Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün filosunda yer alan "ERV Nene Hatun" acil durum müdahale gemisi Çanakkale'ye geldi.
Çanakkale İskelesi'ne yanaşan gemiyi ziyarete gelen Vali Yardımcısı Saim Eskioğlu, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Turan ile bazı daire amirlerini, kaptan Mustafa Sevinç karşıladı.
Gemide Kıyı Emniyeti Genel Müdür Yardımcısı Caner Arseven ile görüşen protokol üyelerine kaptan Sevinç tarafından brifing verildi.
Sevinç, toplantı salonundaki brifingde, geminin özelliklerini anlattı.
Geminin 205 ton çekme gücüne sahip olduğunu belirten Sevinç, "Büyük tankerlere, yük gemilerine acil durumlarda çekme hizmeti verebiliyoruz. Dinamik konumlandırma sistemiyle gemiyi denizin herhangi bir yerinde akıntı ve rüzgara tabi olmadan sabit tutabiliyoruz. Bunları şamandıra alıp vermede, balık adamlarını denize indirmede kullanabiliyoruz." dedi. Kaptan Sevinç, gemide, 100 metre derinliğe kadar dalabilen balık adam "dalış çanı" bulunduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi:
"Dipte bazı işleri yapabiliyoruz. 25 ton kaldırma kapasitesine sahip kreynimiz var. Petrol kirliliğine müdahale sistemimiz bulunuyor. Herhangi bir kaza olduğunda denize petrol sızma durumunda, yakıt toplama kolları vasıtasıyla gemi sızan yakıtı kendi bünyesine alıyor. Bin ton tank kapasitemiz var. Pompalar vasıtasıyla da yakıtı tanklara alıyoruz. 20 kişilik hastanemiz var. Bir hastanede olan tıbbi düzenekler bulunuyor. Sağlık Bakanlığı ile protokol imzaladık. Onlar bize gerektiğinde personel takviyesi yapıyor. Gemimizde deniz kirliliği tahlil laboratuvarı da mevcut. Denizden numune alıp, kirliliğin ne olduğunu, içinde ne tür maddeler olduğunu tespit edebiliyoruz. Bunların dışında 20 metre genişliğinde helikopter pistimiz de mevcut."
Brifingin ardından, Kıyı Emniyeti Genel Müdür Yardımcısı Arseven ve kaptan Sevinç, konuklarına gemiyi gezdirip, bazı cihazların işleyişi hakkında bilgi verdi.
Geminin özellikleri
Türk mühendis ve işçiler tarafından 2 yılda inşa edilen gemi 87.80 metre uzunluğunda, 18 metre genişliğinde, 45 personel ve 20 kazazede taşıma kapasitesine sahip. Her türlü hava koşulunda gemi kurtarma, çeki, yangın söndürme, dalış, dinamik konumlama, kazazede barındırma, deniz kirliliği analiz, tespit ve mücadele, açık deniz kontrol ve komuta gibi hizmetleri verebilecek gemide, acil durumlarda kurtarılan kazazedelerin ya da gemi personelinin acil bakım ve tedavilerinin yapılacağı 20 yatak kapasiteli bir hastane ile helikopter pisti de bulunuyor. Gemideki hastane içerisinde, çağrı sistemi, lavabolar, tıbbi dolaplar, banyo, tuvalet, 20 hasta yatağı ve etajer, yeterli sayıda sandalye, her yatağın başında sabit oksijen hattı, priz ve tedavi hizmetlerinde gerekli olan tüm ilaç ve tıbbi malzemeler yer alıyor.