Sessiz Tehdit: Sosyal Fobi Gençleri Yutuyor!

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, özellikle gençlerde yaygın olarak görülen sosyal fobiye dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Sosyal kaygı ile sosyal fobinin karıştırıldığını belirten Tarhan, bu durumun bireyin eğitim ve kariyer hayatında ciddi engeller oluşturduğunu ifade etti.

Sosyal fobinin, çekingenliğin ve utangaçlığın çok daha ileri boyutlarda yaşandığı bir ruhsal bozukluk olduğuna dikkat çeken Tarhan, “Kişi, sınıfta söz almakta zorlanır, kalabalık ortamlarda panikler, sunum yapamaz. Zekâsını ve yeteneğini sergileyemez. Bu, sadece duygusal bir durum değil, aynı zamanda akademik ve mesleki bir kayıptır” dedi.

Sosyal fobinin genellikle çocuklukta başladığını ve ergenlikte zirve yaptığını belirten Tarhan, “16-29 yaş arası bireylerin yüzde 36’sında sosyal kaygı görülüyor. Gelişmiş ülkelerde daha yaygın olmasının nedeni ise bireylerin sürekli performans ve başarı baskısı altında olması” diye konuştu.

Sosyal fobi ile kaçınma davranışlarının iç içe geçtiğini belirten Tarhan, bazı bireylerin istemedikleri halde yalnızlaştığını, kalabalık ortamlardan kaçtığını, hata yapma korkusuyla hiçbir adım atamadığını belirtti. “Evde cesur olan bir genç, okulda veya kalabalıkta suskunlaşıyor. Bu bireyler kendilerini güvende hissettikleri alanlarda rahatlar ama dış dünyada adeta felç geçirirler.”

Tarhan, sosyal fobinin sanıldığından daha yaygın olduğunu ve alkol bağımlılığı gibi başka sorunların da temelinde yer alabildiğini söyledi. “Bazı bireyler, sahneye çıkmadan önce rahatlamak için alkol alıyor. Bu kısa vadede işe yarıyor gibi görünse de uzun vadede bağımlılığa sürüklüyor.”

Sosyal fobi ile baş etmede mizahın ve gerçekçi hedeflerin önemli olduğunu vurgulayan Tarhan, sanal gerçeklik gözlükleri ve nöroterapi gibi modern tekniklerin de terapi sürecinde etkili olarak kullanıldığını belirtti.

Toplumda hâlâ “utanmak erdemdir” anlayışının sürdüğünü hatırlatan Tarhan, “Çocuklara ‘sus’ diyerek değil, konuşmaya teşvik ederek destek olmalıyız. Hata yapma haklarını ellerinden alırsak özgüven geliştiremezler” dedi.

Son olarak ailelere seslenen Tarhan, sosyal fobiyle mücadelede ebeveynlerin çocuklarına güven vermesinin, hataları yüzlerine vurmak yerine destekleyici bir tutum sergilemesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.