Çanakkale Haber

Engin GÜRSU
Köşe Yazarı
Engin GÜRSU
 

BİGAMIZIN BİLİNMEYEN ESKİ ADI: Sidene (Sidena) ’’Dağ, tepe eteği şehri’’

BİGAMIZIN BİLİNMEYEN ESKİ ADI: Sidene (Sidena) ’’Dağ, tepe eteği şehri’’ Ezber bozuluyor… Bugüne kadar, Pegai, Pegasos gibi adlar kullanılıyordu. Mysia Bölgesi neresidir? Günümüzde Balıkesir ilinin tümü, Manisa ve İzmir illerinin kuzey bölümleri, Kütahya ilinin batısını kapsar. Doğu sınırını Olymphos (Uludağ) Dağı, güney ve batı sınırını Bakırçay (Kaikos), Kuzey sınırını Marmara Denizi belirler. BİGAMIZIN BİLİNMEYEN ESKİ ADI: Sidene (Sidena) ’’Dağ, tepe eteği şehri’’ Ezber bozuluyor… Bugüne kadar, Pegai, Pegasos gibi adlar kullanılıyordu. Mysia Bölgesi neresidir? Günümüzde Balıkesir ilinin tümü, Manisa ve İzmir illerinin kuzey bölümleri, Kütahya ilinin batısını kapsar. Doğu sınırını Olymphos (Uludağ) Dağı, güney ve batı sınırını Bakırçay (Kaikos), Kuzey sınırını Marmara Denizi belirler. Bu bölge adını bir Thrak boyu olan Mysler'den almıştır. Bölgeye XIIl.yy. da yerleşmişlerdir. Karia ve Lydialı'larla kardeş kabul edilirlerdi. Strabon, "Mysia; kayın ağacı (ak gürgen) demektir. Bölge'de bol bulunur" demektedir. Mysıalılar, dinleri gereği canlı bir şey yemekten kaçınırlar, bol bol bal, süt, peynir yerlerdi. Paralı asker olarak büyük ünleri vardı. Mısır ordusunda bile yer almışlardır.   Ormanlarından elde edilen karasakız, döneminin en kalitelisidir. Tıbbi amaçla kullanılan terebentin yağı, bölgedeki kadran ağaçları, bu bölgede yetişirdi. Bakır, gümüş, altın yönünden zengin bir bölgedir. Bu bölgede yer alan Argyra kasabasının adı gümüş demektir. Prokomtesos (Marmara) adası beyaz mermerleriyle, Kyzikos istiridyeleriyle ün salmıştı. Bir cins üzümlerinden parfüm yapılırdı. Bugüne kadar Bigamızın eski adı Pegai olarak biliniyordu. ; Pegai ’’pınar, kaynak’’ anlamındadır . Bigamızda kayda geçecek pınar ve kaynak yoktur.Bununla ilgili net bilgi ve belge olmamakla birlikte, Akpınar Köyü’ndedir. Varsayımlar bu doğrultudadır. Bugünkü Biga’nın Pegai ile hiçbir bağlantısı yoktur. Bölgede kazı yapılmadığınden, bunu belirten hiçbir belge de yoktur. Bugüne kadar hiçbir yerde belirtilip, Biga ile ilgili bilgi ve belgelerde yer almamıştır; Pegasos; kantlı attır ve Lamsokos (Lapseki) antik kentinin parasında vardır. Lapseki ilçesi de İskele Meydanı’na heykelini dikerek sahip çıkmıştır. Öyleyse,  Bigamızın eski adı nedir?   Bigamızın eski adı; şimdiki yerleşim biriminin o dönemde adı ’’SİDENE (SİDENA)’’ dir. Diğer bir deyimle Bigamızın bugüne kadar bilinmeyen eski adıdır.  SİDENE (SİDENA); ’’Dağ, tepe eteği şehri’’ anlamına gelmektedir. Bilgi ve belge bizden, yorum ve değerlendirme sizden. Nazmiye-Engin GÜRSU
Ekleme Tarihi: 01 Mayıs 2021 - Cumartesi
Engin GÜRSU

