Kumkale Ovası’nda 5 Köy Susuzlukla Mücadele Ediyor
Çanakkale'nin verimli tarım arazilerine ev sahipliği yapan Kumkale Ovası, Halileli, Çıplak, Kumkale, Kalafat ve Tevfikiye köylerini kapsayan bölgede ciddi bir içme suyu krizi yaşanıyor. Bölgedeki köylerde yıllardır Su Birliği tarafından iki pompa aracılığıyla sağlanan şebeke suyu, yer altı su kaynaklarının tükenme noktasına gelmesiyle birlikte aksaklığa uğradı.
Edinilen bilgilere göre, pompaların birinde kum ve çakıl çekmeye bağlı olarak teknik arıza meydana geldi. Her iki pompanın da kısa süre içinde yeniden devreye alınması planlansa da esas sorun, mevcut kuyuların artık yeterli suyu sağlayamaması. Yetkililer, içme suyu ihtiyacının sürdürülebilir şekilde karşılanabilmesi için bölgede yeni su kuyularının açılmasının kaçınılmaz olduğunu ifade ediyor.
Konu İl Özel İdaresi’ne iletildi ve geçtiğimiz günlerde teknik ekiplerin bölgede keşif yaptığı öğrenildi. Özellikle yaz aylarında nüfus artışıyla birlikte su ihtiyacının arttığı belirtilirken, köylüler günlük yaşamlarında büyük sıkıntılar yaşadıklarını ve yetkililerden ivedilikle çözüm beklediklerini vurguluyor.
Su sorununun yaz sıcaklarıyla birlikte daha da büyüdüğünü belirten bölge halkı, özellikle tarımın ve hayvancılığın da bu durumdan olumsuz etkilendiğine dikkat çekti. İl Özel İdaresi'nin bölgeye kalıcı çözüm üretmesi çağrısında bulunan köylüler, "Her gün suyumuz bitecek mi endişesiyle yaşıyoruz" diyerek mağduriyetlerini dile getirdi.
Yetkililerin çözüm için hızlı ve etkili bir adım atması beklenirken, bölgedeki susuzluk krizi Kumkale Ovası’nın geleceğini de tehdit ediyor.