Dil Yetisini Sessizce Götüren Hastalık: Primer Progresif Afazi (PPA)

Yaşam 10.05.2025 - 12:32, Güncelleme: 10.05.2025 - 15:59 335 kez okundu.
 

Dil Yetisini Sessizce Götüren Hastalık: Primer Progresif Afazi (PPA)

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, nadir görülen bir nörolojik rahatsızlık olan Primer Progresif Afazi (PPA) hakkında önemli bilgiler paylaştı.

  Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, nadir görülen bir nörolojik rahatsızlık olan Primer Progresif Afazi (PPA) hakkında önemli bilgiler paylaştı. PPA’nın, konuşma ve dil becerilerinde yavaş ilerleyen bozulmalarla kendini gösterdiğini belirten Tarlacı, hastalığın sıklıkla psikiyatrik konuşma bozukluklarıyla karıştırıldığını vurguladı. Alzheimer gibi demans türlerinden farklı olarak, PPA başlangıçta yalnızca dil işlevlerini etkiliyor. Kelime bulmada zorlanma, cümlelerde eksiklik ya da anlam kargaşası gibi belirtilerle başlayan hastalık zamanla diğer bilişsel fonksiyonlara da yayılabiliyor. Prof. Dr. Tarlacı, PPA’nın ilk kez 1982’de Türk asıllı sinirbilimci Marsel Mesulam tarafından tanımlandığını ve erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha sık görüldüğünü hatırlattı. Hastalığın ilerlemesiyle yazılı ve sözlü iletişimde ciddi zorluklar yaşanabileceğine dikkat çekti. Tanı sürecinde konuşma terapistleri ve nörologların rolünün kritik olduğunu belirten Tarlacı, hikâye alımı, görüntüleme ve dil testlerinin teşhiste yardımcı olduğunu ifade etti. Tarlacı ayrıca, Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) yönteminin, PPA’nın seyrini yavaşlatma ve hastanın yaşam kalitesini artırma açısından umut vadeden bir seçenek olduğunu söyledi. Hasta yakınlarına da seslenen Prof. Dr. Tarlacı, bu süreçte empati, sabır ve duygusal desteğin büyük önem taşıdığını belirtti.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, nadir görülen bir nörolojik rahatsızlık olan Primer Progresif Afazi (PPA) hakkında önemli bilgiler paylaştı.

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, nadir görülen bir nörolojik rahatsızlık olan Primer Progresif Afazi (PPA) hakkında önemli bilgiler paylaştı. PPA’nın, konuşma ve dil becerilerinde yavaş ilerleyen bozulmalarla kendini gösterdiğini belirten Tarlacı, hastalığın sıklıkla psikiyatrik konuşma bozukluklarıyla karıştırıldığını vurguladı.

Alzheimer gibi demans türlerinden farklı olarak, PPA başlangıçta yalnızca dil işlevlerini etkiliyor. Kelime bulmada zorlanma, cümlelerde eksiklik ya da anlam kargaşası gibi belirtilerle başlayan hastalık zamanla diğer bilişsel fonksiyonlara da yayılabiliyor.

Prof. Dr. Tarlacı, PPA’nın ilk kez 1982’de Türk asıllı sinirbilimci Marsel Mesulam tarafından tanımlandığını ve erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha sık görüldüğünü hatırlattı. Hastalığın ilerlemesiyle yazılı ve sözlü iletişimde ciddi zorluklar yaşanabileceğine dikkat çekti.

Tanı sürecinde konuşma terapistleri ve nörologların rolünün kritik olduğunu belirten Tarlacı, hikâye alımı, görüntüleme ve dil testlerinin teşhiste yardımcı olduğunu ifade etti. Tarlacı ayrıca, Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) yönteminin, PPA’nın seyrini yavaşlatma ve hastanın yaşam kalitesini artırma açısından umut vadeden bir seçenek olduğunu söyledi.

Hasta yakınlarına da seslenen Prof. Dr. Tarlacı, bu süreçte empati, sabır ve duygusal desteğin büyük önem taşıdığını belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.