BİGAMIZIN BİLİNMEYEN ESKİ ADI: Sidene (Sidena) ’’Dağ, tepe eteği şehri’’

BİGAMIZIN BİLİNMEYEN ESKİ ADI: Sidene (Sidena) ’’Dağ, tepe eteği şehri’’ Ezber bozuluyor… Bugüne kadar, Pegai, Pegasos gibi adlar kullanılıyordu. Mysia Bölgesi neresidir? Günümüzde Balıkesir ilinin tümü, Manisa ve İzmir illerinin kuzey bölümleri, Kütahya ilinin batısını kapsar. Doğu sınırını Olymphos (Uludağ) Dağı, güney ve batı sınırını Bakırçay (Kaikos), Kuzey sınırını Marmara Denizi belirler.

BİGAMIZIN BİLİNMEYEN ESKİ ADI:

Sidene (Sidena) ’’Dağ, tepe eteği şehri’’

Ezber bozuluyor…

Bugüne kadar, Pegai, Pegasos gibi adlar kullanılıyordu.

Mysia Bölgesi neresidir?

Günümüzde Balıkesir ilinin tümü, Manisa ve İzmir illerinin kuzey bölümleri, Kütahya ilinin batısını kapsar. Doğu sınırını Olymphos (Uludağ) Dağı, güney ve batı sınırını Bakırçay (Kaikos), Kuzey sınırını Marmara Denizi belirler.

Bu bölge adını bir Thrak boyu olan Mysler'den almıştır. Bölgeye XIIl.yy. da yerleşmişlerdir. Karia ve Lydialı'larla kardeş kabul edilirlerdi.

Strabon"Mysia; kayın ağacı (ak gürgen) demektir. Bölge'de bol bulunur" demektedir. Mysıalılar, dinleri gereği canlı bir şey yemekten kaçınırlar, bol bol bal, süt, peynir yerlerdi. Paralı asker olarak büyük ünleri vardı. Mısır ordusunda bile yer almışlardır.

 

Ormanlarından elde edilen karasakız, döneminin en kalitelisidir. Tıbbi amaçla kullanılan terebentin yağı, bölgedeki kadran ağaçları, bu bölgede yetişirdi. Bakır, gümüş, altın yönünden zengin bir bölgedir. Bu bölgede yer alan Argyra kasabasının adı gümüş demektir. Prokomtesos (Marmara) adası beyaz mermerleriyle, Kyzikos istiridyeleriyle ün salmıştı. Bir cins üzümlerinden parfüm yapılırdı.

Bugüne kadar Bigamızın eski adı Pegai olarak biliniyordu. ; Pegai ’’pınar, kaynak’’ anlamındadır . Bigamızda kayda geçecek pınar ve kaynak yoktur.Bununla ilgili net bilgi ve belge olmamakla birlikte, Akpınar Köyü’ndedir. Varsayımlar bu doğrultudadır. Bugünkü Biga’nın Pegai ile hiçbir bağlantısı yoktur. Bölgede kazı yapılmadığınden, bunu belirten hiçbir belge de yoktur. Bugüne kadar hiçbir yerde belirtilip, Biga ile ilgili bilgi ve belgelerde yer almamıştır;

Pegasos; kantlı attır ve Lamsokos (Lapseki) antik kentinin parasında vardır. Lapseki ilçesi de İskele Meydanı’na heykelini dikerek sahip çıkmıştır.

Öyleyse,  Bigamızın eski adı nedir?

 

Bigamızın eski adı; şimdiki yerleşim biriminin o dönemde adı ’’SİDENE (SİDENA)’’ dir. Diğer bir deyimle Bigamızın bugüne kadar bilinmeyen eski adıdır.  SİDENE (SİDENA); ’’Dağ, tepe eteği şehri’’ anlamına gelmektedir.

Bilgi ve belge bizden, yorum ve değerlendirme sizden.

Nazmiye-Engin GÜRSU

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.