Nötrofil Saati Keşfedildi: Gün Işığıyla Güçlenen Bağışıklık

Yaşam 27.05.2025 - 19:46, Güncelleme: 27.05.2025 - 19:46 1574 kez okundu.
 

Nötrofil Saati Keşfedildi: Gün Işığıyla Güçlenen Bağışıklık

Yeni araştırmalar, gün ışığının bağışıklık hücrelerini daha etkili hale getirdiğini ortaya koydu.

Waipapa Taumata Rau, Auckland Üniversitesi’nden bilim insanları, bağışıklık sisteminin temel taşı olan nötrofillerin, gündüz ışığıyla senkronize çalışan bir iç saat (sirkadiyen ritim) mekanizmasına sahip olduğunu keşfetti. Araştırma ekibi, bu bulguları insanlara genetik olarak benzeyen ve saydam vücut yapıları sayesinde canlı gözlem yapılabilen zebra balıkları üzerinde gerçekleştirdi. Gözlemlere göre nötrofiller, gün ışığında daha aktif hale gelerek bakteri öldürme kapasitelerini artırıyor. “Bu durum, evrimsel bir adaptasyon olabilir. Gündüzleri daha aktif olan organizmaların enfeksiyonlarla karşılaşma olasılığı yüksek. Bağışıklık sisteminin de bu ritme uyum sağlaması mantıklı,” diyor Doç. Dr. Christopher Hall. Çalışma, Science Immunology dergisinde yayımlandı ve özellikle iltihaplı hastalıkların tedavisinde yeni bir sayfa açabilecek potansiyel taşıyor. Çünkü nörofil hücrelerinin bu iç saati, tedavi edici müdahaleler için bir hedef haline getirilebilir. “Nötrofiller, iltihap bölgesine ilk ulaşan hücrelerdir. Dolayısıyla bu hücrelerin zamanlamasını ve aktivitesini etkileyen faktörleri anlamak, pek çok hastalıkla mücadelede büyük fark yaratabilir,” diyen Hall, bu bulgunun ilaç geliştirme süreçlerinde kullanılabileceğini belirtti. Araştırma, Royal Society of New Zealand’ın Marsden Fonu tarafından desteklendi. Şu an ekip, ışığın nötrofiller üzerindeki etkisini hangi moleküler yollarla gerçekleştirdiğini derinlemesine inceliyor.
Yeni araştırmalar, gün ışığının bağışıklık hücrelerini daha etkili hale getirdiğini ortaya koydu.

Waipapa Taumata Rau, Auckland Üniversitesi’nden bilim insanları, bağışıklık sisteminin temel taşı olan nötrofillerin, gündüz ışığıyla senkronize çalışan bir iç saat (sirkadiyen ritim) mekanizmasına sahip olduğunu keşfetti.

Araştırma ekibi, bu bulguları insanlara genetik olarak benzeyen ve saydam vücut yapıları sayesinde canlı gözlem yapılabilen zebra balıkları üzerinde gerçekleştirdi. Gözlemlere göre nötrofiller, gün ışığında daha aktif hale gelerek bakteri öldürme kapasitelerini artırıyor.

“Bu durum, evrimsel bir adaptasyon olabilir. Gündüzleri daha aktif olan organizmaların enfeksiyonlarla karşılaşma olasılığı yüksek. Bağışıklık sisteminin de bu ritme uyum sağlaması mantıklı,” diyor Doç. Dr. Christopher Hall.

Çalışma, Science Immunology dergisinde yayımlandı ve özellikle iltihaplı hastalıkların tedavisinde yeni bir sayfa açabilecek potansiyel taşıyor. Çünkü nörofil hücrelerinin bu iç saati, tedavi edici müdahaleler için bir hedef haline getirilebilir.

“Nötrofiller, iltihap bölgesine ilk ulaşan hücrelerdir. Dolayısıyla bu hücrelerin zamanlamasını ve aktivitesini etkileyen faktörleri anlamak, pek çok hastalıkla mücadelede büyük fark yaratabilir,” diyen Hall, bu bulgunun ilaç geliştirme süreçlerinde kullanılabileceğini belirtti.

Araştırma, Royal Society of New Zealand’ın Marsden Fonu tarafından desteklendi. Şu an ekip, ışığın nötrofiller üzerindeki etkisini hangi moleküler yollarla gerçekleştirdiğini derinlemesine inceliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.