Çanakkale Haber

Ergenlerle İletişimde Dikkat Edilmesi Gerekenler: Uzman Tavsiyeleri

GÜNCEL 23.03.2024 - 12:42, Güncelleme: 23.03.2024 - 18:14 5722+ kez okundu.
 

Ergenlerle İletişimde Dikkat Edilmesi Gerekenler: Uzman Tavsiyeleri

Ergenlik dönemi, hem çocuklar hem de ebeveynler için zorlayıcı bir süreç olabilir. Bu dönemde aile içi iletişimin önemi artar ve sağlıklı bir iletişim kurmak birçok

Ergenlik dönemi, hem çocuklar hem de ebeveynler için zorlayıcı bir süreç olabilir. Bu dönemde aile içi iletişimin önemi artar ve sağlıklı bir iletişim kurmak birçok sorunun önüne geçebilir. Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, ergenlerle iletişimde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktaları şu şekilde sıraladı: 1. Yargılayıcı ve Eleştirici Dilden Kaçının: Alışkanlıkla sarf edilen, düşünmeden söylenen kelimelerden, gençlerin kimliklerine ve kişiliklerine yönelik yargılayıcı, kırıcı ve eleştirici cümlelerden kaçının. Etiketleme, iğneleme veya küçümseme gibi ifadeler kullanmayın. Başka bir yetişkine söylemeyeceğiniz cümleleri ergenlere de söylememeye özen gösterin. 2. Uzun ve Tekrarlayan Nutuklardan Kaçının: Eleştiri ve alaycı sözler, ergenleri değişime kapalı hale getirir ve savunmalarını artırır. Uzun ve tekrarlayan nutuklar, öğütler vermeyin. Düşüncelerinizi tek bir kelime veya cümle ile ifade etmek ve kısa hatırlatmalar yapmak daha etkilidir. 3. Etkin Bir Şekilde Dinleyin: Tüm dikkatinizi vererek dinleyin ve karşınızdaki insana fikirlerine önem verdiğinizi gösterin. Eğer o anda dinlemek için yeterli zamanınız yoksa, ergenle başka bir zaman konuşmak için plan yapabilirsiniz. Dinleme esnasında sürekli sorular sorarak veya yorumlar yaparak araya girmeyin. 4. Anlayış Gösterin: Ergenler üzgün ve kırgın olduklarında tavsiye değil anlayış isterler. Konuşmasının bitmesini bekleyin ve sonrasında kendinizi onun yerine koyarak duygularını paylaşın. Her zaman aynı fikirde olmasanız bile, bu ilişkiyi ve iletişimi güçlendirecektir. 5. Çatışmalarda Ergeni Bastırmayın: Çatışmalar, duyguları bastırmak yerine ifade etme olanağı tanır. Ergenle girilen çatışmada onu bastırmamak ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak gerekir. Sorun ve problemler üzerine birlikte beyin fırtınası yapmak ve çözüm yolu bulmak ergenlere yol göstermeye yardımcı olacaktır. Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, ergenlerle iletişimde bu noktalara dikkat ederek daha sağlıklı ve güçlü ilişkiler kurmanın mümkün olduğunu vurguladı  
Ergenlik dönemi, hem çocuklar hem de ebeveynler için zorlayıcı bir süreç olabilir. Bu dönemde aile içi iletişimin önemi artar ve sağlıklı bir iletişim kurmak birçok

Ergenlik dönemi, hem çocuklar hem de ebeveynler için zorlayıcı bir süreç olabilir. Bu dönemde aile içi iletişimin önemi artar ve sağlıklı bir iletişim kurmak birçok sorunun önüne geçebilir.

Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, ergenlerle iletişimde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktaları şu şekilde sıraladı:

1. Yargılayıcı ve Eleştirici Dilden Kaçının:

Alışkanlıkla sarf edilen, düşünmeden söylenen kelimelerden, gençlerin kimliklerine ve kişiliklerine yönelik yargılayıcı, kırıcı ve eleştirici cümlelerden kaçının.
Etiketleme, iğneleme veya küçümseme gibi ifadeler kullanmayın.
Başka bir yetişkine söylemeyeceğiniz cümleleri ergenlere de söylememeye özen gösterin.
2. Uzun ve Tekrarlayan Nutuklardan Kaçının:

Eleştiri ve alaycı sözler, ergenleri değişime kapalı hale getirir ve savunmalarını artırır.
Uzun ve tekrarlayan nutuklar, öğütler vermeyin.
Düşüncelerinizi tek bir kelime veya cümle ile ifade etmek ve kısa hatırlatmalar yapmak daha etkilidir.
3. Etkin Bir Şekilde Dinleyin:

Tüm dikkatinizi vererek dinleyin ve karşınızdaki insana fikirlerine önem verdiğinizi gösterin.
Eğer o anda dinlemek için yeterli zamanınız yoksa, ergenle başka bir zaman konuşmak için plan yapabilirsiniz.
Dinleme esnasında sürekli sorular sorarak veya yorumlar yaparak araya girmeyin.
4. Anlayış Gösterin:

Ergenler üzgün ve kırgın olduklarında tavsiye değil anlayış isterler.
Konuşmasının bitmesini bekleyin ve sonrasında kendinizi onun yerine koyarak duygularını paylaşın.
Her zaman aynı fikirde olmasanız bile, bu ilişkiyi ve iletişimi güçlendirecektir.
5. Çatışmalarda Ergeni Bastırmayın:

Çatışmalar, duyguları bastırmak yerine ifade etme olanağı tanır.
Ergenle girilen çatışmada onu bastırmamak ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak gerekir.
Sorun ve problemler üzerine birlikte beyin fırtınası yapmak ve çözüm yolu bulmak ergenlere yol göstermeye yardımcı olacaktır.
Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, ergenlerle iletişimde bu noktalara dikkat ederek daha sağlıklı ve güçlü ilişkiler kurmanın mümkün olduğunu vurguladı

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.