Çanakkale Haber

Engin GÜRSU
Köşe Yazarı
Engin GÜRSU
 

BİGA NİLÜFER GÖLÜ YOK OLMAK ÜZERE!

Biga-Pegai kitabıyla Biga gündemine gelmiş, bu konu hakkında önerilerimizi ve uyarılarımızı yapmıştık: İlgi ile poz poz fotoğraf çekmeler? Kim daha güzel fotoğraf çekmiş? Gösteriş için yürüyüşler! Yok şöyle yapılacak? Yok böyle yapılacak? -cak, -cek, -cuk !  BİGA NİLÜFER GÖLÜ YOK OLMAK ÜZERE! Biga-Pegai kitabıyla Biga gündemine gelmiş, bu konu hakkında önerilerimizi ve uyarılarımızı yapmıştık: İlgi ile poz poz fotoğraf çekmeler? Kim daha güzel fotoğraf çekmiş? Gösteriş için yürüyüşler! Yok şöyle yapılacak? Yok böyle yapılacak? -cak, -cek, -cuk ! Ya şimdi Nilüfer Gölü demeye bin şahit gerek. Gelenler çöplerini orada bırakmış. Köklerinden koparılıp başka yere ekilmek için götürülmüş. Kışın avcılar tarafından güme kurulmuş. Yakınındaki damın inekleri yemiş. Suyu azalmış. Gölün dörtte üçü yok olmuş. Zaten küçük göl yok olmuş. Yeter artık kimse nutuk atmasın! Ne yapılacaksa, ne yapılması gerekiyorsa acil olarak yapılmalı. Yoksa Biga-Nilüfer Gölleri yok mu olacak? Birkaç yıl sonra göremeyebiliriz de!   Gölün tamamı 7 dönüm. 2 dönümlük bölümünde, nilüfer çiçekleri yetişiyor. Üstelik Nilüfer Gölleri, Türkiye’de, Bolu-Abant gölünden sonra, nilüfer çiçeklerinin yetiştiği, ikinci göldür. Öncelikli olarak çevresi daha iyi çit çevrilerek sık sık kontrolü için yolu yapılmalı. Çevrecilere de söylenecek tek söz: -Neredesiniz? Nilüfer, tomurcuğu başka bir yerde açmayan, köklü dahi koparsanız kendi doğal ortamından başka yerde yaşamayan, yaprakları tertemiz en duyarlı ve duygulu bitkidir. Bilmiyorum insanoğlunu da anlıyor mu acaba? İnsanoğlu da öleceğini bilen ve bile bile çıkarı için doğaya, çevresindeki insanlara, kendisine, gelecek nesline zarar verebilen tek canlıdır. Ne insanız ama! Yazık, yazık ki ne yazık… BİLMEYENLERE BİGA NİLÜFER GÖLÜ İlçemiz Kalafat Köyü’nün 3 km. güneybatısındaki göl kümesine, halk arasında Dubakadere (Derindere) ve Lipor adı verilmektedir. Bu göl kümelerine “Nilüfer Gölleri” adı verilmesi, çevrenin korunmaya alınıp ağaçlandırılması, yazın azalan göl sularına Panço suyundan takviye yapılması ve ulaşımı için yolunun yapılması gerekmektedir. Çevresinde antik kalıntılar vardır. Halk arasında, Büyük Cindama ve Küçük Cindama olarak adlandırılan yerlerin, kilise ve karakol kalıntıları olduğu söylenmektedir. Yakın zamanlarda ziyaretçilerin, nilüfer çiçeklerine zarar verdiği görülmektedir. Koparılan tomurcuk nilüfer çiçeğinin, başka bir yerde açmadığı da bilinmelidir. (Engin GÜRSU, Biga-Pegai, 2001)   Kalafat Köyü’nde, gölün ismi halk arasında bir bacağı olmayan Topalın gölü  olarak anılıyordu. Gölün yanı başındaki tarlayı tek bacağıyla Kalafat Köyü’nden Topal dede açmış, oraya mısır ekermiş. Domuzlar yemesin diye ağaçlara kurduğu çardakta geceleri domuz beklermiş. Ne zaman ki gölün ismi Nilüfer Gölü olarak değişir, göl yok olmaya başlar. Her taraf çöp olur. Keşke TOPALIN GÖLÜ olarak kalsaydı. Biga Nilüfer Gölü’nde yaptığı çekimi yayınlıyoruz .    Nazmiye- Engin GÜRSU   BİGA Sidene (Sidena) Tarih Kültür ve Sanat Evi
Ekleme Tarihi: 11 Mayıs 2017 - Perşembe
Engin GÜRSU

BİGA NİLÜFER GÖLÜ YOK OLMAK ÜZERE!

