Çanakkale Haber

Oktay ECER
Köşe Yazarı
Oktay ECER
 

Evlerde Yangın Tüpü Bulundurmanın Önemi ve Kullanılması

Yangın tüpü, ihtiyaç duyana kadar kimsenin düşünmediği ve umursamadığı bir konudur. Evinizde küçük bir yangın çıktığında yangın tüpü ile rahatlıkla söndürebilirsiniz, ancak yangın tüpünüz yoksa veya çalışmıyorsa durum düşündüğünüzden daha kötü hale gelebilir. Aşağıda, yangın tüpünüzün düzgün çalıştığından emin olmanız için yararlı bazı ipuçları verilmiştir. Yangın Söndürücü Çeşitleri Bir yangın tüpü satın almadan veya kullanmadan önce, onun ne tür yangınlar için kullanıldığını bilmelisiniz. Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelik, yangın tüplerinin beş tip alevle mücadele etmek için yapıldığını söylüyor: • A Sınıfı: Kumaş, tahta veya kağıt gibi sıradan katı malzemeler • B Sınıfı: Yanıcı sıvılar • C Sınıfı: Yanıcı gazlar • D Sınıfı: Metaller • F Sınıfı: Mutfak yağları Bazı yangın tüpleri birden fazla yangın türü için kullanılabilir ve örneğin “ABC” veya “BC” olarak etiketlenmektedir. Düzenli Yangın Söndürücü Kontrolü Yangın tüplerinin her zaman kullanıma hazır olduklarından emin olmak için düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Yangın söndürücü ile birlikte size verilen ve üzerinde yazan talimatları, parçaları ve nasıl çalıştıklarını bilmeniz çok önemlidir. Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliği ve TSE Standartlarını incelemenizi ve aşağıdaki adımları uygulamanızı öneririz: 1. Kolay Erişim Sağlayın Yangın tüpünün görünür olduğundan ve kolayca çıkarılabildiğinden emin olun. 2. Basıncı Kontrol Edin Birçok yangın tüpünde, cihazın uygun çalışma aralığında olup olmadığını gösteren bir manometre bulunur. Sizde bir tane varsa, göstergenin iğnesinin uygun basıncı gösterdiğinden emin olun. Yangın tüpünün bir test göstergesi varsa, basınç okumasının doğru aralıkta olduğundan emin olmak için basın. 3. Fiziksel Hasarı Kontrol Edin Kutunun, hortumların ve püskürtme uçlarının sırayla çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Çukurlar veya pas gibi gözle görülür hasar belirtileri, yangın söndürücüyü değiştirme zamanının geldiğinin habercisidir. Söndürücünün muayene etiketi üzerindeki kontrollerinizi belgelemek, bakım geçmişini takip etmenize yardımcı olur. 4. Tüpleri Temizleyin Her bir tüpün dışında toz, yağ veya gres olup olmadığını kontrol edin ve gerekirse temizleyin. Tozlu yangın tüplerinin aylık olarak ters düz yapılması ve basınç kontrolü yapılması gerektiğini unutmayın. Son kullanma tarihi veya son bakım tarihi için tüplerin etiketini veya kâğıt etiketini kontrol edin. Satın aldığınız yangın tüplerinin üretim tarihinin yeni olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Yangın tüpleri genellikle bir ev güvenliği planının gözden kaçan bir parçasıdır. Kontrollerinizi yapın, nasıl kullanacağınızı öğrenin ve yangın söndürücülerin her halükarda kullanıma hazır olduğundan emin olun. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak ve aklınıza takılan soruların cevabını öğrenmek istiyorsanız www.kervanyangin.com.tr adresini ziyaret edebilir ve Çanakkale Kervan Yangın firması ile iletişime geçebilirsiniz.
Ekleme Tarihi: 01 Nisan 2020 - Çarşamba
Oktay ECER

Evlerde Yangın Tüpü Bulundurmanın Önemi ve Kullanılması

Yangın tüpü, ihtiyaç duyana kadar kimsenin düşünmediği ve umursamadığı bir konudur. Evinizde küçük bir yangın çıktığında yangın tüpü ile rahatlıkla söndürebilirsiniz, ancak yangın tüpünüz yoksa veya çalışmıyorsa durum düşündüğünüzden daha kötü hale gelebilir. Aşağıda, yangın tüpünüzün düzgün çalıştığından emin olmanız için yararlı bazı ipuçları verilmiştir.

Yangın Söndürücü Çeşitleri

Bir yangın tüpü satın almadan veya kullanmadan önce, onun ne tür yangınlar için kullanıldığını bilmelisiniz. Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelik, yangın tüplerinin beş tip alevle mücadele etmek için yapıldığını söylüyor:

• A Sınıfı: Kumaş, tahta veya kağıt gibi sıradan katı malzemeler

• B Sınıfı: Yanıcı sıvılar

• C Sınıfı: Yanıcı gazlar

• D Sınıfı: Metaller

• F Sınıfı: Mutfak yağları

Bazı yangın tüpleri birden fazla yangın türü için kullanılabilir ve örneğin “ABC” veya “BC” olarak etiketlenmektedir.

Düzenli Yangın Söndürücü Kontrolü

Yangın tüplerinin her zaman kullanıma hazır olduklarından emin olmak için düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Yangın söndürücü ile birlikte size verilen ve üzerinde yazan talimatları, parçaları ve nasıl çalıştıklarını bilmeniz çok önemlidir.

Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliği ve TSE Standartlarını incelemenizi ve aşağıdaki adımları uygulamanızı öneririz:

1. Kolay Erişim Sağlayın

Yangın tüpünün görünür olduğundan ve kolayca çıkarılabildiğinden emin olun.

2. Basıncı Kontrol Edin

Birçok yangın tüpünde, cihazın uygun çalışma aralığında olup olmadığını gösteren bir manometre bulunur. Sizde bir tane varsa, göstergenin iğnesinin uygun basıncı gösterdiğinden emin olun. Yangın tüpünün bir test göstergesi varsa, basınç okumasının doğru aralıkta olduğundan emin olmak için basın.

3. Fiziksel Hasarı Kontrol Edin

Kutunun, hortumların ve püskürtme uçlarının sırayla çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Çukurlar veya pas gibi gözle görülür hasar belirtileri, yangın söndürücüyü değiştirme zamanının geldiğinin habercisidir. Söndürücünün muayene etiketi üzerindeki kontrollerinizi belgelemek, bakım geçmişini takip etmenize yardımcı olur.

4. Tüpleri Temizleyin

Her bir tüpün dışında toz, yağ veya gres olup olmadığını kontrol edin ve gerekirse temizleyin.

Tozlu yangın tüplerinin aylık olarak ters düz yapılması ve basınç kontrolü yapılması gerektiğini unutmayın. Son kullanma tarihi veya son bakım tarihi için tüplerin etiketini veya kâğıt etiketini kontrol edin. Satın aldığınız yangın tüplerinin üretim tarihinin yeni olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

Yangın tüpleri genellikle bir ev güvenliği planının gözden kaçan bir parçasıdır. Kontrollerinizi yapın, nasıl kullanacağınızı öğrenin ve yangın söndürücülerin her halükarda kullanıma hazır olduğundan emin olun. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak ve aklınıza takılan soruların cevabını öğrenmek istiyorsanız www.kervanyangin.com.tr adresini ziyaret edebilir ve Çanakkale Kervan Yangın firması ile iletişime geçebilirsiniz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.