Korkularınızı Gözlükle Yenin: Psikolojide VR Devrimi

Günümüzde psikiyatrik tedavi süreçleri teknolojinin sunduğu imkanlarla daha etkili hale geliyor. Üsküdar Üniversitesi NP Etiler ve Feneryolu Tıp Merkezlerinden uzmanlar, sanal gerçeklik (VR) teknolojisinin özellikle beden algısı bozuklukları, fobiler, kaygı bozuklukları ve bağımlılıklar gibi çeşitli rahatsızlıklarda tedavi sürecine nasıl katkı sağladığını anlattı.

Beden algısı bozukluğu yaşayan bireylerde, küçük fiziksel kusurlar bile büyük kaygı, utanç ve üzüntü yaratabiliyor. Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, bireylerin bu duygularla başa çıkmak için sürekli aynaya bakma ya da estetik müdahalelere yönelme gibi davranışlara başvurduklarını söylüyor. VR gözlükler ise bu döngüyü kırmada etkili oluyor.

Sanal gerçeklik teknolojisiyle oluşturulan görsel-işitsel senaryolar sayesinde kişiler, kaygı ve korkularına kontrollü şekilde maruz bırakılarak bu duygulara tahammül etmeyi öğreniyor. Yükseklik, asansör, hayvan, uçak, sınıf ortamı gibi fobilere dair birçok sahne VR ile canlandırılabiliyor.

Uzman Ergoterapist Cahit Burak Çebi’ye göre VR; bağımlılık, depresyon, dikkat eksikliği, yeme bozukluğu ve otizm gibi birçok durumda da fayda sağlıyor. Alkol, sigara ya da madde bağımlılığı olan bireyler için hazırlanan süpermarket, gece kulübü gibi sahnelerle bireyler, kriz anlarında nasıl davranmaları gerektiğini sanal ortamda deneyimleyebiliyorlar.

Çocuk ve ergenlerde de kullanılan VR terapiler, uzman gözetiminde kişiye özel olarak planlanıyor. Özellikle otizmli çocuklar için sosyal iletişim becerilerini artırıcı simülasyonlar başarıyla uygulanabiliyor.

Uzmanlar, önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde VR teknolojisinin psikiyatride daha yaygın ve etkili bir araç haline geleceğini belirtiyor. Terapide yeni bir çağ başlarken, bu teknolojinin bireyselleştirilmiş ve güvenli tedavi yöntemleriyle daha fazla kişiye umut olacağı öngörülüyor.