Biga-Pegai kitabıyla Biga gündemine gelmiş, bu konu hakkında önerilerimizi ve uyarılarımızı yapmıştık: İlgi ile poz poz fotoğraf çekmeler? Kim daha güzel fotoğraf çekmiş? Gösteriş için yürüyüşler! Yok şöyle yapılacak? Yok böyle yapılacak? -cak, -cek, -cuk ! 

BİGA NİLÜFER GÖLÜ YOK OLMAK ÜZERE!

Biga-Pegai kitabıyla Biga gündemine gelmiş, bu konu hakkında önerilerimizi ve uyarılarımızı yapmıştık:

İlgi ile poz poz fotoğraf çekmeler?

Kim daha güzel fotoğraf çekmiş?

Gösteriş için yürüyüşler!

Yok şöyle yapılacak?

Yok böyle yapılacak?

-cak, -cek, -cuk !

Ya şimdi Nilüfer Gölü demeye bin şahit gerek. Gelenler çöplerini orada bırakmış. Köklerinden koparılıp başka yere ekilmek için götürülmüş. Kışın avcılar tarafından güme kurulmuş. Yakınındaki damın inekleri yemiş. Suyu azalmış. Gölün dörtte üçü yok olmuş. Zaten küçük göl yok olmuş. Yeter artık kimse nutuk atmasın! Ne yapılacaksa, ne yapılması gerekiyorsa acil olarak yapılmalı. Yoksa Biga-Nilüfer Gölleri yok mu olacak? Birkaç yıl sonra göremeyebiliriz de!

 

Gölün tamamı 7 dönüm. 2 dönümlük bölümünde, nilüfer çiçekleri yetişiyor. Üstelik Nilüfer Gölleri, Türkiye’de, Bolu-Abant gölünden sonra, nilüfer çiçeklerinin yetiştiği, ikinci göldür. Öncelikli olarak çevresi daha iyi çit çevrilerek sık sık kontrolü için yolu yapılmalı.

Çevrecilere de söylenecek tek söz:

-Neredesiniz?

Nilüfer, tomurcuğu başka bir yerde açmayan, köklü dahi koparsanız kendi doğal ortamından başka yerde yaşamayan, yaprakları tertemiz en duyarlı ve duygulu bitkidir. Bilmiyorum insanoğlunu da anlıyor mu acaba? İnsanoğlu da öleceğini bilen ve bile bile çıkarı için doğaya, çevresindeki insanlara, kendisine, gelecek nesline zarar verebilen tek canlıdır.

Ne insanız ama! Yazık, yazık ki ne yazık…

BİLMEYENLERE

BİGA NİLÜFER GÖLÜ

İlçemiz Kalafat Köyü’nün 3 km. güneybatısındaki göl kümesine, halk arasında Dubakadere (Derindere) ve Lipor adı verilmektedir. Bu göl kümelerine “Nilüfer Gölleri” adı verilmesi, çevrenin korunmaya alınıp ağaçlandırılması, yazın azalan göl sularına Panço suyundan takviye yapılması ve ulaşımı için yolunun yapılması gerekmektedir.

Çevresinde antik kalıntılar vardır. Halk arasında, Büyük Cindama ve Küçük Cindama olarak adlandırılan yerlerin, kilise ve karakol kalıntıları olduğu söylenmektedir.

Yakın zamanlarda ziyaretçilerin, nilüfer çiçeklerine zarar verdiği görülmektedir. Koparılan tomurcuk nilüfer çiçeğinin, başka bir yerde açmadığı da bilinmelidir.

(Engin GÜRSU, Biga-Pegai, 2001)

 

Kalafat Köyü’nde, gölün ismi halk arasında bir bacağı olmayan Topalın gölü  olarak anılıyordu. Gölün yanı başındaki tarlayı tek bacağıyla Kalafat Köyü’nden Topal dede açmış, oraya mısır ekermiş. Domuzlar yemesin diye ağaçlara kurduğu çardakta geceleri domuz beklermiş. Ne zaman ki gölün ismi Nilüfer Gölü olarak değişir, göl yok olmaya başlar. Her taraf çöp olur. Keşke TOPALIN GÖLÜ olarak kalsaydı.

Biga Nilüfer Gölü’nde yaptığı çekimi yayınlıyoruz .

  

Nazmiye- Engin GÜRSU

 

BİGA Sidene (Sidena) Tarih Kültür ve Sanat Evi

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.