumun oksalatın vücuda girişini engelleyebilir. Yetersiz idrar yolu enfeksiyonu tedavisi: YANLIŞ! DOĞRUSU: İdrar yolu enfeksiyonlarının tamamen temizlenmesi önemlidir. Mikropsuz hale getirilmeyen taşlar, hızla tekrarlayabilir. Böbrek taşı olanların, ağrının kesildiği düşüncesiyle tedaviyi bırakmamaları ve düzenli kontrollerini yapmaları önemlidir. Tedavinin bırakılması, böbrek kaybına neden olabilir. Prof. Dr. Sinan Zeren, taş problemi yaşayanların sonraki 10 yıl içinde benzer sorunları yaşama ihtimalinin yüzde 50 olduğunu vurgulamaktadır.    
Böbrek taşı hastalığı, günümüzde giderek yaygınlaşan ve şiddetli ağrılara neden olan bir sağlık sorunudur. Acıbadem Fulya Hastanesi Üroloji Uzmanı

Böbrek taşı hastalığı, günümüzde giderek yaygınlaşan ve şiddetli ağrılara neden olan bir sağlık sorunudur. Acıbadem Fulya Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Zeren, bu hastalığın genetik etkenlerden yanlış yaşam alışkanlıklarına kadar birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Bu ciddi sağlık sorununa karşı önlem almak için günlük yaşamda bazı kritik kurallara uymanın önemine vurgu yapıyor. İşte bu kurallar ve dikkat edilmesi gereken hususlar:

Az su içmek: YANLIŞ!

DOĞRUSU: Az su içmek, böbrekte kum ve taş oluşumuna zemin hazırlar. Günde 2-2.5 litre idrar çıkarmak özellikle böbrek taşı oluşumuna yatkın kişilerde taş riskini azaltır. Limon, portakal suyu gibi içecekler de idrarda taş oluşumunu engelleyen sitrat madde içerdiğinden faydalı olabilir. Ayrıca, bazı çalışmalar kahvenin taş oluşumunu engellediğini göstermektedir.
Fazla tuz ve şeker tüketmek: YANLIŞ!

DOĞRUSU: Fazla tuzlu ve şekerli besinler, idrarla kalsiyum çıkışını artırarak taş oluşumunu tetikleyebilir. Bu nedenle tuz ve şeker tüketimine dikkat edilmelidir.
Bilinçsizce vitamin takviyesi kullanmak: YANLIŞ!

DOĞRUSU: Gelişigüzel vitamin ve mineral takviyeleri, uzun vadede böbreklere zarar verebilir. Vitamin takviyelerini doktor kontrolünde kullanmak önemlidir.
Hareketsiz olmak: YANLIŞ!

DOĞRUSU: Hareketli olmak, taşların idrarla atılmasını kolaylaştırabilir. Düzenli egzersiz ve yürüyüş yapmak, taş oluşumunu önleyebilir.
Hayvansal gıdaları aşırı tüketmek: YANLIŞ!

DOĞRUSU: Aşırı hayvansal protein tüketimi, idrarı asitleştirip taş oluşumunu artırabilir. Hayvansal gıdalara dikkat edilmeli ve günlük tüketim miktarına uyulmalıdır.
Kas yapmak için aşırı protein almak: YANLIŞ!

DOĞRUSU: Aşırı protein alımı, böbrek fonksiyonlarını bozabilir ve taş oluşumuna zemin hazırlayabilir. Protein takviyesi kullanmadan önce doktora danışılmalıdır.
Yoğurt, süt ve peyniri az tüketmek: YANLIŞ!

DOĞRUSU: Kalsiyumlu gıdaların, özellikle ana öğünlerde tüketilmesi önerilir. Oksalat içeren yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde kalsiyumun oksalatın vücuda girişini engelleyebilir.
Yetersiz idrar yolu enfeksiyonu tedavisi: YANLIŞ!

DOĞRUSU: İdrar yolu enfeksiyonlarının tamamen temizlenmesi önemlidir. Mikropsuz hale getirilmeyen taşlar, hızla tekrarlayabilir.
Böbrek taşı olanların, ağrının kesildiği düşüncesiyle tedaviyi bırakmamaları ve düzenli kontrollerini yapmaları önemlidir. Tedavinin bırakılması, böbrek kaybına neden olabilir. Prof. Dr. Sinan Zeren, taş problemi yaşayanların sonraki 10 yıl içinde benzer sorunları yaşama ihtimalinin yüzde 50 olduğunu vurgulamaktadır.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.