Çanakkale Haber

Bahar Alerjisi: Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

SAĞLIK 21.03.2024 - 12:24, Güncelleme: 21.03.2024 - 14:39 13667+ kez okundu.
 

Bahar Alerjisi: Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Bahar alerjisi, birçok insan için oldukça zorlayıcı bir mevsim geçişine neden olabilir. Bahar aylarında havada bulunan polenler, alerjisi olan kişilerde hapşırık,

Bahar alerjisi, birçok insan için oldukça zorlayıcı bir mevsim geçişine neden olabilir. Bahar aylarında havada bulunan polenler, alerjisi olan kişilerde hapşırık, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve gözlerde sulanma gibi semptomlara yol açabilir. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, bahar alerjisi hakkında önemli bilgiler verdi. Bahar Alerjisi Nedir? Bahar alerjisi, bitkilerin polenlerine karşı hassas kişilerin geliştirdiği bir çeşit bağışıklık reaksiyonudur. Alerji, vücudun zararsız bir maddeyi tehlikeli olarak algılaması ve buna karşı antikor üretmesi sonucu ortaya çıkar. Bahar Alerjisi Belirtileri: Burun kaşıntısı ve hapşırık Burun akıntısı ve tıkanıklığı Gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık Boğaz kaşıntısı ve öksürük Yorgunluk ve baş ağrısı Bahar Alerjisinden Korunma Yolları: Polenlerden korunmak: Mümkünse polenlerin yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçının. Dışarı çıkarken maske takın ve eve girdikten sonra kıyafetlerinizi değiştirin. Evinizi havalandırmak: Evinizi sabah ve akşam saatlerinde polenlerin daha az olduğu zamanlarda havalandırın. Evdeki bitkileri balkona çıkarmak: Evdeki bitkileri balkona veya dışarıya çıkarın. Düzenli duş almak: Dışarıdan eve girdikten sonra duş alarak polenlerin üzerinizden arınmasını sağlayın. Bahar Alerjisi Tedavisi: Tuzlu su ile burun yıkamak: Tuzlu su ile burun yıkama, alerjen yoğunluğunu düşürerek semptomları hafifletebilir. Antihistaminikler: Alerjinin ilk tedavi basamağı antihistaminiklerdir. Bu ilaçlar, alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Alerji aşıları: Alerji aşıları, alerjene karşı duyarsızlaştırma tedavisidir. Düzenli olarak alerjene maruz bırakılarak bağışıklığın ona karşı duyarsız hale gelmesi amaçlanır. Bahar alerjisi semptomları yaşıyorsanız, bir doktora başvurarak teşhis ve tedavi alabilirsiniz.  
Bahar alerjisi, birçok insan için oldukça zorlayıcı bir mevsim geçişine neden olabilir. Bahar aylarında havada bulunan polenler, alerjisi olan kişilerde hapşırık,

Bahar alerjisi, birçok insan için oldukça zorlayıcı bir mevsim geçişine neden olabilir. Bahar aylarında havada bulunan polenler, alerjisi olan kişilerde hapşırık, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve gözlerde sulanma gibi semptomlara yol açabilir.

Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, bahar alerjisi hakkında önemli bilgiler verdi.

Bahar Alerjisi Nedir?

Bahar alerjisi, bitkilerin polenlerine karşı hassas kişilerin geliştirdiği bir çeşit bağışıklık reaksiyonudur. Alerji, vücudun zararsız bir maddeyi tehlikeli olarak algılaması ve buna karşı antikor üretmesi sonucu ortaya çıkar.

Bahar Alerjisi Belirtileri:

Burun kaşıntısı ve hapşırık
Burun akıntısı ve tıkanıklığı
Gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık
Boğaz kaşıntısı ve öksürük
Yorgunluk ve baş ağrısı
Bahar Alerjisinden Korunma Yolları:

Polenlerden korunmak: Mümkünse polenlerin yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçının. Dışarı çıkarken maske takın ve eve girdikten sonra kıyafetlerinizi değiştirin.
Evinizi havalandırmak: Evinizi sabah ve akşam saatlerinde polenlerin daha az olduğu zamanlarda havalandırın.
Evdeki bitkileri balkona çıkarmak: Evdeki bitkileri balkona veya dışarıya çıkarın.
Düzenli duş almak: Dışarıdan eve girdikten sonra duş alarak polenlerin üzerinizden arınmasını sağlayın.
Bahar Alerjisi Tedavisi:

Tuzlu su ile burun yıkamak: Tuzlu su ile burun yıkama, alerjen yoğunluğunu düşürerek semptomları hafifletebilir.
Antihistaminikler: Alerjinin ilk tedavi basamağı antihistaminiklerdir. Bu ilaçlar, alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.
Alerji aşıları: Alerji aşıları, alerjene karşı duyarsızlaştırma tedavisidir. Düzenli olarak alerjene maruz bırakılarak bağışıklığın ona karşı duyarsız hale gelmesi amaçlanır.
Bahar alerjisi semptomları yaşıyorsanız, bir doktora başvurarak teşhis ve tedavi alabilirsiniz.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.