Çanakkale Haber

Engin GÜRSU
Köşe Yazarı
Engin GÜRSU
 

Bigalı Bilinmeyen,Unutulan Gazilerimizi Tanıyalım -2 İşte ’Çanakkale Ruhu' Gazi Yusuf ÖZBUDAK

1.DÜNYA SAVAŞI ÇANAKKALE GAZİSİ KÖYÜNÜN YARDIMSEVER TOPAL DEDE’Sİ Biga-Selvi Köyü’nden olup, 1888 doğumludur. 1.Dünya Savaşında Çanakkale Cephesi’nde askerlik yapmıştır. Çanakkale Savaşı’ndan köyüne diz üzeri sol bacak kopuk olarak dönüyor. Çevrede Topal Dede diye tanınmıştır. Madalyası var, maaş almıştır. Maaşından artanı ile köyüne havuz, cami, mezarlık duvarı vb. yapımlarda katkıda bulunmuş, herkese de yardım etmiştir  Biga-Selvi Köyü’nden olup, 1888 doğumludur. 1.Dünya Savaşında Çanakkale Cephesi’nde askerlik yapmıştır. Çanakkale Savaşı’ndan köyüne diz üzeri sol bacak kopuk olarak dönüyor. Çevrede Topal Dede diye tanınmıştır. Madalyası var, maaş almıştır. Maaşından artanı ile köyüne havuz, cami, mezarlık duvarı vb. yapımlarda katkıda bulunmuş, herkese de yardım etmiştir. Her 18 Martlarda araç tutarak köylülerini Çanakkale’ye götürmüştür. 1973 yılında vefat etmiştir. Çanakkale Savaşı’ndan köyüne, diz üzeri sol bacak kopuk olarak dönen Gazi Yusuf ÖZBUDAK’ın madalyası vardır. Ayağı olmadığından çalışamaz ve muhtaç duruma düşer. Maaş talep eder, hemen bağlanır. İlk maaşını alınca şüphe ve çaresizlik duyguları mutluluk ve sevince dönüşür. Evinin ihtiyaçlarını alarak köyüne döner. Aybaşı yaklaşmıştır ama Topal Dede’nin parası vardır. Geceleri gözüne uyku girmez: Köyünde fazla masrafsız yaşamaktadır. Aylık bağlanan para çok fazladır. Artan para ile iki ay daha yaşamını sürdürebilecektir. Artan parayı ne yapacaktır? Kararını verir. Kimseye de bir şey demez. Maaş günü geldiğinde artan parayı alarak, Biga Askerlik Şubesine gider ve artan parayı masanın üstüne koyarak, görevliye; -Bu işte bir yanlışlık var. Çok fazla maaş bağlamışsınız. Yarısından fazlasını kesin. Diğer muhtaç gazilere, şehit yetimlerine verin, der. Görevli duygusallaşır ve şaşırır. ’’Vatan sevgisi’’ bu olsa gerek diye düşünür. Ama gazi amcaya ne diyeceğini bilemez! Biraz düşündükten sonra; -Yusuf Amca bu senin hakkın! Devlet bu kadar uygun görmüş. Belki de siz gibilere az ama. Sen bu paraları al, köyüne ve köylülerine yardım et, der.   Gazi Yusuf ÖZBUDAK, düşünceli düşünceli köyüne döner. O günden sonra maaşından artan parası ile köyünün okulu ve camisine her türlü yardımda bulunur. Köyüne havuz, mezarlık duvarı vb. yapımlarda katkıda bulunmuş, ihtiyacı olan herkese de yardım etmiştir. Özellikle çeşitli aralıklarla köyünde toplu sünnet töreni ile geleceğin büyükleri, çocukların da gönlünü alır. İŞTE ’’ÇANAKKALE RUHU’’ BUDUR… AMA BU DÜŞÜNCE VE RUH YAPISI NEREDE ?   BİLEN VAR MI ? Nazmiye-Engin GÜRSU BİGA-Sidene (Sidena) Tarih Kültür ve Sanat Evi       
Ekleme Tarihi: 28 Ocak 2017 - Cumartesi
Engin GÜRSU

