ÇOMÜ’den Tıp Alanında Bir İlk: Genetik Hastalıkları Embriyoda Tespit Edecek Birim Açıldı
ÇOMÜ’den Tıp Alanında Bir İlk: Genetik Hastalıkları Embriyoda Tespit Edecek Birim Açıldı
Tüp Bebek Merkezi bünyesinde açılan Preimplantasyon Genetik Tanı Birimi ile SMA ve DMD gibi kalıtsal hastalıklar, embriyo aşamasında teşhis edilecek.
Tüp Bebek Merkezi bünyesinde açılan Preimplantasyon Genetik Tanı Birimi ile SMA ve DMD gibi kalıtsal hastalıklar, embriyo aşamasında teşhis edilecek.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Hastanesi, Türkiye’de sayılı merkezde uygulanan Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) hizmetini artık Çanakkale’de de sunuyor. Tüp Bebek Merkezi bünyesinde açılan yeni birim, embriyo transferi öncesinde SMA ve DMD gibi genetik hastalıkların teşhisini mümkün kılarak hem ailelerin hem de toplumun geleceği için umut vadediyor.
Açılış törenine ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu başta olmak üzere üniversite yönetimi, akademisyenler ve sağlık temsilcileri katıldı. Rektör Erenoğlu, merkezin sadece bir sağlık yatırımı değil, aynı zamanda bilimsel ve toplumsal bir sorumluluk taşıdığını belirtti.
“Henüz doğmadan genetik hastalıkların önüne geçmek mümkün. Bu yalnızca bir umut değil; bilimsel bir devrimdir” diyen Erenoğlu, merkezin tüm Türkiye’ye açık olduğunu vurguladı.
Rektör, ayrıca yapay zekâ destekli MR sistemi ile tanı süreçlerinin hızlandırılacağını ve modern tıbbın tüm imkânlarının Çanakkale halkının hizmetine sunulacağını ifade etti.
Tüp Bebek Birimi Sorumlusu Doç. Dr. Özgür Şahin ise son 3 aydır birimin yeniden aktif hale getirildiğini ve geçen ay yaklaşık 30 hastaya hizmet verdiklerini kaydetti. Şahin, “Türkiye’de nüfus planlamasının ve aile yapısının güçlendirilmesinin konuşulduğu bir dönemde, ÇOMÜ olarak çözümün bilimsel tarafındayız” dedi.
Yeni açılan PGT birimi ile birlikte ÇOMÜ Hastanesi, hem sağlıkta yerelden kalkınma hedefini pekiştiriyor hem de genetik hastalıklarla mücadelede bölgesel bir merkez olma yolunda önemli bir adım atıyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.