Külçe Altın Yatırımcısına Yıllık Reel Getiri Şampiyonu Oldu

Yaşam 08.07.2025 - 12:56, Güncelleme: 08.07.2025 - 21:44 2360 kez okundu.
 

Külçe Altın Yatırımcısına Yıllık Reel Getiri Şampiyonu Oldu

Altın, haziran ayında da yatırımcısını sevindirdi. BIST 100 ise yatırım araçları arasında en çok kaybettiren oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Haziran 2025’te finansal yatırım araçları arasında altın, yatırımcısına en fazla reel getiri sağlayan enstrüman oldu. Özellikle külçe altın, hem aylık hem üç aylık hem de yıllık değerlendirmede yatırımcısına kazanç sağlarken; BIST 100 endeksi en çok kaybettiren yatırım aracı olarak dikkat çekti. Aylık bazda yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde en yüksek reel getiri %1,73 ile devlet iç borçlanma senetlerinde (DİBS) gerçekleşti. Aynı dönemde tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile yapılan hesaplamalarda ise bu oran %2,82’ye yükseldi. Haziran ayında Euro %1,50 (Yİ-ÜFE ile) ve %2,59 (TÜFE ile), mevduat faizi %0,98 (Yİ-ÜFE) ve %2,06 (TÜFE) oranında kazandırırken; Amerikan Doları ve BIST 100 endeksi her iki yöntemde de yatırımcısına kaybettirdi. Dolar, TÜFE ile %0,36 kazandırmasına rağmen, Yİ-ÜFE ile %0,70 kaybettirdi. Özellikle üç aylık dönemde külçe altın, Yİ-ÜFE ile %10,35 ve TÜFE ile %12,33’lük oranlarla açık ara en fazla reel kazanç sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde BIST 100 endeksi, %12’nin üzerinde kayıpla listenin sonunda yer aldı. Altı aylık sonuçlara göre de tablo değişmedi. Altın, Yİ-ÜFE ile %22,37, TÜFE ile %21,37 oranında yatırımcısına kazandırdı. Yatırımcılar için güvenli liman olan altın, 12 aylık sürede de üstünlüğünü korudu. Yıllık bazda TÜFE ile indirgendiğinde %29,29, Yİ-ÜFE ile ise %40,31 oranında getiri sağladı. Buna karşın, BIST 100 endeksi aynı dönemde yatırımcısına sırasıyla %33,48 (TÜFE) ve %27,81 (Yİ-ÜFE) oranlarında kayıp yaşattı. Bu sonuçlarla BIST, yatırım araçları arasında en kötü performansı sergileyen enstrüman oldu. Altın, yatırım, DİBS, Euro ve mevduat faizi gibi farklı yatırım araçları açısından yapılan bu analizler, piyasadaki güvenli yatırım tercihlerinin nasıl şekillendiğini de ortaya koyuyor. Özellikle dalgalı ekonomilerde, yatırımcıların rotasını istikrarlı araçlara çevirdiği görülüyor.  
Altın, haziran ayında da yatırımcısını sevindirdi. BIST 100 ise yatırım araçları arasında en çok kaybettiren oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Haziran 2025’te finansal yatırım araçları arasında altın, yatırımcısına en fazla reel getiri sağlayan enstrüman oldu. Özellikle külçe altın, hem aylık hem üç aylık hem de yıllık değerlendirmede yatırımcısına kazanç sağlarken; BIST 100 endeksi en çok kaybettiren yatırım aracı olarak dikkat çekti.

Aylık bazda yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde en yüksek reel getiri %1,73 ile devlet iç borçlanma senetlerinde (DİBS) gerçekleşti. Aynı dönemde tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile yapılan hesaplamalarda ise bu oran %2,82’ye yükseldi.

Haziran ayında Euro %1,50 (Yİ-ÜFE ile) ve %2,59 ( TÜFE ile), mevduat faizi %0,98 (Yİ-ÜFE) ve %2,06 (TÜFE) oranında kazandırırken; Amerikan Doları ve BIST 100 endeksi her iki yöntemde de yatırımcısına kaybettirdi. Dolar, TÜFE ile %0,36 kazandırmasına rağmen, Yİ-ÜFE ile %0,70 kaybettirdi.

Özellikle üç aylık dönemde külçe altın, Yİ-ÜFE ile %10,35 ve TÜFE ile %12,33’lük oranlarla açık ara en fazla reel kazanç sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde BIST 100 endeksi, %12’nin üzerinde kayıpla listenin sonunda yer aldı.

Altı aylık sonuçlara göre de tablo değişmedi. Altın, Yİ-ÜFE ile %22,37, TÜFE ile %21,37 oranında yatırımcısına kazandırdı. Yatırımcılar için güvenli liman olan altın, 12 aylık sürede de üstünlüğünü korudu. Yıllık bazda TÜFE ile indirgendiğinde %29,29, Yİ-ÜFE ile ise %40,31 oranında getiri sağladı.

Buna karşın, BIST 100 endeksi aynı dönemde yatırımcısına sırasıyla %33,48 (TÜFE) ve %27,81 (Yİ-ÜFE) oranlarında kayıp yaşattı. Bu sonuçlarla BIST, yatırım araçları arasında en kötü performansı sergileyen enstrüman oldu.

Altın, yatırım, DİBS, Euro ve mevduat faizi gibi farklı yatırım araçları açısından yapılan bu analizler, piyasadaki güvenli yatırım tercihlerinin nasıl şekillendiğini de ortaya koyuyor. Özellikle dalgalı ekonomilerde, yatırımcıların rotasını istikrarlı araçlara çevirdiği görülüyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.