Bigalı Bilinmeyen,Unutulan Gazilerimizi Tanıyalım -2 İşte ’Çanakkale Ruhu' Gazi Yusuf ÖZBUDAK

1.DÜNYA SAVAŞI ÇANAKKALE GAZİSİ KÖYÜNÜN YARDIMSEVER TOPAL DEDE’Sİ Biga-Selvi Köyü’nden olup, 1888 doğumludur. 1.Dünya Savaşında Çanakkale Cephesi’nde askerlik yapmıştır. Çanakkale Savaşı’ndan köyüne diz üzeri sol bacak kopuk olarak dönüyor. Çevrede Topal Dede diye tanınmıştır. Madalyası var, maaş almıştır. Maaşından artanı ile köyüne havuz, cami, mezarlık duvarı vb. yapımlarda katkıda bulunmuş, herkese de yardım etmiştir

 Biga-Selvi Köyü’nden olup, 1888 doğumludur. 1.Dünya Savaşında Çanakkale Cephesi’nde askerlik yapmıştır. Çanakkale Savaşı’ndan köyüne diz üzeri sol bacak kopuk olarak dönüyor. Çevrede Topal Dede diye tanınmıştır. Madalyası var, maaş almıştır. Maaşından artanı ile köyüne havuz, cami, mezarlık duvarı vb. yapımlarda katkıda bulunmuş, herkese de yardım etmiştir. Her 18 Martlarda araç tutarak köylülerini Çanakkale’ye götürmüştür. 1973 yılında vefat etmiştir.

Çanakkale Savaşı’ndan köyüne, diz üzeri sol bacak kopuk olarak dönen Gazi Yusuf ÖZBUDAK’ın madalyası vardır. Ayağı olmadığından çalışamaz ve muhtaç duruma düşer. Maaş talep eder, hemen bağlanır. İlk maaşını alınca şüphe ve çaresizlik duyguları mutluluk ve sevince dönüşür. Evinin ihtiyaçlarını alarak köyüne döner. Aybaşı yaklaşmıştır ama Topal Dede’nin parası vardır. Geceleri gözüne uyku girmez: Köyünde fazla masrafsız yaşamaktadır. Aylık bağlanan para çok fazladır. Artan para ile iki ay daha yaşamını sürdürebilecektir. Artan parayı ne yapacaktır? Kararını verir. Kimseye de bir şey demez. Maaş günü geldiğinde artan parayı alarak, Biga Askerlik Şubesine gider ve artan parayı masanın üstüne koyarak, görevliye;

-Bu işte bir yanlışlık var. Çok fazla maaş bağlamışsınız. Yarısından fazlasını kesin. Diğer muhtaç gazilere, şehit yetimlerine verin, der.

Görevli duygusallaşır ve şaşırır. ’’Vatan sevgisi’’ bu olsa gerek diye düşünür. Ama gazi amcaya ne diyeceğini bilemez! Biraz düşündükten sonra;

-Yusuf Amca bu senin hakkın! Devlet bu kadar uygun görmüş. Belki de siz gibilere az ama. Sen bu paraları al, köyüne ve köylülerine yardım et, der.

 

Gazi Yusuf ÖZBUDAK, düşünceli düşünceli köyüne döner. O günden sonra maaşından artan parası ile köyünün okulu ve camisine her türlü yardımda bulunur. Köyüne havuz, mezarlık duvarı vb. yapımlarda katkıda bulunmuş, ihtiyacı olan herkese de yardım etmiştir. Özellikle çeşitli aralıklarla köyünde toplu sünnet töreni ile geleceğin büyükleri, çocukların da gönlünü alır.

İŞTE ’’ÇANAKKALE RUHU’’ BUDUR…

AMA BU DÜŞÜNCE VE RUH YAPISI NEREDE ?

 

BİLEN VAR MI ?

Nazmiye-Engin GÜRSU

BİGA-Sidene (Sidena) Tarih Kültür ve Sanat Evi 

 

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.