Rahim Miyomlarına Dikkat: Çocuk Sahibi Olmayı Engelleyebilir

Kadınlar arasında sıkça görülen rahim miyomları, hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyebilen tümörlerdir. Yapılan araştırmalara göre, kadınların yaklaşık yüzde 80'inde hayatlarının bir döneminde rahim miyomları gelişebilir. Kadın Hastalıkları Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Mert Yeşiladalı, bu tümörlerin çoğunluğunun iyi huylu olmasına rağmen, adet döngüsünden doğurganlığa kadar birçok soruna neden olabileceğini vurguladı.

Miyomlar, rahimde farklı yerlere yerleşebilir ve yerleşim yerine bağlı olarak çeşitli sorunlara yol açabilir. Dr. Öğr. Ü. Yeşiladalı, kadınların şikayetlerinin miyomlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için fazla adet kanaması, ara kanama, çocuk sahibi olamama, kasık ağrısı, kabızlık, sık idrara çıkma gibi belirtilerle bir hekime başvurması gerektiğine dikkat çekti.

Özellikle östrojen ve progesteron hormonlarına duyarlı olan miyomların, bu hormonlara duyarlılığı yüksek olan kişilerde daha sık görüldüğünü belirten Dr. Öğr. Ü. Yeşiladalı, kilolu kişilerde östrojen üretiminin fazla olduğunu ve bu nedenle miyom görülme olasılığının arttığını ifade etti. Gebelik döneminde miyomların büyüme riski taşıdığına da değinen Yeşiladalı, gebelik planlayan kadınların miyom varlığını kontrol ettirmesi gerektiğini söyledi.

Miyomların tedavi edildiğinde kadınların gebe kalma olasılığının arttığına vurgu yapan Dr. Öğr. Ü. Yeşiladalı, rahim iç boşluğundaki miyomların histeroskopi ile vajinal yoldan çıkarılabileceğini ve bu işlemin hasta açısından konforlu olduğunu belirtti. Ayrıca, modern cerrahi tekniklerle kapalı yöntemle miyom çıkarılmasının da hasta avantajlı bir yol olduğunu ekledi.

Kadınları ilgilendiren bu önemli sağlık sorununa karşı bilinçlenmek ve şikayetlerinizi ihmal etmemek, uzman bir hekime başvurmak önemlidir.