Son üç günün polisiye olaylarının özetlendiği bugünkü Çanakkale ili Asayiş Raporu, 4 temel sorunun özet örneklerini ortaya çıkarıyor. Sosyal, ekonomik, kültürel, asayiş neresinden bakarsanız bakın bu 4 sorun hiç de gelir geçer nitelikte değil.
Birinci sorun
Trafik Kusurları ve Cezaları: Trafik yetkilileri son 3 günde 2 bin 176 araç kontrol etmişler. 355'i bölge ve 64'ü kent içi olmak üzere 419'una ceza kesmişler. Para cezası tutarı 122 bin 373 lira. Ceza alan sürcülerden 4'ü alkollü, 26 sürücü trafikten men edilmiş ve 4'ünün de ehliyeti elinden alınmış. Ölümlü kaza yok, kayıtlara geçen 6 maddi hasarlı ve 6'da yaralanmalı kaza olmuş.
İkinci sorun
Bisiklet ve Motosiklet Hırsızlığı: Bisiklet ve motosikletin yaygın kullanıldığı bir bölge ve uygun mevsim olunca, kolay çalınabilir bu araçlar ortalıkta bırakılıyor. Korunmalı park yeri ne yapılarda var ve ne de kent planlaması içinde belirli noktalarda. Sorun güvenlik sorununa evriliyor ve polisin sırtına yükleniyor. Son üç günde il çapında 10'dan fazla bisiklet ve motosiklet hırsızlığı yaşandı.
Üçüncü sorun
son günlerde dikkat çekici: Sahte para olaylarında ciddi bir artış var. Genellikle 100 liralık banknotlarda yaşanırken, Çanakkale merkez ilçede 20 liralık sahte banknot da ortaya çıktı. Kimin kimden aldığı, kaynağı nerede insanların anımsaması hayli güç sorun genellikle bankada veya dikkatli esnafta patlıyor. Polisi hayli meşgul eden bir suç türü ve son üç günde 2 olay Çanakkale merkez ilçede 2 olay da Çan ilçesinde yaşandı.
Ve dördüncü:
"Çalıyoruz çünkü işsiziz!" Tarih 4 Haziran 2016. Biga'da; 23 yaşında S. Ç. ve 26 yaşında Ö. Ç. rumuzları ile Asayiş Raporu'na yansıyan hırsızlık sanığı iki kişi; onların çaldığı mallar işyerinde ortaya çıkan 49 yaşında N. K. rumuzlu hurdacı. Hurdacı doğal olarak "çalıntı olduğunu bilmiyordum" diyecektir ve demiştir de zaten; ona yargıç karar verir, bizim kimseyi yargılama gibi bir durumumuz olamaz. Son bir kaç günde Biga ilçe merkezinde tam 6 aracın akülerini çaldıklarını ve hurdacıya sattıklarını, yakalandıklarında polise ifade eden iki gencin "çalma gerekçesi"ne takıldık.
Asayiş Raporu'na göre; gençler özetle "işsiz olduğumuz için çalmak zorunda kaldık" diye ifade vermişler. Şimdi bu iki genç savcı önüne çıkacak, oradan belki yargıcın karşısına, haydi diyelim bir süre cezaevinde yatacaklar...
Ya sonra? Bu "en acımasız olasılığı" yazdık ve süreç de uzun sürmüyor, sonunda yeniden sokağa, işsizliğe... Diyelim yeniden yakalandılar, yeniden polis - savcı - yargıç - cezevi, yeniden ve yeniden... Bir sistem, eğer sorunu çözmek isterse, olayların sonuçlarına değil gerekçelerine çözüm üretir. Olayların sonuçlarına ceza veya ödül vererek ya sorunlar ertelenir veya sorunlar örtbas edilir. İkisi de sosyal maliyeti kartopu gibi hızla büyütmekte...
Haber Kaynağı : Bigazete